Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Ονομάζομαι Τσέλλος Κυριάκος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μια εβδομάδα απέμεινε, περίπου, για την ολοκλήρωση του προεκλογικού αγώνα των υποψηφίων συνδυασμών. Πολλοί οι υποψήφιοι και ταυτοχρόνως όλοι ΓΝΩΣΤΟΙ μεταξύ τους, τουλάχιστον όσοι είναι από τα ίδια χωριά. Επειδή όμως, εντελώς ξαφνικά, (ορισμένοι από αυτούς είναι οι ίδιοι αυτοί που χτυπούσαν τα κουδούνια του σπιτιού μου σε όλες τις προηγούμενες εκλογές, ακόμη και στη 01:00 η ώρα το βράδυ, για να ζητήσουν ψήφους) έχουν χάσει τη μνήμη τους και κάνουν πως δε γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, αποφάσισα να αυτοπαρουσιαστώ και να τους βοηθήσω να θυμηθούν ποιος είμαι, όχι γιατί είναι μόδα προεκλογική.

Ονομάζομαι     Τσέλλος   Κυριάκος, 

α)  του Ιωάννη , παππούς μου ο Κυριάκος ( μπαρμπακυριάκος ο ψηλός) και γιαγιά μου η Χάιδω (το γένος Μπουρίκα),  εκ Βαλτετσίου ορμώμενοι  και

β) της Σταματίνας , παππούς μου ο Δημήτριος (το γένος Νόνη) και γιαγιά μου η Μαρία(το γένος Μερτύρη),  εξ Ερμιόνης ορμώμενοι.

Είμαι 41 ετών, παντρεμένος με την Ελένη Σπυράκη και έχουμε μια κορούλα 14 μηνών, τη Σταματίνα. Στα 41 χρόνια ΠΟΤΕ δεν άφησα και δε σκέφτηκα να αφήσω τον τόπο που μεγάλωσα, με μοναδικές εξαιρέσεις βέβαια τις περιόδους των σπουδών μου, του στρατού και του διορισμού μου.

Στα 41 μου χρόνια πάντα στηριζόμουν σε αξίες. Σε αξίες που μου τις καλλιέργησαν και μου τις δίδαξαν οι γονείς μου και οι δάσκαλοί μου.

Αξία 1η : Εργασία - Διαβίωση

Όσοι με γνωρίζουν από μικρό παιδί, γνωρίζουν ότι δεν προέρχομαι από εύπορη οικογένεια με λυμένα τα οικονομικά της προβλήματα. Από μικρό παιδί πότε με τη βάρκα του θείου μου, πότε στο χωράφι του πατέρα μου, άρχισα να συνειδητοποιώ τι σημαίνει εργασία και πρωινό ξύπνημα. Στη συνέχεια, στα χρόνια του Γυμνασίου και του Λυκείου εργάστηκα στις σχολικές ανάπαυλες σε γνωστό ξενοδοχείο της περιοχής, πότε γεμίζοντας ψυγεία και πότε κουβαλώντας βαλίτσες, βοηθώντας στο οικογενειακό εισόδημα. Αλλά και αργότερα στα φοιτητικά μου χρόνια, συνέχισα να εργάζομαι στην κουζίνα του ίδιου ξενοδοχείου, πότε πλένοντας καζάνια και πότε φτιάχνοντας καμιά πιατέλα σαλάτα. Η αρχή πάνω στην οποία στηρίχθηκα ήταν μία: «Η δουλειά δεν είναι ντροπή αλλά είναι αναγκαία για την επιβίωση».

