Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Το Ευ Ζην στο Φουγάρο

Tο γαστρονομικό ημερολόγιο του Οκτωβρίου

,
Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014
,
Οκτώβριος 2014
η γαστρονομία της καθημερινότητας στο Café του Φουγάρου.

Οκτώβριος 2014 και το Café του Φουγάρου προετοιμάζεται δυναμικά με καινούργιες συνταγές και μικρά γαστρονομικά αφιερώματα, φτιαγμένα από υλικά που παράγει η Αργολική γη.

Στο Φουγάρο αγαπάμε την γλυκιά κολοκύθα και με αυτήν ξεκινάμε, με ένα μικρό αφιέρωμα το πρώτο Σαββατοκύριακο στις 3, 4, 5/10. Ο σεφ μας Marcus Walser , δίνει μια Ασιατική νότα στην «κλασική» συνταγή της σούπας από ψημένη κολοκύθα προσθέτοντας πιπερόριζα και πλαισιώνει το μενού με μία αλμυρή τάρτα με κολοκύθα, ανθότυρο και προσούτο. Τα ψητά κρέατα που υπάρχουν στο μενού συνοδεύονται από ένα «γκρατινέ» καραμελωμένων λαχανικών του Φθινόπωρου με κολοκύθα φυσικά. Ριζότο με κολοκύθα και πεκορίνο επίσης, κλασικός συνδυασμός υλικών του Ιταλικού βορρά και για όσους προσέχουν την διατροφή τους μία ανάλαφρη mousse γλυκιάς κολοκύθας για επιδόρπιο.


Το σαββατοκύριακο 10, 11, 12/10 συνταγές με τα κατ’ εξοχήν φρούτα του Φθινόπωρου: αχλάδια και μήλα. Ο σεφ μας σαν γνήσιος κεντροευρωπαίος που είναι, θα μας ετοιμάσει το πιο εμβληματικό γλυκό της πατρίδας του: στρούντελ με αχλάδια από την Αργολίδα και μήλα από την Τρίπολη. Θα συνοδεύσει επίσης τα μαριναρισμένα ψητά παϊδάκια του μενού, με μία τσάτνευ μήλου και το ψητό ψαρονέφρι με calvados και καραμελωμένα αχλάδια. Σαλάτα με ρόκα ψητό κατσικίσιο τυρί και αχλάδια για την αρχή και για δεύτερο επιδόρπιο, poire Belle Hélène σε Ελληνική εκδοχή: αχλάδια ποσέ σε μαυροδάφνη με μία sauce Ελβετικής πικρής σοκολάτας.

To ΣΚ 17, 18, 19/10 ξεκινάμε ένα μικρό περιοδικό αφιέρωμα στην «μητέρα» όλων των κουζινών για πολλούς; Την Γαλλική. Τάρτα με καραμελωμένα κρεμμύδια στην αρχή, terrine με καπνιστά ψάρια και - τι άλλο; - κρεμμυδόσουπα. Για κυρίως, boeuf a la mode με καρότα vichy και ένα ρολό από μοσχάρι γάλακτος με φρέσκα φασολάκια με σκόρδο και βούτυρο. Arlequin μαύρης και λευκής σοκολάτας για επιδόρπιο και Crème brûlée.

To τελευταίο Σαββατοκύριακο 24, 25, 26/10 το αφιερώνουμε στα μανιτάρια. Οι πιο αποφασισμένοι από εμάς, λέμε να συγκροτήσουμε μια «ομάδα κρούσεως» και αν ο καιρός (και η υγρασία) το επιτρέψει, να περπατήσουμε σε αρχαία μονοπάτια της περιοχής με φυσιοδίφη φίλο μας για να μαζέψουμε μανιτάρια. Ο σεφ παράλληλα μια και δεν μπορεί να βασιστεί στην αμφίβολη σοδειά του περιπάτου μας, θα έχει κάνει τις προμήθειές του και θα μας ετοιμάσει μια Φθινοπωρινή σαλάτα, με ανάμεικτα σοταρισμένα α μανιτάρια και βινεγκρέτ κερασιού, ψητά πορτομπέλο με σύγκλινο Μάνης και μυζήθρα, μανιταρόσουπα και μοσχαρίσια μπριζόλα γάλακτος με βασιλομανίταρα και λαχανικά γκρατινέ.
Παράλληλα με τα πιο πάνω, μια και οι τράτες ξεκινάνε επίσημα την αλιευτική περίοδο σήμερα 1η Οκτωβρίου, σε όλα μας τα μενού θα υπάρχουν πιάτα με ψάρια της «ημέρας»!
Για τον Νοέμβριο, αν όλα πάνε καλά, ετοιμάζουμε μικρά αφιερώματα στις τοπικές κουζίνες της Ευρώπης.