Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019

Προχωρεί η διαχείριση απορριμμάτων στην Πελοπόννησο ;;


Το τελευταίο εμπόδιο στη δημιουργία των εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων που θα εξυπηρετήσουν πέντε νομούς της Πελοποννήσου ήρθη χθες. Η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας ενέκρινε την απαλλοτρίωση των απαραίτητων εκτάσεων για την κατασκευή από την ΤΕΡΝΑ μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων και ΧΥΤΥ στην Αρκαδία και στη Λακωνία και ενός σταθμού μεταφόρτωσης στην Αργολίδα. Τις εκτάσεις είχε ήδη αγοράσει προ ετών η ΤΕΡΝΑ, όπως την υποχρέωναν οι όροι του διαγωνισμού, ωστόσο λίγο μετά την αγορά πολίτες κινήθηκαν νομικά εναντίον της εταιρείας, υποστηρίζοντας ότι ήταν εκείνοι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες, με αποτέλεσμα το έργο να «μπλοκαριστεί».
Η οικονομική επιτροπή αποφάσισε να κηρυχθούν υπό απαλλοτρίωση 278,1 στρέμματα στην Αρκαδία και 91 στρέμματα στη Λακωνία. «Η κήρυξη των απαλλοτριώσεων θα γινόταν κανονικά από το περιφερειακό συμβούλιο, όμως δεν είχα την πλειοψηφία και αυτό δεν μπορούσε να καταστεί δυνατόν», λέει στην «Κ» ο νέος περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας. «Ετσι, ζητήσαμε και έγινε νομοθετική ρύθμιση που έδινε τη δυνατότητα να κηρυχθεί η απαλλοτρίωση από την οικονομική επιτροπή, κάτι που έγινε σήμερα (σ.σ.: χθες) παρουσία 26 δημάρχων». Να σημειωθεί ότι στη λήψη απόφασης για τις απαλλοτριώσεις... δεν συναίνεσε η παράταξη του προηγούμενου περιφερειάρχη, Πέτρου Τατούλη, ούτε στο νέο περιφερειακό συμβούλιο ούτε στην οικονομική επιτροπή, παρότι επί των ημερών του δημοπρατήθηκε ο διαγωνισμός και υπεγράφη η σύμβαση.
Ως αποτέλεσμα, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται συνάντηση ανάμεσα στον κ. Νίκα, σε εκπροσώπους της ΤΕΡΝΑ και του υπουργείου Περιβάλλοντος. «Εχουμε ορισμένες διαφωνίες για το έργο, αλλά θέλουμε να ξεκινήσει το ταχύτερο, γιατί δεν έχουμε άλλη λύση», λέει ο κ. Νίκας. «Θα διορθώσουμε όσα περισσότερα μπορούμε – για παράδειγμα, θα αυξήσουμε τους σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων».
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου θα γίνει σε τρεις εγκαταστάσεις: στην Αρκαδία, που θα εξυπηρετεί Κορινθία, Αργολίδα και δύο δήμους της Αρκαδίας (Βόρειας και Νότιας Κυνουρίας), με μέγιστη δυναμικότητα 105.000 τόνους απορριμμάτων το έτος, στη Μεσσηνία, που θα εξυπηρετεί και τους δήμους Μεγαλόπολης και Γορτυνίας Αρκαδίας, με μέγιστη δυναμικότητα 65.000 τόνους ετησίως, και στη Λακωνία, με μέγιστη δυναμικότητα 30.000 τόνους απορριμμάτων ετησίως