Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ : Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΛΗΤΑ ΣΤΟ ΜΕΤΟΧΙ

Δελτίο Τύπου
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ 
 

 Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΛΗΤΑ ΣΤΟ ΜΕΤΟΧΙ
Για το σοβαρό θέμα που δημιουργήθηκε μετά τις άστοχες ενέργειες του Δήμου Ερμιονίδας και την υπουργική απόφαση της υπαγωγής της λιμενικής υποδομής του Μετοχίου Ερμιονίδας (ΦΕΚ 131/Β/27-01-2014),στο Δημοτ. Λιμεν. Ταμείο Ύδρας και εν όψει της αυριανής συνεδρίασης,04/02/14, του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ερμιονίδας όπου είναι το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης, η κίνηση μας καταθέτει την θέση της με σαφήνεια προς κάθε κατεύθυνση. Είναι λογικό δικαίωμα των κατοίκων κάθε νησιού να έχουν ασφαλή και σύντομη πρόσβαση στην ηπειρωτική χώρα, τις απέναντι ακτές. 
Για λόγους που έχουν να κάνουν με την ανθρώπινη ζωή, την υγεία, την διακίνηση αγαθών, πρόσληψη υπηρεσιών, κόστους ζωής, κλπ. Σ’ αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητη η ειλικρινής συνεργασία και των δύο πλευρών προς αμοιβαίο όφελος. 
Είναι υποχρέωση και των δύο πλευρών η τήρηση των συμφωνημένων. 
 Στην λειτουργία τόσο της τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και της κεντρικής εξουσίας, οι αποφάσεις πρέπει να είναι υπέρ του δημόσιου του κοινού συμφέροντος. 

Δυστυχώς όμως πολλές φορές , όπως στην περίπτωση αυτή, επικρατούν μικροπολιτικοί υπολογισμοί και η πίεση των «πελατειακών σχέσεων». 
 Η πολιτική θεώρηση της Δημοτικής Αρχής της Ερμιονίδας ήταν κοντόφθαλμη, χωρίς ανάλυση των γύρω της τεκταινομένων, των αναγκών και δυνατοτήτων. 
Ακόμη και της πολιτικής συγκυρίας. Κοιτώντας το δένδρο έχασε το δάσος. Υπήρξε από την πλευρά του δήμου μας φόβος διαφυγής(;) εσόδων χωρίς να εκτιμηθεί καθόλου η αντίθετη φορά εσόδων προς την Ερμιονίδα από προιόντα και υπηρεσίες. 
Αυτά που εμείς έχουμε να προσφέρουμε ως Ερμιονίδα και το απέναντι νησί δεν έχει, παρά την παγκόσμια τουριστική φήμη του. Αρκεί να τ’ αναδείξουμε σωστά και να εργαστούμε με πρόγραμμα γι’ αυτό.
Για το θέμα όπως εξελίχθηκε μεγάλες είναι και οι γενικές πολιτικές ευθύνες των υπουργών που προχώρησαν στην ουσία σε φωτογραφική διάταξη εκμεταλλευ-όμενοι την στάση του δικού μας Δήμου. 
Αυτό ας γίνει μάθημα σε όσους φίλους θεωρούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση κάτι ξεκομμένο από την γενική πολιτική της κεντρικής εξουσίας, ότι να μας νοιάζει μόνο το σπίτι μας(δηλ. ο Δήμος μας). 
Το «σπίτι μας» δεν είναι μόνο του, λειτουργεί μαζί με πολλά άλλα σ’ ένα πλαίσιο πολιτικό και ένας νόμος ή μία υπουργική απόφαση αλλάζει τα δεδομένα , όπως τώρα. 
 Οι υπουργικές αποφάσεις βέβαια αλλάζουνε με νέες, όπως και οι νόμοι με νέους νόμους.
Σήμερα ο Δήμος Ερμιονίδας πρέπει να κάνει αυτοκριτική, ν’ αναλάβει τις ευθύνες του και να προχωρήσει, να κάνει τώρα ότι δεν έκανε πρίν. Εδώ δεν μπορούμε να καταλάβουμε και την λογική της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου(ΔΗΣΥΕΡ) όταν λέει «επειδή έγινε ΦΕΚ, δεν σημαίνει ότι θα εφαρμοστεί κιόλας».
 Πως δεν θα εφαρμοστεί; μήπως με τις υπουργικές γνωριμίες μας; 
Έχουμε δει τις γνωριμίες και τους δύο υπουργούς από την Αργολίδα πόσα θέματα της Ερμιονίδας προώθησαν και έλυσαν. 
 Για μας οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής σε όλο το πλέγμα της έκφρασης της είναι μεγάλες. Απεμπόλησε δικαιώματα, δικαιοδοσία και προοπτική και τώρα πασχίζει να προλάβει την μπάλα που τρέχει στον κατήφορο. 
Ήταν αδράνεια; ήταν πολιτική κουτοπονηριά; φοβία πελατειακών σχέσεων ;όλα μαζί; Πάντως το αποτέλεσμα ήταν το χειρότερο. 
 Σήμερα όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση είναι μονόδρομος η αλλαγή πλεύσης της Δημοτικής Αρχής στο Δήμο Ερμιονίδας.
Να ζητήσει το αυτονόητο! Την ευθύνη και την δικαιοδοσία του χώρου.
Να γίνει με ευθύνη του η αναγκαία και μόνο προβλήτα για την ασφαλή εξυπηρέτηση των κατοίκων του απέναντι νησιού, έτσι ώστε να υπάρχει ο απόλυτος έλεγχος του τι θα κατασκευασθεί, πάντα με όλες τις νόμιμες διαδικασίες.
Να έχει την διαχείριση, μέσω του Δ.Λ.Τ .Ερμιονίδας.
Αν δεν γίνει αυτό τώρα θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε ως νέα Δημοτική Αρχή από 01-09-2014.
Η κίνηση μας ως Δημοτική Αρχή θα έχει ως πολιτική της πάντα την ωφέλεια της περιοχής μας μέσα από την συνεργασία με γειτονικές και δη έντονα τουριστικές περιοχές. 
 Η εποχή μας θέλει άλλο πνεύμα στην Διοίκηση, διορατικό και αποτελεσματικό, αυτό θα φέρουμε στο Δήμο Ερμιονιδας.
Για την Ριζοσπαστική Κίνηση Ερμιονίδας Συμμετοχή
                                                      Ο επικεφαλής                                              
 H εκτελεστική γραμματεία
Κώστας Π. Λυμπερόπουλος