Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

Λύκειο Ερμιόνης για την Πανελλήνια Ημέρα κατά της Βίας και του Εκφοβισμού στο σχολείο


Με βαθιά μας πεποίθηση ότι οι ενέργειες εξάλειψης του εκφοβισμού στο σχολικό χώρο θα πρέπει να διαχέονται στην καθημερινή σχολική πρακτική, και με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα κατά της Βίας στο σχολείο και του Εκφοβισμού, οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για την σχολική βία και τον εκφοβισμό. Αφού οριοθέτησαν το φαινόμενο ως την εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά με σκοπό την επιβολή, την  καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε συμμαθητές από συμμαθητές τους, στο πλαίσιο μιας διαπροσωπικής σχέσης που χαρακτηρίζεται από δυσαναλογία εξουσίας, εντός και εκτός σχολείου. Είχαν την ευκαιρία να αναλύσουν τις μορφές του σχολικού εκφοβισμού που είναι οι παρακάτω: Άμεσος(Λεκτικός, Σωματικός, Σεξουαλικός, Ρατσιστικός, Εκφοβισμός με εκβιασμό), Άμεσος & Έμμεσος (Συναισθηματικός, Κοινωνικός, Ηλεκτρονικός) και Έμμεσος (Ψυχολογικός).

Τα παιδιά μίλησαν για την υιοθέτηση μοντέλων που βοηθούν στην εξάλειψη του φαινομένου όπως η «Συμβουλευτική μεταξύ συνομηλίκων» και η «Διαμεσολάβηση».

Ασχολήθηκαν με τις ψυχολογικές διαστάσεις του σχολικού εκφοβισμού και το ρόλο των παιδιών θεατών.

Για όλα τα παραπάνω, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Α2΄τμήματος είχαν την ιδιαίτερη χαρά να συνομιλήσουν διαδικτυακά με τους συνομηλίκους τους μαθητές και μαθήτριες του Α1΄τάξης του ΓΕΛ Χιλιομοδίου.

Για την ευκαιρία της ανταλλαγής απόψεων και την αποδοχή της πρόσκλησης για τηλεδιάσκεψη, ευχαριστούμε θερμά τον Διευθυντή του σχολείου κ. Παναγιώτη Καλλαρά και την εκπαιδευτικό του σχολείου  κα. Αλίκη Μεραντζελή.