Αξία 2η : Μόρφωση - Επιτυχία

Ακόμα ηχούν στα αυτιά μου τα λόγια της μητέρας μου: «Διάβασε, διάβασε και μορφώσου. Μόνο με τη μόρφωση και τη γνώση θα μπορείς να επιβιώσεις και να προοδεύσεις». Και ναι, τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, αρκεί να υπάρχει θέληση και πιστεύω. Ναι, διάβασα και ταυτόχρονα πίστεψα  και στις δυνάμεις μου, κλείνοντας τα αυτιά μου στις Κασσάνδρες που πάντα υπάρχουν. Κατάφερα να πετύχω στις πανελλήνιες, κατάφερα να τελειώσω το πανεπιστήμιο στο ελάχιστο χρονικό διάστημα που μπορούσε να γίνει και εργάστηκα πάνω σε αυτό που αγάπησα για 12 χρόνια, ως ελεύθερος επαγγελματίας, κάνοντας μαθήματα σε μαθητές γυμνασίου – λυκείου, βοηθώντας τους όσο μπορούσα στο δικό τους αγώνα για μόρφωση και επιτυχία. Δε σταμάτησα όμως εκεί. Η αγάπη μου για το σχολείο, την εκπαίδευση και τα παιδιά, με έκανε να διαβάσω και πάλι στα 35 μου για να δώσω εξετάσεις ΑΣΕΠ και να διοριστώ. Διορίστηκα, αλλά δεν ξένοιασα όπως νομίζουν και ισχυρίζονται μερικοί. Συνεχίζω να διαβάζω και να κάνω πράγματα σχετικά με την εκπαίδευση, τόσο για να βοηθήσω εμένα όσο και τους σημερινούς νέους που μου έχει εμπιστευτεί η πολιτεία.

Αξία 3η : Αξιοπρέπεια – Ηθική

Μερικές φράσεις των γονιών μου: «Να στηρίζεσαι στα πόδια σου, να μην εξαρτάσαι από τους άλλους. Να αγαπάς και να σέβεσαι το συνάνθρωπό σου και να σέβεσαι τον εαυτό σου. Να πιστεύεις στο Θεό και να βρίσκεσαι κοντά στην εκκλησία. Να μη ντρέπεσαι ποτέ γι΄αυτό που θα είσαι και γι’αυτά που θα κάνεις. Να είσαι ελεύθερος να αποφασίζεις για ’σένα και για ό,τι σε αφορά και όχι οι άλλοι για σένα. Να έχεις αξιοπρέπεια και ηθική μέσα σου. Ό,τι κερδίζεις να το κερδίζεις με τη δική σου αξία, για να μπορείς να κοιτάς τους άλλους στα μάτια όταν τους μιλάς». Η αλήθεια είναι ότι έτσι νιώθω. Όσοι με γνωρίζουν το ξέρουν πολύ καλά αυτό. Ό,τι έχω κερδίσει και πετύχει, το έχω κατορθώσει με αγώνα και κούραση και δόξα το Θεό τα έχω καταφέρει. Ποτέ στη ζωή μου δεν έψαξα να βρω παράθυρα και κλειδαρότρυπες. Ακόμα και όταν τα «λιβάδια» ήταν «καταπράσινα» εγώ δεν μπήκα να «βοσκήσω». Έμεινα συνειδητά απ’ έξω, ταπεινός και αγωνιστής, στηριζόμενος στις αξίες που μου δίδαξαν οι γονείς μου και οι δάσκαλοί μου και δεν το μετάνιωσα. Δικαιώθηκα και εγώ και οι γονείς μου και οι δάσκαλοί μου και με ικανοποιεί ιδιαίτερα αυτό. Δε νιώθω ούτε βολεμένος ούτε εξαρτημένος.

