Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019

Γιάννης Γκιόλας για τη γιορτή Ελιάς και Ελαιολάδου στο Κρανίδι


                                                    4-11 -2019                                                           
                                                             ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
        «XΡEIAZETAI ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ, ΟΜΟΨΥΧΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΝΕΝΟΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΟΥ ΑΝΑΒΑΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ  ΣΤΗΝ 8η ΓΙΟΡΤΗ ΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΤΟ ΚΡΑΝΙΔΙ ».

Στην κατάμεστη Πλατεία του Δημοτικού Σχολείου Κρανιδίου, γιορτάστηκε και φέτος με μεγάλη επιτυχία η 8η γιορτή Ελιάς και Ελαιολάδου, που έγινε την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019.
Η γιορτή ξεκίνησε με ομιλίες και χαιρετισμούς, του Δημάρχου Ερμιονίδας, των Βουλευτών του Νομού Αργολίδας και του Αντιπεριφερειάρχη .Τον χορό έσυραν,  η χορευτική ομάδα Λυκείου Ελληνίδων Άργους και η Χορευτική Ομάδα Ερμιονίδας, σκορπίζοντας κέφι και χαρά σε όλους.
Ακολούθησε Γευσιγνωσία, ελαιολάδου και Κρανιδιώτικων σπεσιαλιτέ με ελαιόλαδο.
Δοκιμάσαμε το αρωματικό παρθένο, πασίγνωστο και πολυβραβευμένο, ελαιόλαδο Κρανιδίου, ένα από τα ποιοτικότερα της χώρας μας, που αναδίδει σε κάθε δοκιμή την φρεσκάδα του κάμπου, του καρπού της ελιάς, του χαμομηλιού, με μια ελαφρά ήπια γλυκιά πικράδα, που έρχεται να βεβαιώσει την ποιότητα του. Έχει κρεμώδη υφή και χρυσοκίτρινο χρώμα!
Επισκεφτήκαμε τα περίπτερα των παραγωγών και των συλλόγων , δοκιμάσαμε ελιόψωμο, ελιές τσακιστές, ξιδάτες και θρούμπες, φασολάδα, ταραμοσαλάτα, ρεβυθάδα, τυρόπιτα, κολοκυθόπιτα, χαλβάδες και λιχουδιές με ελαιόλαδο. Φτιαγμένα με το λάδι το κρανιδιώτικο, από τις εξαιρετικές κρανιδιώτισες μαγείρισσες, αξιοποιώντας μοναδικά την χρυσή πρώτη ύλη, το λάδι και την ελιά Κρανιδίου.
Το λάδι Κρανιδίου αναγνωρίστηκε ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και είναι Π.Ο.Π. από το 1996. Αποτελείται από ποικιλίες 80% μανάκι και 20% κορωναίικη. Πρόκειται για δύο ποικιλίες γηγενείς, που παράγουν ένα βελούδινο, μαλακό και αρωματικό ελαιόλαδο, με έντονο χαρακτήρα και πλούσιο άρωμα φρέσκου καρπού.
Η ένδειξη ΚΡΑΝΙΔΙ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΠΟΠ, χρησιμοποιείται για την περιγραφή του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου, από ελιές καλλιεργούμενες στα διοικητικά όρια όλης της Επαρχίας Ερμιονίδας.
Προκειμένου να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή ποιότητα, για την παραγωγή του γίνεται η καλύτερη δυνατή επιλογή με βάση τον ποιοτικό κώδικα, από τους δεκάδες μικροκαλλιεργητές της Ερμιονίδας, που εξειδικεύονται στην παραγωγή ελαιολάδου εδώ και χιλιάδες χρόνια, παράγοντας ένα από τα ποιοτικότερα ελληνικά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα.

Στον χαιρετισμό του ο βουλευτής Γ. Γκιόλας ανέφερε τα εξής:
Στη θητεία της προηγούμενης Κυβέρνησης, ΣΥΡΙΖΑ, αποφασίσθηκε η ένταξη σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ του έργου της μεταφοράς του αρδευτικού δικτύου του Αναβάλου στην Ερμιονίδα.
Δεν μηδενίζουμε και αναγνωρίζουμε όλες τις προηγούμενες προσπάθειες, που προχώρησαν τις μελέτες. Στην παρούσα στιγμή προέχει να ενώσουμε δυνάμεις, ώστε να συνεχισθεί η πρόοδος του προγράμματος με τον διαγωνισμό και τη συμβασιοποίηση του.
Στην προσπάθεια αυτή, δεν περισσεύει κανείς, όλοι είναι χρήσιμοι και χρειάζεται η μεγαλύτερη δυνατή συστράτευση .Ο στόχος είναι κοινός και τόσο ωφέλιμος και απαραίτητος για τις ανάγκες άρδευσης της περιοχής.
Το έργο της μεταφοράς του  Αναβάλου στην Ερμιονίδα έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) 2014 – 2020 με κωδικό ΟΠΣΑΑ : 0011313847 και έχουμε, πλέον, το σοβαρότερο εργαλείο για την προώθηση του έργου , όλοι πρέπει να αναγνωρίσουν την αξία του θετικού αυτού στοιχείου και ενώνοντας τις δυνάμεις μας να απαιτήσουμε να εφαρμοστεί η ειλημμένη απόφαση, εάν θέλουμε να ποτισθεί η Ερμιονίδα με νερό από τον Ανάβαλο.
Να υποδείξω, συγχρόνως, ότι η τελική απόφαση της ένταξης υπογράφηκε από τον πρώην Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπο Κασίμη, και είναι η υπ’αρ.πρωτ. 4709/ 2 - 7- 2019 με ΑΔΑ : ΩΩΡΠ4653ΠΓ – ΗΩΣ. Προ της τελικής υπογραφής, η οριστική ένταξη του έργου αυτού στη Δράση 4.3.1 «Υποδομές εγγείων βελτιώσεων», με συνολικό προϋπολογισμό 68.350.000,00 ευρώ, έγινε με απόφαση του πρώην ΥΠΑΑΤ, κ. Σταύρου Αραχωβίτη και με τη συνυπογραφή του τότε Υφυπουργού Ανάπτυξης, Στάθη Γιαννακίδη, που επέλεξαν το έργο αυτό ως πρώτο και πλέον βαρύνον, μεταξύ 31 συνολικά αρδευτικών έργων για όλη την Ελλάδα, που εντάχθηκαν ομαδικά στη Δράση αυτή.
Το θετικό αυτό βήμα πρέπει να εκμεταλλευτούμε, να πατήσουμε σ’ αυτό όλοι μαζί, ώστε να δούμε το έργο να εκτελείται.

Εντέλει, ας πάρουμε από κοινού, με αισιοδοξία και μαχητικότητα την τύχη των έργων στα χέρια μας, για να μπορέσει όλη η Ερμιονίδα να καρπωθεί ένα τόσο αξιόλογο έργο στο εγγύς μέλλον.

Τέλος ο βουλευτής ευχήθηκε ΚΑΛΗ ΣΟΔΕΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ.

Γιάννης Γκιόλας
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αργολίδας