Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Διαβούλευση και πραγματική ζωή

Πας διαβουλευόμενος πολίτης: δημότης και μάλιστα ενεργός. Πας σκληρά εργαζόμενος: ιδιώτης δηλαδή κουτός!
Πας εν δεκαώρω διαβουλεύσει, ενδιαφερόμενος δια τα κοινά. Πας επί δεκαώρω επί σκάλας ελαίας, ιδιώτης αδιάφορος για τα κοινά! Προφανώς και τεμπέλης, αφού μόνο η πολύωρη εργασία ....στη διαβούλευση είναι κοινωνικά χρήσιμη!
Ο επί σκάλας φέρνει λάδι στην οικογένειά του, λάδι στην αγορά, λάδι στη χώρα του για εξαγωγή που είναι υπέρ όλων. Διότι αν δεν ανέβουν όλοι στη σκάλα, δεν θα πει το λάδι λαδάκι μόνον ο ιδιώτης, αλλά όλοι σ' αυτήν την χώρα.
Ο εν διαβουλεύσει τι προσκομίζει;
Επειδή ο Γιώργακης ο ελάχιστος μας πέταξε τη διαβούλευση, τάχατες για να κάνει πιο αποτελεσματική τη δημοκρατία, πιαστήκαμε από αυτήν μη και μας χαρακτηρίσει ο πάσας εις ιδιώτες!
Έτσι καλούνται από τον Δήμο να διαβουλευτούν ένα σωρό σωματεία και σύλλογοι επί του κανονισμού καθαριότητας, που αφού ψηφιστεί σε όποια μορφή, δεν πρόκειται να τον διαβάσει ούτε ένας δημότης. Όσο διάβασε και τον κανονισμό τον προηγούμενο, όσο ήξερε ότι υπάρχει!
Καλούνται δε να διαβουλευτούν επί παντός επιστητού, ο πρόεδρος φυσικά των σωματείων ή συλλόγων τη στιγμή που το θέμα είναι εκτός καταστατικού τους. Δηλαδή θα κληθεί το ΙΛΜΕ και η ΠΑΠΟΕΡ και ο Μουσικός Σύλλογος να διαβουλευτούν περί κανονισμού νεκροταφείου(!) ή για την ΜΠΕ ενός ξενοδοχείου. Θα διαβουλευτούν δε και καμιά δεκαριά δημότες χωρίς να έχουν καμιά εξουσιοδότηση από το εκλογικό σώμα, τι στιγμή που έχουμε ψηφίσει αντιπροσώπους μέσω των οποίων εκφράζεται η βουλή των δημοτών, αφού δεν έχουμε άμεση δημοκρατία. Και οι δέκα όχι με κλήρο, αλλά όποιοι θέλουν, όποιοι δηλώσουν!
Υπάρχει δημοκρατική πλειοψηφία και μειοψηφία στον Δήμο εντεταλμένη να φέρει αποτελέσματα, δηλαδή να εφαρμόσει το προεκλογικό πρόγραμμα. Και αν κάπου πρέπει να εκφέρει γνώμη ο Δήμος, την εκφέρουν οι αιρετοί χρησιμοποιώντας τις δημοτικές υπηρεσίες και όποιους θέλουν ως συμβούλους, φυσικά με ψηφοφορίες.
Όλοι αυτοί που καλούνται από τον Δήμο, ιδιώτες και συλλογικότητες, να διαβουλεύονται, αντιλαμβάνονται ότι δεν προσφέρουν τίποτα ή δεν μπορούν να προσφέρουν, ότι η διαβούλευση είναι μια επίφαση δημοκρατίας χωρίς περιεχόμενο και απέχουν. Δεν αδιαφορούν. Απέχουν, αντιλαμβανόμενοι ότι πρόκειται για μια γραφειοκρατικότατη διαδικασία.
Διαβούλευση υπήρχε και στη τετραετία την προηγούμενη. Σταμάτησε τον Δήμο από το να σκορπάει παντού απορρίμματα; Σταμάτησε το Δήμο από το να διαθέτει μη πόσιμο νερό ως πόσιμο και μάλιστα να πληρώνεται ανταποδοτικά; Σταμάτησε τη πούληση καλλιεργήσιμης γης; Τι σταμάτησε η διαβούλευση; Ακόμη και η κανονική διαβούλευση του Δήμου που οδηγεί και σε απόφαση του ΔΣ, μία γνώμη είναι για κάποιο θέμα, όπως οι ΜΠΕ για παράδειγμα, γνώμη που κανένας δεν είναι υποχρεωμένος να την ακούσει.
Απλά, η διαβούλευση δημιουργεί έναν ακόμη χώρο, ένα βήμα που λέμε, όπου κατά κανόνα προσπαθούν να εισέλθουν τα κόμματα με στελέχη τους για να κάνουν την κλασική κομματική δουλειά σε μαζικό χώρο.
Χόρτασε ο τόπος διαβουλεύσεις, προτάσεις και θέσεις. Χόρτασε και γραπτές και προφορικές αντιπαραθέσεις, παντελώς ανούσιες. Για ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ πεινάει και διψάει ο τόπος. Αποτελέσματα που θα αλλάξουν τη μοίρα αυτού του τόπου.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος.