Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

Εξαιρετική η ΄΄ΑΝΤΙΓΟΝΗ΄΄ του Σοφοκλή από τον Θεατρικό Όμιλο ΕρμιονίδαςΔελτίο τύπου
Την ΄΄Αντιγόνη ΄΄του Σοφοκλή, επέλεξε ο Θεατρικός ‘Όμιλος    Ερμιονίδας, στην ετήσια παραγωγή του που αφορά το αρχαίο δράμα. Η σκηνοθεσία ήταν της μεγάλης ηθοποιού του ελληνικού θεάτρου, Αγλαΐας Παππά, σε μετάφραση Κώστα Γεωργουσόπουλου, στον εξαιρετικό πολυχώρο ARTίκι “Μαράικε Ηλιού Ντε Κόνινγκ”, υπό την άγρυπνη καθοδήγηση και επιμέλεια του κ. Κώστα Γεωργουσόπουλου.
Το βράδυ της Κυριακής 23/7/17, την παράσταση είχε τη χαρά να παρακολουθήσει και ο Γιάννης Γκιόλας, Βουλευτής Αργολίδας ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα στους θεατές του κατάμεστου θεάτρου.
Είναι πραγματικά κέρδος για κάθε θεατή να ακούσει το λόγο τους σε πρώτο πρόσωπο.
Επικρατούσε απόλυτη σιωπή στο ανοιχτό θέατρο , κατά την
πρεμιέρα της «Αντιγόνης», όχι απλώς στη θέαση μιας παράστασης αλλά στο άκουσμα του σοφόκλειου λόγου. «Εκείνοι που μας κυβερνούν είναι πιο ισχυροί και σε αυτό θα υποταχτούμε» δηλώνει η Ισμήνη στην Αντιγόνη, οι κόρες του Οιδίποδα που διαφωνούν για την στάση τους απέναντι στην εξουσία. Η Αντιγόνη είναι αποφασισμένη να κηδέψει τον αδελφό της Πολυνείκη, υπακούοντας στους άγραφους νόμους των θεών και της συνείδησής της κι ας πληρώσει το κόστος της παράβασης που έχει
θέσει ο νέος ηγεμόνας της Θήβας, Κρέοντας, με θάνατο. Πράγματι, η εξουσία επιβάλλεται, η Αντιγόνη θυσιάζεται στο βωμό της μα ο αλαζονικός φορέας της, ο Κρέων, παρασύρεται από την ίδια την ορμή της. Τελικά λυγίζει αν και σε όλη τη διάρκεια του έργου διακήρυττε την αδιαλλαξία του. Καταλήγοντας στην τελευταία σκηνή του έργου να ψελλίζει πως «είμαι η συμφορά. Είμαι ένα τίποτα, λιγότερο από τίποτα».

Δυστυχώς ή ευτυχώς, υπάρχει χώρος μέσα μας για να εγγραφούν όλα αυτά τα αξιώματα. Σπάνια συναντάς αυτή την εικόνα σε ανοιχτά, θέατρα όπου καταναλώνονται από τσιπς μέχρι πίτσες εν μέσω παράστασης ή τα παιδάκια αρχίζουν να τρέχουν πάνω – κάτω στα σκαλιά μεταξύ των διαζωμάτων.
Σίγουρα είναι μια έντιμη και δουλεμένη παράσταση, κατά την οποία ο λόγος του Σοφοκλή ακούγεται καθαρός , η σκηνοθεσία εξασφαλίζει μια εύρυθμη ροή και ο ερασιτεχνικός θίασος έχει να επιδείξει καλές ερμηνείες.
Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους !!!
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Κώστας Γεωργουσόπουλος
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ - ΣΚΗΝΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ – ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Αγλαΐα Παππά
ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Ίων Ξυπολιάς
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: Πατρίτσιο Νέζε

ΔΙΑΝΟΜΗ
Κική Αυλωνίτου–Πέλλα, Χορός
Ευαγγελία Ηλιού, Χορός – Εξάγγελος
Αντιγόνη Κολώνια, Χορός
Λουκάς Κούτρας, Χορός–Κρέοντας Α’
Νάντια Κωστελένου, Χορός–Φωνητικά-Ευρυδίκη
Λίτσα Λαμπίρη, Χορός-Αντιγόνη Α’
Ναταλία Μαρκάκη, Χορός–Ισμήνη Γ’
Αργυρώ Μέξη–Κωστελένου, Χορός–Άγγελος
Ιωάννα Μέξη, Χορός–Αντιγόνη Β’
Πατρίτσιο Νέζε, Χορός–Φύλακας
Φραντζέσκα Νέζε, Μικρή Αντιγόνη
Ελένη Ντάκου, Χορός–Ισμήνη Β’
Τέτα Ντουνέτα, Χορός–Ισμήνη Α’
Μαρία Ξανθού, Χορός–Φωνητικά
Βίκυ Παπάζογλου, Χορός-Αντιγόνη Γ’
Μαρία Παπαϊωάννου, Χορός–Τειρεσίας
Κώστας Πεντεδέκας, Χορός-Κορυφαίος
Δημήτρης Σίδερης, Χορός–Κρέοντας Β’
Δημήτρης Στρίγκος, Χορός-Αίμονας
Παντελής Τόδωρης, Χορός–Φύλακας
Τζίνα Τσίπη, Χορός
Γεωργία Φλωράκη, Χορός–Παιδί Τειρεσία
Ειρήνη Φλωράκη, Χορός
Επόμενες παραστάσεις, 24, 25, 26, 27 Ιουλίου και ώρα 21.00.