Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Μανιάτης: Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην απόδοση του τέλους από αιολικά πάρκα στα ορεινά χωριά Αχλαδόκαμπο, Δίδυμα, Αραχναίο, Θερμησία, Ηλιόκαστρο, Αγ. Νικόλαο

Ο Βουλευτής καθ. Γιάννης Μανιάτης, επανέρχεται με νέα Επίκαιρη Ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτη, για τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην απόδοση του Τέλους από Αιολικά Πάρκα σε ορεινά χωριά, συμπληρώνοντας ότι αντί να απαντηθούν τα ερωτήματα που είχε θέσει σε σχετική ερώτησή του για το ίδιο θέμα, η απάντηση που πήρε από τον αρμόδιο Υπουργό, δυστυχώς δημιούργησε νέα.
Το αναλυτικό κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

 «Κύριε Υπουργέ,
Η απάντηση την οποία έλαβα με το υπ’αριθμ.πρωτ.1438/9-11-2015 έγγραφο σχετικά με την ερώτησή μου για τον επιμερισμό του ειδικού τέλους παραγωγής αιολικών σταθμών στους δικαιούχους οικιακούς καταναλωτές των ορεινών κοινοτήτων της Αργολίδας, αντί να απαντήσει στα ερωτήματα, δυστυχώς δημιούργησε νέα.
Εδώ και ένα χρόνο, με την από 23-12-2014 σχετική ΚΥΑ, προβλέπεται ο επιμερισμός των περίπου 20 εκατ. ευρώ που έχουν παρακρατηθεί για τα 272 δημοτικά και τοπικά διαμερίσματα της χώρας σε 111 Δήμους από τον ΛΑΓΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ.

Στην ομάδα των 272 χωριών περιλαμβάνονται και 6 ορεινές κοινότητες της Αργολίδας (Αχλαδόκαμπος, Δίδυμα, Αραχναίο, Θερμησία, Ηλιόκαστρο, Αγ. Νικόλαος) με συνολικό αριθμό οικιακών
παροχών 3.732 και δικαιούμενο ποσό επιμερισμού 1 εκατομμύριο ευρώ μέχρι το τέλος του 2014. Σημειώνω ότι ιδιαίτερα για 4 από τα 6 Διαμερίσματα, τα αναλογούντα ποσά είναι εξαιρετικά υψηλά: Αχλαδόκαμπος 400.000€, Δίδυμα 200.000€, Αραχναίο 190.000€, Θερμησία 140.000€.

Στην απάντησή σας ισχυρίζεστε ότι ο τελικός πίνακας επιμερισμού δεν γίνεται επειδή η ΡΑΕ δεν έχει αποστείλει ακόμη τα στοιχεία θέσης των σταθμών ΑΠΕ.

Ταυτόχρονα όμως η μεγάλη ανησυχία των περίπου 50.000 κατοίκων των 272 ορεινών χωριών της χώρας είναι ότι πιθανό τα χρήματα αυτά να έχουν χρησιμοποιηθεί για άλλους σκοπούς.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1) Διαβεβαιώνετε απολύτως το Εθνικό Κοινοβούλιο και τους ενδιαφερόμενους κατοίκους ότι τα κονδύλια αυτά συνεχίζουν να παραμένουν στους λογαριασμούς που υπήρχαν και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ούτε πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για αλλότριους σκοπούς; Ποιοί είναι οι σχετικοί λογαριασμοί και ποιά είναι η κίνησή τους μέσα στο 2015;

2) Γιατί ακόμη δεν έχετε παραλάβει από τη ΡΑΕ τα στοιχεία θέσης των σταθμών ΑΠΕ, δεδομένου ότι αυτά θα έπρεπε να έχουν ζητηθεί από την ηγεσία του Υπουργείου από τους πρώτους μήνες μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015;

3) Πότε δεσμεύεστε ότι τελικά θα γίνει ο επιμερισμός των ποσών για όλο το χρονικό διάστημα που υπάρχουν οι σχετικές παρακρατήσεις;»