Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Νερό-Ανάβαλος: Χαιρετισμός Υπουργού ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτη στην εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού από τη Δ.Ε.Υ.Α.ΑΡ-Μ στο Άργος


Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί φίλοι,  
Θέλω να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση να παραβρίσκομαι στην εκδήλωση της ΔΕΥΑΑΡ-Μ για την Παγκόσμια Μέρα Νερού, ωστόσο, όπως αντιλαμβάνεστε, οι υποχρεώσεις μου στη Βουλή δεν μου επιτρέπουν να βρεθώ σήμερα μαζί σας.
Το νερό έχει μοναδική σημασία πολύ περισσότερο σήμερα, στην παγκόσμια κρίση, λόγω της μείωσης των αποθεμάτων. Το έλλειμμα νερού θα μπορούσε να οδηγήσει σε κοινωνική και πολιτική αστάθεια, γεωπολιτικές συγκρούσεις και ανεπανόρθωτες περιβαλλοντικές ζημίες.

Προκειμένου να αποφευχθούν, πρέπει να δώσουμε έμφαση στην ανάπτυξη μίας πολιτικής, η οποία να βασίζεται στο λεγόμενο τρίπτυχο τροφή - νερό - ενέργεια.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, έχει από καιρού αναγνωρίσει αυτήν την προτεραιότητα και εργάζεται συστηματικά για τη συντήρηση και την ευθύδικη διαχείριση των υδατικών πόρων της χώρας.

Σημαντική όμως είναι η δραστηριοποίηση της κυβέρνησης και του
Υπουργείου στο οποίο έχω την τιμή να προΐσταμαι, στη διαχείριση των υδατικών αποθεμάτων της Αργολίδας.
Το μεγάλο έργο του Αναβάλου που εντάχθηκε στο "Αλέξανδρος Μπαλτατζής" και προκηρύχθηκε στις 10/5/2010, βρίσκεται ήδη, στο δρόμο επίλυσης όλων των δυσκολιών που εμφάνισε στα αρχικά του στάδια.
 
Το πρόβλημα που είχε εμφανιστεί στις περιοχές Φιχτίων και Μυκηνών επιλύθηκε, αφού ήδη διασφαλίσαμε την αναγκαία χρηματοδότηση για την υλοποίησή του.
Το κατασκευαστικό κομμάτι έχει επίσης επανεκκινήσει και σε πρώτο στάδιο ολοκληρώνεται το δομικό μέρος των δύο αντλιοστασίων της περιοχής Μαλαχιά, ενώ ταυτόχρονα ξεκινούν
οι εκσκαφές για την τοποθέτηση αγωγών προς το Σχινοχώρι.

Μέσα στο Φεβρουάριο εγκρίναμε τους Περιβαλλοντικούς Όρους επέκτασης του έργου στην περιοχή της Επιδαύρου και αναμένουμε την έγκριση για την επέκταση προς Ερμιονίδα.
Με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ήδη από το Δεκέμβριο του 2010, εγκρίναμε τους Περιβαλλοντικούς Όρους για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα του Αργολικού
πεδίου και σήμερα, δύο χρόνια μετά, μπορούμε να πούμε ότι αντιστρέψαμε την ανευθυνότητα των προηγούμενων δεκαετιών, να αφήνουμε το νερό του Κεφαλαρίου και της Λέρνας να χύνεται αχρησιμοποίητο στη θάλασσα.
Εντάξαμε ήδη στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του Υπουργείου, το σημαντικό έργο της δημιουργίας της μονάδας επεξεργασίας πόσιμου νερού από τα νερά του Αναβάλου, για χρήση τόσο των κατοίκων του Δήμου Αργους - Μυκηνών, όσο και όλων των υπόλοιπων κατοίκων της Αργολίδας, με συνολικό προϋπολογισμό 12.800.000 ¤. Η μελέτη του έργου προωθείται, ενώ έχουμε ήδη διασφαλίσει τη συνέχιση χρηματοδότησής του και κατά τη νέα
χρηματοδοτική περίοδο Σ.Ε.Σ. 2014-2020.
Εντάξαμε και χρηματοδοτούμε ως Υπουργείο Περιβάλλοντος, το σημαντικό έργο της ΔΕΥΑΑΡ-Μ για το Τηλεμετρικό Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου Διαρροών στο Δίκτυο Ύδρευσης,
συνολικού προϋπολογισμού 2.583.000 ¤, έργο που μόλις προ ημερών δημοπρατήθηκε.
Αναμφισβήτητα, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας.
Όμως πιστεύω βαθιά ότι η συνειδητοποίηση των αναγκών από τους ίδιους τους πολίτες, αποτελεί τον ισχυρότερο σύμμαχο για μια αειφόρο διαχείριση των υδατικών πόρων του τόπου μας.
Σας εύχομαι καλές εργασίες στη σημερινή εκδήλωση.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Γιάννης Μανιάτης


argolikeseidhseis