Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

TON ΚΑΡΦΩΣΕ Ο ΕΡΑΣΤΗΣ ΤΟΥ

Πρόταση του Γιάννη Λακούτση
Η “Apple”, η αμερικανική εταιρεία της ηλεκτρονικής βιομηχανίας, η πρώτη σε κέρδη στον κόσμο, ποτέ δεν είπε ότι πήρε το όνομά της από το “μήλο” του Άλαν Τούρινγκ, του Λονδρέζου μαθηματικού του οποίου την ομοφυλοφιλία κάρφωσε ο εραστής του. Σίγουρα για να μην θεωρηθεί ότι είναι υπέρ των gay μία θηριώδης πολυεθνική.
Ο Στηβ Τζομπς, ο ιδρυτής της Apple σε ένδειξη αναγνωρίσεως της επιστημονικής προσφοράς του Τούρινγκ βάπτισε “Μήλο” την εταιρεία, επειδή μ' ένα τέτοιο δηλητηριασμένο φρούτο αυτοκτόνησε ο μαθηματικός που από το 1942 κατασκεύασε τη μηχανή “Κολοσσός”, για λογαριασμό του πολεμικού Ναυτικού της πατρίδας του. Ένα “πράμα” που έπιανε μισό δωμάτιο και αποτέλεσε τον πρόγονο των ηλεκτρονικών υπολογιστών.
“Οι μηχανές σκέπτονται!” είπε ο Τούρινγκ που συνεργαζόταν με τις Μυστικές Υπηρεσίες της Βρετανίας στο β' παγκόσμιο πόλεμο, σαν ειδικός να αποκωδικοποιεί τα μηνύματα με τα οποία επικοινωνούσαν οι ναζιστές.
Οι Γερμανοί χρησιμοποιούσαν τη Μηχανή “Αίνιγμα” για να στέλνουν κωδικά μηνύματα και ο Τούρινγκ έφτιαξε το αντικόλπο, με τον “Κολοσσό”.
“Δεν νομίζω ότι έκανα κάτι κακό” είπε όταν τον συνέλαβαν σαν ομοφυλόφιλο το 1952. Τον δικάσανε, τον ευνουχίσανε, τον “υποχρέωσαν” να αυτοκτονήσει. Δηλητηρίασε ένα μήλο και το έφαγε.
Ο Άλαν Μάθισον Τούρινγκ που πέθανε σα σήμερα, 7 Ιουνίου, το 1954, ήταν ο τελευταίος μαθητής στην τάξη του. Δεν τον τραβούσαν τα φιλολογικά μαθήματα, λατινικά, θρησκευτικά. Τον τράβηξαν τα μαθηματικά, η αστρονομία, η χημεία.