Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Γυρίσματα σε Καλαμάτα και Ναύπλιο για ταινία αφιερωμένη στον Καποδίστρια

Τον προσεχή Σεπτέμβριο ξεκινούν τα γυρίσματα της νέας ταινίας, αφιερωμένης στον βίο και το έργο του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια και επί σειρά ετών υπουργού Εξωτερικών της ρωσικής αυτοκρατορίας.

Η ταινία «Ιωάννης Καποδίστριας» σε σενάριο και σκηνοθεσία του σκηνοθέτη Τάσου Λέρτα, θα αποτελέσει μεγάλη ελληνορωσική παραγωγή με τη συμμετοχή και της Ελβετίας, καθώς ο Ιωάννης Καποδίστριας, συνέβαλε αποφασιστικά στην οργάνωση και συγκρότηση του ανεξάρτητου κράτους της Ελβετίας, με την καθιέρωση του Συντάγματος των Καντονίων που ισχύει ως σήμερα στην χώρα, όπου θεωρείται εθνικός ήρωας.
Ο Τάσος Λέρτας είναι ο δημιουργός της ταινίας «Ντοκουμέντο - Η μάχη της Αθήνας», που πήρε το Βραβείο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών από 106 χώρες, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μόσχας, το 1983, και συνδημιουργός, με το σκηνοθέτη Νίκο Τζίμα, της ταινίας "Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο". Σκηνοθέτησε και άλλες ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους (Καβάφης, Κρυστάλλης, Κύριλλος και Μεθόδιος κ.λπ.)
Στο πλαίσιο δημιουργίας της ταινίας θα γυριστεί ντοκιμαντέρ
διάρκειας είκοσι λεπτών, που θα προβληθεί πριν την έξοδο της ταινίας στις κινηματογραφικές αίθουσες, με χαρακτηριστικά αποσπάσματα αναφορά στο σενάριο και στο χρονικό των γυρισμάτων που θα πραγματοποιηθούν σε τόπους όπως η Αθήνα, το Ναύπλιο, η Κέρκυρα, το Παρίσι, η Καλαμάτα, η Αίγινα, η Ζυρίχη, η Αγία Πετρούπολη και άλλες πόλεις της Ρωσίας.
Ήδη πραγματοποιήθηκαν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνική και τη ρωσική πλευρά, ώστε η ταινία να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2016, έτος σταυροδρόμι για τις σχέσεις των δυο χωρών Ελλάδας και Ρωσίας, καθώς τη συγκεκριμένη χρονιά η Ελλάδα θα είναι τιμώμενη χώρα στην Ρωσία και αντίστροφα. Συγκεκριμένα ο διευθυντής του Πολιτιστικού και Επιστημονικού Κέντρου της Πρεσβείας Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα Π. Κούπρικοβ υποδέχτηκε στο γραφείο του τον σκηνοθέτη Τάσο Λέρτα όπου συζήτησαν για την ελληνορωσική συνεργασία δίνοντας βάρος στο θέμα των γυρισμάτων της ταινίας "Ιωάνννης Καποδίστριας", που θα πραγματοποιηθούν τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ρωσία, ενώ δεν θα λείψουν και σταθμοί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο κ. Λέρτας ενημέρωσε τον κ. Κούπρικοβ για τις λεπτομέρειες του σεναρίου, που προσεγγίζει τόσο τον πολιτικό, όσο και τον άνθρωπο Καποδίστρια, φωτίζοντας διαφορετικές πλευρές της πολυσήμαντης ζωής του.
Την παραγωγή της ταινίας έχει αναλάβει από ελληνικής πλευράς η Sound and Picture Ltd. Παράλληλα, στο πλαίσιο των συζητήσεων για τα γυρίσματα της ταινίας ο πρόεδρος της Κρατικής Ταινιοθήκης Ρωσίας (Γκοσφιλμοφόντ) Μποροντατσιόβ Νικολάι συναντήθηκε με τον συμπαραγωγό Ξενοφώντα Λαμπράκη, ο οποίος του επέδωσε αντίτυπο του σεναρίου του Τάσου Λέρτα.
Στην ταινία θα συμμετέχουν κορυφαίοι Έλληνες και Ρώσοι ηθοποιοί. Πολύ σύντομα θα ανακοινωθούν οι πρωταγωνιστές της ταινίας, καθώς και το ποιος θα ενσαρκώσει τον Ιωάννη Καποδίστρια.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
.eleftheriaonline  Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politismos/ekdiloseis/item/60922-kapodistrias-kalamata-nafplio

 Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politismos/ekdiloseis/item/60922-kapodistrias-kalamata-nafplio