Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Η ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ

ΑΠΟ   ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ <anastaslamprou@gmail.com>
 

Ο πρωθυπουργός της χώρας μας, ο εχων την ισχυρή και νωπή εντολή, ο νέος, άφθαρτος και ανερχόμενος ηγέτης, όταν έφτασε η ώρα να λάβει την σημαντικότερη για την καριέρα του αλλά και για την ιστορία της χώρας απόφαση, απλά δεν την έλαβε. Αποφάσισε οτι δεν μπορεί να αποφασίσει ο ίδιος αλλά όλοι οι άλλοι για αυτόν. Έτσι καταλήξαμε 10.000.000 απλοί πολίτες που πριν από 6 μήνες εκλέξαμε τους αντιπροσώπους μας για να λαμβάνουν αυτοί αποφάσεις για εμάς, επειδή είναι οι ικανότεροι και οι καλύτέροι, να αποφασίσουμε εμείς για αυτούς.

Για μια εβδομάδα, θα γίνουμε βουλευτές στην θέση των βουλευτών, υπουργοί στην θέση των υπουργών και πρωθυπουργοί στην θέση του πρωθυπουργού. Για μα εβδομάδα θα κάνουμε προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις, επίκαιρες ερωτήσεις και επερωτήσεις, οχί στη βουλή που βρίσκεται στην πλατεία Συντάγματος, αλλά στην άλλη, την μεγαλύτερη και ίσως σοφότερη βουλή: Αυτή των καφενείων, των οικογενειακών συνάξεων, της παρέας.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης και η παρέα του, μας καλούν να αποφασίσουμε εμείς, μέσα σε λιγότερο από 7 ημέρες, με όλα όσα συμβαίνουν στο μεσοδιάστημα, για ένα θέμα το όποιο οι ίδιοι (όπως λένε) διαπραγματεύονται και συζητούν εδώ και 5 μήνες και απόφαση δεν μπορούν να πάρουν. Μάλιστα το συζητούν, όχι απλά μεταξύ τους,
αλλά με τους άμεσα εμπλεκομένους, τους δανειστές-εταίρους μας. Εμείς αφού δεν έχουμε κανέναν να ρωτήσουμε ή να διαπραγματευτούμε απλά θα αναλύσουμε μόνοι μας αυτά που ξέρουμε, δηλαδή ο καθένας θα ψηφίσει οτι λέει η ψυχή του.

Αν ο πρωθυπουργός Αλέξης, είχε έστω ένα ψύγμα ηγετικών ικανοτήτων, τότε ας αποφάσιζε ο ίδιος. Γι αυτό και ψήφιστηκε για να λαμβάνει αποφάσεις. Όποιες κι αν είναι αυτές.

Όλες αυτές τις ημέρες ακούμε το πόσο επαχθή είναι τα μέτρα της συμφωνίας, το πόσο λάθος είναι να ψηφιστεί η επιλογή αυτή. Κανείς όμως δεν λέει τι θα γίνει αν δεν ψηφιστεί το ναι στην συμφωνία. Κανείς δεν μας έχει δώσει εξηγήσεις και για τις δύο πλευρές του νομίσματος. Αν είναι να αποφασίσουμε πρέπει να μας ενημερώσουν τι θα γίνει και στις δύο περιπτώσεις.

Οι μόνοι που μας ενημερωνούν για τις συνέπειες μιας καταψήφισης της συμφωνίας είναι οι «άλλοι», οι ακατανόμαστοι τραπεζιτές, οι ανεκδιήγητοι πολιτικοι της αντιπολίτευσης που κατέστρεψαν την χώρα. Κανείς όμως από την σημερινή κυβέρνηση δεν έχει βγει να τους διαψεύσει για αυτά που λένε. Γιατι πολλοι απλά ούτε και οι ίδιοι ξέρουν, δεν έχουν ιδέα τι μπορεί να συμβεί αν δεν υπάρξει συμφωνία. Το μόνο που λένε είναι «μην ανησυχείτε, όλα θα πάνε καλά». Αυτό δεν λένε και σε έναν μελλοθάνατο λίγο πριν πεθάνει;

Κάνουν λόγο για εξωτερικούς εχθρούς της χώρας μας που θέλουν το κακό μας και να μας αγοράσουν όσο κι όσο. Ίσως να έχουν δίκιο. Ίσως όμως και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης να θέλουν απλά το δικό τους καλό το οποίο προέρχεται από την σταθερότητα της ευρωζώνης, η οποία προέρχεται από την σταθερότητα της Ελλάδας. Γιατί το καλό το δικό μας πολλές φορές είναι το καλό και των άλλων.

Και γιατί να μην υπάρχουν και οι άλλοι εχθροί, αυτοί που θέλουν και επιδιώκουν να μην υπάρξει συμφωνία για να κερδοσκοπήοσυν σε βάρος της Έλλαδας,σε βάρος του Ευρώ και σε βάρος όλων εμάς των απλών Ελλήνων. Γιατί δεν αναφέρεται κανείς σε αυτούς;

Δεν είμαι οικονομολόγος και δεν μπορώ να κάνω μακροοικονομικές προβλέψεις ούτε να αναλύσω τα μνημόνια και τα μέτρα. Ξέρω όμως οτι ένα υγιές ασφαλιστικό σύστημα για να επιβιώσει πρέπει να υπάρχουν 3 εργαζόμενοι προς 1 συνταξιούχο. Στην Ελλάδα η αναλογία είναι 1 προς 1 με δυσοίωνες προβλέψεις. Ξέρω επίσης οτι κανείς, ουτέ πριν ούτε και τώρα, δεν κάνει κάτι για να ελέγξει την αδήλωτη εργασία, να μπουν λεφτά στα ασφαλιστικά ταμεία, κανείς δεν ενδιαφέρεται να κάνει τις αναγκαίες τομές για να πάμε μπροστά και κανείς δεν προσπαθεί να αλλάξει τα λάθη του παρελθόντος. Δυστυχώς ούτε και ο Αλέξης με την παρέα του.

Πιστεύω οτι το δημοψήφισμα είναι η επιλογή ανάμεσα στο λάθος και την καταστροφή. Μόνο που στην περίπτωση του λάθους αυτό διορθώνεται. Η καταστροφή είναι μη αναστρέψιμη.



Χρήστος Ι. Καραίσκος

Δικηγόρος