Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016

Τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς είναι λίγο… ασυνάρτητα;ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ


Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς είναι λίγο… ασυνάρτητα; Όσο και αν προσπαθήσετε δε βγαίνει νόημα μεταξύ των στίχων – για να θυμηθούμε τα κάλαντα:
Αρχιμηνιά κι Αρχιχρονιά
Ψηλή μου δεντρολιβανιά(*)
Κι αρχή καλός μας χρόνος
Εκκλησιά με τα’ άγιο θόλος(*)
Άγιος Βασίλης έρχεται
Και δε μας καταδέχεται(*)
Από την Καισαρεία
Συ είσαι αρχόντισσα κυρία(*)
Βαστάει πένα και χαρτί
Ζαχαροκάντυο ζυμωτή(*)
Χαρτί-χαρτί και καλαμάρι
Δες και με το παλληκάρι (*)

Ας δούμε λοιπόν πως εξηγείται η ασυναρτησία… Η ιστορία μας διαδραματίζεται στο Βυζάντιο. Σε εκείνα τα χρόνια οι φτωχοί και χαμηλών στρωμάτων άνθρωποι δεν είχαν το δικαίωμα να μιλούν στους αριστοκράτες παρά μόνο σε γιορτές, όπου μπορούσαν να τους απευθύνουν ευχές.
     Κάποιος νεαρός λοιπόν, ταπεινής καταγωγής, ήταν ερωτευμένος με μια αρχοντοπούλα. Επειδή δεν ήταν κοινωνικά αποδεκτό να την πλησιάσει παρά μόνο σε περίοδο εορτών για να της απευθύνει ευχές, αποφάσισε ανάμεσα στα κάλαντα του Μεγάλου Βασιλείου να εντάξει και ένα ερωτικό ποίημα που είχε συνθέσει! Αρχίζει λοιπόν και βάζει ενδιάμεσους στίχους (αυτούς με τα αστεράκι). Με αυτόν τον τρόπο και τα κάλαντα θα έλεγε ακολουθώντας τους κοινωνικούς κανόνες, αλλά ταυτόχρονα θα παίνευε την καλή του!!!
    Την αποκαλεί ψηλή, σαν δενδρολιβανιά. Επειδή φορούσε ένα από τα ψηλά τα κωνικά καπέλα με το τούλι στην κορυφή, την παρομοιάζει με Εκκλησιά με το Άγιο θόλος (θόλος Εκκλησίας).
Της λέει ότι δεν τον καταδέχεται (ο Άη Βασίλης δεν έχει να κάνε!) γιατί είναι αρχόντισσα κυρία. Τέλος κλείνει με τις γαλιφιές!!! Την λέει ζαχαροκάντυο ζυμωτή, δηλαδή φτιαχμένη από ζάχαρη (γλυκιά μου) και την παρακαλεί να του ρίξει μια ματιά.
    Έτσι λοιπόν αυτά τα παράδοξα κάλαντα πέρασαν από γενιά σε γενιά και έγιναν τα πιο διαδεδομένα σε όλο τον ελληνικό χώρο…!!!

 Πηγή: Ιστότοπος gravitonio.blogspot.gr


Καλή χρονιά, Μαρίκα Κανέλλη Τουτουντζή