Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Γιάννης Μανιάτης: «Σε 1,5 χρόνο, ο Ανάβαλος θα καλύπτει όλο το Αργολικό πεδίο»

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, σχετικά με την πορεία εξέλιξης του έργου του Αναβάλου έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σε λιγότερο από 1,5 χρόνο από σήμερα, όλο το Αργολικό πεδίο θα καλύπτεται από τον Ανάβαλο. Βρισκόμαστε πια στην τελική ευθεία. Ήμαστε σε θέση να πούμε πως έχουμε πια διασφαλίσει τη συνολική επίλυση όλου του αρδευτικού προβλήματος της Αργολίδας.
Πιο συγκεκριμένα:


1. Έχει επανεκκινήσει η κατασκευή των αγωγών και των αντλιοστασίων του έργου που αφορά στην επέκταση προς Κουτσοπόδι, Αεροδρόμιο, Δήμο Μηδέας. Είχαμε πάρα πολλά προβλήματα στο ξεκίνημα αυτού του έργου. Εντοπίστηκαν αυτά από τις υπηρεσίες και επιλύθηκαν, το έργο πια είναι άρτιο και λειτουργικό, έχουμε ήδη διασφαλίσει τις απαιτούμενες πιστώσεις ύψους 8.200.000 ευρώ. Ο συμβατικός χρόνος ολοκλήρωσης του συγκεκριμένου έργου είναι ο Οκτώβριος του 2014. Αυτό προφανώς δεν πρόκειται να επιτευχθεί. Το έργο θα επεκταθεί αρκετούς μήνες πίσω, όμως το έργο πια έχει επανεκκινήσει και θα προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς η υλοποίησή του.

2. Εξελίσσεται ομαλά η διαδικασία για να δημοπρατηθεί το νέο έργο για την άρδευση στην περιοχή των Φιχτίων. Ένα έργο συνολικού

προϋπολογισμού 7.800.000 ευρώ. Η περιβαλλοντική μελέτη του συγκεκριμένου έργου θα γίνει από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, έχω δε δώσει εντολή στις δικές μου υπηρεσίες, στις υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, αμέσως μόλις υποβληθεί η μελέτη να εξετασθεί με άμεση προτεραιότητα, ώστε να εγκριθεί σε διάστημα λίγων εβδομάδων. Το έργο αυτό αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2015.
3. Ολοκληρώθηκε η αναβάθμιση του αντλιοστασίου του φράγματος του Αναβάλου. Ένα έργο που επίσης το είχαμε παλέψει και καταφέραμε και να το χρηματοδοτήσουμε και να το υλοποιήσουμε. Ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 3.500.000 ευρώ.

4. Μέσα στον Οκτώβρη παραδίδονται οι δυο μεγάλες μελέτες για την επέκταση του έργου του Αναβάλου στην Επίδαυρο και την Ερμιονίδα. Για τα έργα αυτά, έχουμε ήδη εγκρίνει τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, κατά συνέπεια δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αμέσως μόλις παραδοθούν και οι οριστικές τεχνικές μελέτες με τα τεύχη δημοπράτησης, να ενταχθούν στο Αλέξανδρος Μπαλτατζής, ή στη νέα Προγραμματική Περίοδο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και να ξεκινήσει επίσης η υλοποίησης τους.

5. Σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, έχουμε ξεκινήσει ένα πανελλαδικά πρωτοποριακό πρόγραμμα που αφορά στη βελτιστοποίηση των μεθόδων διαχείρισης του υδατικού δυναμικού της Αργολίδας υπό τις αβέβαιες κλιματολογικές συνθήκες που θα υπάρξουν τα επόμενα χρόνια. Πρέπει να νοιαστούμε και για το τι θα γίνει τα επόμενα χρόνια, όπου γνωρίζουμε όλοι ότι θα υπάρξουν πολύ πιο δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες. Με την συνεργασία λοιπόν του κορυφαίου εκπαιδευτικού ιδρύματος της χώρας, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, εκπονούμε μια μελέτη η οποία θα μας καθοδηγεί για την πλήρη διαχείριση για τα επόμενα πολλά χρόνια, όχι μόνο του έργου του Αναβάλου, αλλά και όλων των υπολοίπων έργων ορθολογικής διαχείρισης του υδατικού δυναμικού της Αργολίδας.

Τελικός στόχος μας είναι να γυρίσουμε σελίδα, να γυρίσουμε τη σελίδα της δημιουργίας, της ελπίδας και της προοπτικής. Ο πρωτογενής τομέας, ο αγροτικός τομέας της Αργολίδας που τα προηγούμενα χρόνια ήταν ο πυλώνας ανάπτυξης και η βασική πηγή εισοδήματος του τόπου μας, να ξαναγίνει με όραμα και νέα ορμή, στο πλαίσιο μάλιστα και της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ο πυλώνας πλούτου και ευημερίας για όλους τους πολίτες της Αργολίδας.

Έχω βαθιά πεποίθηση ότι σε αυτήν την κρίσιμη χρονική συγκυρία, με την επίλυση όλων των προβλημάτων που είχαμε στο ξεκίνημα του έργου του Αναβάλου και με τη δρομολόγηση των πολιτικών της νέας Κ.Α.Π., με την ενότητα όλων των δυνάμεων, η Αργολίδα μπορεί πράγματι να αρχίσει να σχεδιάζει με αισιοδοξία το μέλλον του πρωτογενούς της τομέα, το μέλλον ενός τόπου που φέρνει πίσω ξανά τα παιδιά του που έχουν φύγει μακριά, που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, που παράγει ποιοτικά προϊόντα, που παράγει προϊόντα που η ποιότητα και η τιμή τους είναι ανταγωνιστική όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις διεθνείς αγορές, στην πραγματικότητα να γυρίσουμε επιτέλους την σελίδα της προοπτικής και της ανάπτυξης για αυτόν τον τόπο.

Ζητώ από όλους τους φορείς, αυτοδιοίκηση, συναρμόδια υπουργεία, με τη συμμετοχή των τοπικών μας κοινωνιών, όλοι μαζί, μέχρι το τέλος του 2015, να έχουμε σχεδιάσει και δημιουργήσει το νέο παραγωγικό μοντέλο της Αργολίδας. Το παραγωγικό μοντέλο που θα φέρει ξανά ελπίδα, αισιοδοξία και ανάπτυξη στον τόπο μας.

Έχω την βεβαιότητα ότι το όνειρο θα το κάνουμε πραγματικότητα».