Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

ΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΩΙΚΟΥ ΕΠΙΚΤΗΤΟΥ



ΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΔΗΓΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΩΙΚΟΥ ΕΠΙΚΤΗΤΟΥ

Από μένα εξαρτάται να μην υπάρχει στην ψυχή μου καμία πονηρία, επιζήμια επιθυμία και ταραχή, αλλά να βλέπω τα πράγματα όπως πραγματικά είναι και να τα αντιμετωπίζω σύμφωνα με την πραγματική αξία τους και τη σχέση που έχουν για μένα. Να ξέρεις ότι αυτή η δυνατότητά σου προέρχεται από τη φύση σου. Δεν είναι τα πράγματα που με κάνουν να πονώ αλλά η άποψη που έχω για τα πράγματα.
  
 Τα πάντα στη φύση είναι ενιαία και το ένα υπηρετεί το άλλο. Έτσι και τα λογικά όντα έγιναν το ένα για το άλλο. Το να ανέχεσαι επομένως τις κακίες των άλλων αποτελεί μέρος της δικαιοσύνης. Όλοι οι άνθρωποι αποτελούν μία οικογένεια αφού προέρχονται από τον ίδιο πατέρα, τον ένα θεό.

    Ο απαίδευτος άνθρωπος όταν πέσει σε δυστυχία κατηγορεί τους άλλους. Ο μορφωμένος όμως δεν κατηγορεί ούτε τους άλλους ούτε τον εαυτό του.

    Να μη ζητάς να γίνονται τα πράγματα που δεν είναι στην  εξουσία σου και δεν εξαρτώνται από σένα όπως τα θέλεις εσύ, αλλά να τα δέχεσαι όπως έρχονται και τότε θα είσαι ευτυχισμένος.

    Χαρακτήρας και συμπεριφορά του φιλοσόφου: Κάθε ωφέλεια ή βλάβη ξέρει ότι προέρχεται από τον εαυτό του και μόνο.

   Να θυμάσαι πάντα ότι είσαι ένας ηθοποιός σε ένα δράμα (δρώμενο) όπως το θέλει ο συγγραφέας του έργου. Αν το θέλει σύντομο, θα είναι σύντομο. Αν το θέλει μακροσκελές, θα είναι. Αν θέλει να παίξεις ρόλο φτωχού, πρόσεξε να τον παίξεις όσο μπορείς καλύτερα. Το ίδιο αν πρόκειται για ρόλο χωλού ή για ρόλο άρχοντα ή για ρόλο απλού ανθρώπου. Από σένα εξαρτάται αν τον παίξεις καλά ή όχι. Η εκλογή όμως του ρόλου ανήκει σε άλλον.

    Ο θάνατος δεν είναι κάτι κακό αφού είναι μια φυσική κατάσταση. Επομένως δεν πρέπει να τον φοβόμαστε. Άλλωστε αν ήταν κάτι κακό, δεν θα τον δεχόταν και ο Σωκράτης τελικά έτσι όπως τον δέχτηκε, ψύχραιμα και χωρίς φόβο.

Δημήτρης Τουτουντζής

Πηγή: Διαδύκτιο