Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Αλάτι

Πολύ ωραίες οι φωτογραφίες των "ατομικών αλυκών" στα Κύθηρα από την ανάρτηση του Γιάννη Λακούτση.
Ερωτήματα:
Υπάρχουν φωτογραφίες από τις αλυκές Λιμνοθάλασσας Θερμησιού, όταν αυτές ήταν σε κανονική λειτουργία; Δεν έχω καμία υπ' όψιν μου.
Στην αλμυριά λίγο πριν πάμε στην Λέσχη των Μεταλλείων, είχα δει δύο συμπατριώτες τη δεκαετία του 1960 να έχουν φτιάξει μικρή, αυτοσχέδια θα λέγαμε, αλυκή και με φτυάρια είχαν μαζέψει το αλάτι σε μικρό σωρό. Δεν θυμάμαι ποιοι ήσαν.
Ο γείτονας μου, ο Γιάννης ο Νεότσιος έφερνε στο σπίτι τους πάντα αλάτι από τα βράχια του Δοκού. Η οικογένεια Οικονόμου είχε χρόνια προσαρμοστεί στην οικιακή οικονομία λόγω προμηθειών που προετοίμαζε για την Μπαρμπαριά. Θυμάμαι δεκάδες μποτίλιες με ντομάτα - μπελντέ χειροποίητο, και άλλα προϊόντα τουρσί κ.λ.π, που χρησιμοποιείτο αλάτι από τα βράχια του Δοκού. Το έπιαναν σε φυσικά βαθουλώματα βράχων.
Δεν άκουσα ποτέ να υπήρχαν τεχνητά βαθουλώματα στα βράχια που να τα γεμίζουν με θαλασσινό νερό.
Έχω όμως την εντύπωση ότι στον βραχισμό βόρεια του Μπιστιού, έξω από τα τείχη τα αρχαία, ένα μέρος βαθουλό που μαζεύει νερό από τα κύματα και καταφέρνει να ρίξει στον πυθμένα αλάτι, ότι αυτό το βαθούλωμα είναι τεχνητό. Κατά την αρχαιότητα αυτά τα βράχια ήταν 4 μέτρα ακόμη ψηλότερα από την επιφάνεια της θάλασσας.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος