Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

Μέσα σε ατμόσφαιρα ενός λογοτεχνικού βραδινού έγινε η παρουσίαση του βιωματικού μυθιστορήματος «Καναπές στη Ζούγκλα» της ερμιονίτισσας Μυρσίνης Σαμαρά, στο Πνευματικό Κέντρο της Ερμιόνης (κτήριο Συγγρού), το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015. Ανάμεσα σ’ ένα εκλεκτό κοινό, η συγγραφέας μίλησε για την ιδέα που της έδωσε την αφορμή για να γράψει το βιβλίο, ενώ οι ομιλητές φώτισαν σημεία της πλοκής του που διευκόλυναν τον αναγνώστη. 

Στο βιβλίο γίνεται αναφορά στη δίγλωσση και πολυπολιτισμική ταυτότητα των εφήβων, παιδιών μεταναστών τρίτης γενιάς στη Γερμανία και στη διαφορετική τους κουλτούρα που τους φέρνει εμπόδια στην ανάπτυξή τους και τη σχολική ζωή τους. Η συγγραφέας, μέσα από μια αλληγορία, παρουσιάζει μια Ζούγκλα και ένα λιβάδι με μαργαρίτες που έχουν συχνά μαύρα φύλλα, συμβολίζοντας το τοπικό περιβάλλον και τους μαθητές. Η εξέλιξη της πλοκής οδηγεί την υπόθεση σε αισιόδοξο τέλος. 

Το συντονισμό της παρουσίασης έκανε η Δικηγόρος κ. Έφη Κανέλη, η οποία υπήρξε μαθήτρια της συγγραφέως σε ελληνικό σχολείο του Μονάχου. Βασική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η φιλόλογος  κ. Τίνα Αντωνοπούλου – Δημαράκη, η οποία παρουσίασε το βιβλίο. Τους  ομιλητές συνόδευσε με κιθάρα και τραγούδι ο κ. Βασίλης Δαπόντες, ενώ στην έναρξη του λογοτεχνικού αυτού βραδινού οι μαθήτριες  Ελένη Σιωρά, Αγγελική Μπαρδάκου και Μαρία Παπαμιχαήλ παρέστησαν με  δραματοποίηση ένα απόσπασμα του βιβλίου. 
Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ερμιόνης κ. Χρήστος Δάγκλης ο οποίος και απηύθυνε θερμό χαιρετισμό, τονίζοντας πως  ανάλογες εκδηλώσεις δίνουν και το στίγμα της ποιότητας του πολιτισμού στον τόπο μας. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Ερμιονίδας κ. Γιάννης Δημαράκης και ο Δημ. Σύμβουλος κ. Ανδρέας Κρητικός.

Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν το Ν.Π.Κ.Π.Α. Πολιτισμού και Παιδείας Δήμου Ερμιονίδας, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμιόνης «Απόστολος Γκάτσος» και η Δημοτική Κοινότητα Ερμιόνης.