Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Έκθεση ζωγραφικής του Χρήστου Μποκόρου με τίτλο «Τα στοιχειώδη».

Χρήστος Μποκόρος: έργα μιας καθημερινής, λιτής ευημερίας

Το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει στο δεύτερο όροφο του κτηρίου της οδού Πειραιώς, την έκθεση ζωγραφικής του Χρήστου Μποκόρου με τίτλο «Τα στοιχειώδη».
Ο Χρήστος Μποκόρος, 9 χρόνια μετά την τελευταία του έκθεση στην Αθήνα, (Αδιάβαστο δάσος / Βίνιανη 2004), δημιουργεί ένα υπαινικτικό εικαστικό περιβάλλον, με στόχο να υπενθυμίσει την αναγκαιότητα μιας καθημερινής, λιτής ευημερίας.

Στο πρώτο μέρος της έκθεσης, ξαπλωμένες ανθρώπινες φιγούρες,

ακραία παραστατικές, δηλώνουν την παρουσία τους με δυναμισμό και προκαλούν τον επισκέπτη να ταυτιστεί μαζί τους, να αναγνωρίσει ίσως οικεία πρόσωπα, σπαράγματα του ατομικού και συλλογικού μας βίου. Μια μισάνοιχτη πόρτα φωτός χωρίζει τα δυο μέρη της έκθεσης.
Στο δεύτερο μέρος, τα στοιχειώδη, είναι τα απολύτως αναγκαία, αλλά ταυτόχρονα τα επαρκή και ικανά να ορίσουν εκ νέου το χαμένο Μέτρο στα ζητούμενα του ανθρώπου: ''λίγο φαΐ, νερό να ευπρεπιστούμε, ένα κατάλυμα, μια πόρτα ανοιχτή''.
Σημαντικό κομμάτι του έργου του είναι το υλικό που χρησιμοποιεί: Σανίδια από ορεινές γέφυρες, προορισμένα να ενώνουν τους ανθρώπους, να τους εξασφαλίζουν τη μετάβαση και την επικοινωνία, στοιχειώδεις συνθήκες για την επιβίωσή τους.
Η τραχύτητα του υλικού, παρά την κοπιώδη επεξεργασία που έχει υποστεί από τον ίδιο τον καλλιτέχνη ώστε να μπορεί να αποτελέσει ζωγραφική επιφάνεια, φανερώνει τα ίχνη της προηγούμενης χρήσης του. Έτσι, ζωγραφική και υλικό μεταφέρουν δύο διαφορετικές ιστορίες που εντέλει συνομολογούν μια κοινή αφήγηση: ''Η στενότητα και το μήκος των έργων επισημαίνουν τη στενότητα και το μήκος της οδού που διαβαίνουμε ως την απέναντι όχθη. Τα πεπατημένα ξύλα, ανακαλούν το πλήθος των αγνώστων που τα περπάτησαν. Πάνω τους η ζωγραφική, επιμελημένο σήμα απ' το πέρασμά μας, αντιστέκεται στη ζωή που μας δαπανά αδαπάνητη.''
Η έκθεση του Χρήστου Μποκόρου θα διαρκέσει έως τις 26 Ιανουαρίου 2014. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα κυκλοφορήσει αναλυτικός κατάλογος των έργων, ο οποίος θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Μπενάκη στις 10 Ιανουαρίου 2014.
Info:
Εγκαίνια: Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2013, 20:00
Διάρκεια: 12 Δεκεμβρίου 2013 – 26 Ιανουαρίου 2014

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ - Κτήριο οδού Πειραιώς
Πειραιώς 138
T 210 3453 111

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Πέμπτη, Κυριακή: 10.00-18.00
Παρασκευή, Σάββατο: 10.00-22.00
Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη: ΚΛΕΙΣΤΑ
www.benaki.gr
ethnos