Αξία 4η: Αυτοπραγμάτωση – Αυτοδημιουργία

Ο σημαντικότερος σκοπός του ανθρώπου είναι η δημιουργία και ένα από τα σημαντικότερα επίπεδα αξιών είναι η αυτοδημιουργία. Όταν από το πουθενά φτάνεις να δημιουργείς και όχι να τα βρίσκεις όλα έτοιμα από άλλους, να αγωνίζεσαι, να κουράζεσαι και να δημιουργείς στηριζόμενος στις παραπάνω αξίες, αυτή είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση για τον άνθρωπο. Κι εγώ αυτήν την ικανοποίηση την έχω. Το θέμα όμως είναι άλλο! Τους αυτοδημιούργητους ανθρώπους μερικοί δεν τους θέλουν. Γιατί;;; Μα γιατί ξέρουν ότι με ό,τι και αν ασχοληθούν θα τα καταφέρουν! Θα το πετύχουν! Έχουν τον τρόπο! Ξέρουν το δρόμο! Γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει επιτυχία!       

 Τι σημαίνει πρόοδος! Τι σημαίνει δημιουργία!

Τις παραπάνω αξίες, λοιπόν, έχω ως αρχές μου όλα αυτά τα χρόνια. Τις παραπάνω αξίες θα προσπαθήσω να δώσω και στην οικογένειά μου. Τις παραπάνω αξίες προσπαθώ να δώσω και μέσω της δουλειάς μου, στους μαθητές μου.

Ελπίζω να βοήθησα, έστω και λίγο, αυτούς που είχαν χάσει τη μνήμη τους, να θυμηθούν ποιος είμαι. Θέλω επίσης να απευθυνθώ σε όλους αυτούς που με συμβουλεύουν (ως έμπειροι) –και αφού αποφάσισα να ασχοληθώ με τα κοινά και να θέσω υποψηφιότητα ως δημοτικός σύμβουλος- να πάω πόρτα-πόρτα σε όλα τα σπίτια για να μαζέψω ψήφους, γιατί έτσι πρέπει να γίνει κι έτσι έχει μάθει ο κόσμος, αλλιώς, όπως μου λένε, δε θα βρω ούτε τις ψήφους των δικών μου.                              

ΣΥΓΓΝΩΜΗ, ΑΛΛΑ ΔΕ ΘΑ ΠΑΡΩ. Δεν είμαι κανένας πολιτικάντης του ’80 και του ’90 που πήγαινε πόρτα-πόρτα και έταζε για να τον ξαναβλέπουν πάλι μετά από τέσσερα χρόνια. Ούτε είμαι κανένας αργόσχολος που δεν έχει να ασχοληθεί με κάτι και ζει για την περίοδο των εκλογών.                                               

Μα τόσο ηλίθιο περνάτε τον κόσμο; Όλους; Δεν καταλαβαίνουν αυτοί οι άνθρωποι που ενεργούν έτσι, ότι όλα αυτά κούρασαν; Αγανάκτησε ο κόσμος. Σιχάθηκε τις υποσχέσεις. Το κάθε σπίτι έχει τα προβλήματά του, στα οποία ήρθαν να προστεθούν τα προβλήματα τα οικονομικά, λόγω της δύσκολης κατάστασης πανελλαδικώς. Δε λέω να μην ενημερώσουμε για το συνδυασμό στον οποίο ανήκει ο καθένας, αλλά όχι να χτυπάμε πόρτες ατομικά, ανεξαρτήτως ώρας, και να ζητάμε την ψήφο απαιτητικά και ενοχλητικά.

Η επιλογή η δική μου να μην ακολουθήσω την παραπάνω «συμβουλή» είναι συνειδητή. Δεν είναι εγωιστική. Σέβομαι τους ανθρώπους και τις επιλογές τους. Μια χούφτα άνθρωποι είμαστε άλλωστε.  Γνωριζόμαστε ΟΛΟΙ μεταξύ μας. Όλοι γνωρίζουν ποιος κοροϊδεύει, ποιος μιλάει ειλικρινά και ποιος αξίζει πραγματικά. Όλοι γνωρίζουν το παρελθόν όλων και πώς έφτασαν σήμερα εδώ.

