Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ


ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ
του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη
Φέτος, την πρώτη Κυριακή του Μάρτη, η Εκκλησία μας «απαστράπτουσα και λάμπουσα» γιόρτασε την Α’ Κυριακή των Νηστειών (της Ορθοδοξίας), σε ανάμνηση της αναστήλωσης των ιερών εικόνων.
Η πανηγυρική Συνοδική Θεία Λειτουργία τελέστηκε στον Καθεδρικό Ι.Ν. Αθηνών παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος απήγγειλε, ως είθισται, το «Σύμβολο της Πίστεως», κορυφαία ομολογία και μαρτυρία αδιαπραγμάτευτης πίστης και αποδοχής των δογμάτων της Εκκλησίας.
Την ημέρα αυτή μέσα από τ’ αναγνώσματα, τα κηρύγματα και κυρίως τα μυσταγωγικά, υμνολογικά ακούσματα επικοινωνείται με τρόπο εξαιρετικό η αναγκαία για την Εκκλησία ομόνοια, ενότητα και «συμφωνία μία».
Την επομένη Κυριακή, δεύτερη του Μάρτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε «την λαμπροτάτην πόλιν των Ερμιονέων», για να τιμήσει με την παρουσία του τον πανηγυρικό εορτασμό των 190 χρόνων «της εν Ερμιόνη Γ’ των Ελλήνων Εθνικής Συνελεύσεως επαναλαμβανούσης τας διακοπείσας εργασίας της εν Επιδαύρω Εθνικής Συνελεύσεως».
Η Γ’ Εθνοσυνέλευση της Ερμιόνης, όπως και άλλες φορές έχουμε τονίσει, καλλιέργησε και ενδυνάμωσε το πνεύμα ενότητας, ομοψυχίας, συλλογισμού, συναδέλφωσης, πειθαρχίας και συνεργασίας των Ελλήνων. Προετοίμασε δε και προέβαλε, σε κλίμα συναινετικό, τις αρχές του τρίτου, τελειότερου των προηγουμένων, «Επαναστατικού» Συντάγματος της Τροιζήνας καθώς και τα συνοδευτικά κείμενα (Διακηρύξεις).
Είθε, εμπνεόμενοι από πατριωτική συνείδηση και «θεϊκό πόθο και έρωτα», να μπορέσουμε να τροφοδοτήσουμε τη ζωή μας με τα κοινά τεράστια μηνύματα των δύο εορτών. Ιδιαίτερα φέτος, που αναπάντεχη ευνοϊκή συγκυρία τις έφερε τόσο κοντά, με την επίσημη παρουσία και στις δύο του Ανώτατου Πολιτειακού Άρχοντα, εγγυητή της τήρησης του Συντάγματος της Πατρίδας.   
Σημ. Η Β’ Κυριακή των Νηστειών (μετά την Α’ Κυριακή της Ορθοδοξίας) προτείνεται ως καταλληλότερη ημέρα εορτασμού της τοπικής ιστορικής επετείου της Γ’ Εθνοσυνέλευσης, λόγω κοινών μηνυμάτων των δύο μεγάλων αυτών γεγονότων της Πίστης και της Πατρίδας, όπως προαναφέραμε.