Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Πως δημιουργούμε ισχυρή Προσωπικότητα




Δημήτρης Τουτουντζής

Το ανθρώπινο ον όταν γεννιέται, δεν έχει καμία αντίληψη της Αλήθειας. Σιγά – σιγά, μέσα από την εμπειρία του προχωρεί και αναλόγως των προσπαθειών του και των συνθηκών στις οποίες ζει, αρχίζει να αποκτά αντίληψη της Αλήθειας και κυρίως της Αλήθειας που αφορά τον βαθύτερο εαυτό του. Αποκτά δηλαδή συνείδηση. Αλλά τι είναι συνείδηση; Συνείδηση για τον άνθρωπο είναι εκείνη η κατάσταση του όντος του η οποία επιτρέπει την αντίληψη της Αλήθειας, τη συμμετοχή του και τη βίωσή του σε αυτή.
Το ανθρώπινο ον δρώντας, μαζί με τη συνείδηση που αποκτά καθώς εισχωρεί μέσα στην Αλήθεια, εμφανίζει την ενσυνείδητη ατομικότητα. Η δε ενσυνείδητη ατομικότητα συμβάλει πλέον με τη σειρά της σε ό,τι αποκαλούμε προσωπικότητα του ανθρώπου. Τι είναι όμως η προσωπικότητα του ανθρώπου; Είναι ο ιδιάζων χαρακτήρας του  σε συνδυασμό με την ενσυνείδητη ατομικότητά του.
    Τι είναι όμως ο ιδιάζων χαρακτήρας του ανθρώπου; Είναι το
σύνολο των ιδιαζόντων χαρακτηριστικών του κατά το σώμα, την ψυχή και το πνεύμα, είναι επομένως ιδιάζων, ιδιαίτερος, μοναδικός και ανεπανάληπτος. Με αυτόν τον χαρακτήρα έρχεται ο άνθρωπος στον κόσμο, γεννιέται με αυτόν και αυτόν διατηρεί σε όλη τη ζωή.
   
Η δημιουργία της προσωπικότητας.

Ο σκοπός της εμφανίσεως του ανθρώπου είναι να δημιουργήσει προσωπικότητα σταθερή και αναλλοίωτη ώστε να χρησιμεύσει στα σχέδια του Δημιουργού, ξεκινώντας από το μηδέν για να γίνει μια μέρα τέλειο ον. Πως θα γίνει αυτό; Με το να αυτοδημιουργηθεί. Και πως θα το επιτύχει αυτό; Με το να γίνει αγνός. Και γίνεται αγνός αν επιτύχει στη ζωή του απόκτηση της ικανότητας της κυριαρχίας και της δεσποτείας επί του εαυτού του, επιβολή σιγής στις ασυλλόγιστες κινήσεις του και στους μάταιους λόγους. Αποκοπή από τις συμβατικότητες, τα ήθη και τα έθιμα που είναι ικανά να υποδουλώσουν τη σκέψη του, αποβολή των ελαττωμάτων του, των παθών, των διαστροφών του και απόρριψη κλοπής και ψεύδους. Τέλος με την Αγάπη. Αγάπη για το Θεό, που εκφράζεται με την πίστη, αγάπη προς τους συνανθρώπους μας που εκφράζεται με την αλληλεγγύη και αγάπη προς τον εαυτό μας.

Η ισχύς της προσωπικότητας.  

Ποια είναι η πραγματική έννοια της ισχύος της προσωπικότητας του ανθρώπου; Είναι ο εσωτερικός δυναμισμός της προσωπικότητας και αυτός πηγάζει από τη συνείδηση του ατόμου. Ισχυρός συνεπώς είναι ο ενσυνείδητος άνθρωπος. Διότι αυτός έχει μία αντίληψη ευρύτερη, η οποία του δίνει τη δυνατότητα να επικρατεί της ισχύος της ύλης. Όσο αποκτά ανώτερη συνείδηση, όσο περισσότερο αντιλαμβάνεται την Αλήθεια και μετέχει σε αυτήν, τόσο και η προσωπικότητά του γίνεται περισσότερο ισχυρή. Η δε συνείδηση εξαρτάται από την πείρα του σε συνδυασμό με την αγνότητά του. Τι σημαίνει πείρα; Πείρα είναι η αποκτώμενη πνευματική εσοδεία του ατόμου, ή από το εξωτερικό περιβάλλον μέσω των αισθήσεων, ή επήρειες, βιώματα και εμπνεύσεις από τον μέσα μας θεό ή ακόμα και από τον παράγοντα της αρνήσεως ο οποίος επίσης έχει πρόσβαση σε μας. Όταν η πείρα προέρχεται από αγνή πηγή και
παραλαμβάνεται από αγνό δέκτη, τότε καταλήγει σε συνείδηση. Όταν η πείρα προέρχεται από μικτή πηγή, είναι δηλαδή μίγμα Αλήθειας και Πλάνης, τότε σε ελαττωματικό δέκτη παραμένει γνώση, δεν μπορεί να καταλήξει σε συνείδηση και ενδέχεται να καταλήξει σε πλάνη. Γι’ αυτό αν δεν καταστεί ο άνθρωπος αγνός, ας μην περιμένει να αποκτήσει συνείδηση της Αλήθειας. Ο αγνός άνθρωπος ταυτίζεται με την αγνή πηγή και αυτό που παραλαμβάνει το κάνει συνείδηση, αποκτά αντίληψη της Αλήθειας και αντίστοιχο βαθμό ισχύος. Όσο αποκτά ανώτερη συνείδηση, τόσο διαμορφώνει μία προσωπικότητα ισχυρότερη. Έτσι έχουμε πλέον δημιουργημένη προσωπικότητα δυναμισμένη με την συνείδηση του ατόμου.