Ο Καλλικρατικός Νόμος τα κατάφερε μια χαρά! Έδωσε το δικαίωμα στους συνδυασμούς να γεμίσουν με ατελείωτα ονόματα υποψηφίων και να προβληματίσουν τον κόσμο για το ποιον πρέπει να επιλέξουν. Τον ανιψιό, το θείο, τον ξάδελφο, το φίλο ή το συνεργάτη και όχι τον ικανό, τον άξιο και τον «καθαρό». Φοβερή επιτυχία! Αποπροσανατολίστηκαν όλοι από τον πραγματικό λόγο των εκλογών, που δεν είναι άλλος από τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε όλο το Δήμο.

Ας αφήσουμε, τουλάχιστον, εμείς τον κόσμο να επιλέξει μια φορά με την κρίση του χωρίς πιέσεις, εκφοβισμούς, εκβιασμούς και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις. Ας αφήσουμε τον κόσμο μια φορά να επιλέξει ανεπηρέαστα αυτούς που θεωρεί ικανούς, γιατί ξέρει ποιοι είναι. Ας τους αφήσουμε και να ξέρετε ότι θα αποφασίσουν σωστά και δίκαια και κερδισμένη θα είναι ΜΙΑ.                                       

Η γη μας, η Ερμιονίδα μας που τόσο πολύ όλοι αγαπάμε και γι’ αυτό επιλέξαμε να συνεχίσουμε να ζούμε εδώ.

Δεν απευθύνομαι σε αυτούς που ζουν στο μικρόκοσμό τους. Σε έναν μικρόκοσμο που τους τον έφτιαξαν, τους έβαλαν μέσα, τους εγκλώβισαν και δεν υπάρχει γι’ αυτούς διέξοδος.

Δεν απευθύνομαι σε αυτούς που δεν έχουν ελευθερία έκφρασης.

Δεν απευθύνομαι σε αυτούς που η συνείδησή τους, οι θέσεις τους, οι απόψεις τους, καθώς και η κάθε κίνησή τους καθοδηγούνται, ενώ μέσα τους ούτε οι ίδιοι δεν τις πιστεύουν αλλά δεν μπορούν, υποτίθεται, να κάνουν αλλιώς.

Απευθύνομαι σε όλους αυτούς που γνωρίζουν ποιος είμαι και πώς έχω φτάσει εδώ μέχρι σήμερα.

Απευθύνομαι όμως και σε όλους τους άλλους κατοίκους της Ερμιονίδας, που πιστεύουν στις ίδιες αξίες και επιθυμούν έναν καλύτερο δήμο.

Απευθύνομαι σε όλους εσάς και σας ζητώ να υποστηρίξετε έμπρακτα το ψηφοδέλτιό μας, το ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΝΕΟ ψηφοδέλτιο με ΝΕΟΥΣ ανθρώπους. Το ψηφοδέλτιο της ΝΕ.ΔΥ.Π.ΕΡ. με υποψήφιο δήμαρχο τον Τάσο Τόκα, ο οποίος στηρίζεται στις ίδιες αξίες και αρχές, κάτι που το παραδέχονται και οι «αντίπαλοί» του.

Τέλος, θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία σε όλους τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους, που πιστεύουν και στηρίζονται στις βασικές αρχές-αξίες και η συμμετοχή τους έχει σκοπό μόνο το καλό του τόπου μας, της Ερμιονίδας μας.

Σύνθημα όλων μας πρέπει να είναι ένα: ΕΝΩΜΕΝΟΙ-«ΚΑΘΑΡΟΙ»-ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΙ.

Για τον τόπο μας, για τη Ερμιονίδα μας και για τους ανθρώπους της.

Τσέλλος Κυριάκος του Ιωάννη

(Καθηγητής Μαθηματικών)

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Εκλογικής Περιφέρειας Ερμιόνης

με το συνδυασμό ΝΕΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ  (ΝΕ.ΔΥ.Π.ΕΡ)

με υποψήφιο Δήμαρχο τον Τάσο Τόκα