Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Το θέμα είναι σοβαρό


Στην παρακάτω διεύθυνση πρέπει να αποτανθείτε για να ερευνήσει το σπήλαιο στη Μεγάλη Σπηλιά, έστω μια πρώτη επίσκεψη.
Έχω διαβάσει πολλά για αυτή τη σπηλιά, ακόμη ότι έχουν βρεθεί και εργαλεία νεολιθικής εποχής, αλλά για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ διαβάζω ότι υπάρχει σπήλαιο μέσα στα απότομα βράχια που χάνεται στα βάθη της γης.
Όσοι γράφουν για τις δολίνες του Δίδυμου όρους, γράφουν τα σταθερά: ότι το νερό έχει καταφάει διαλυτά συστατικά και έτσι κατέρρευσε το πάνω μέρος. Δηλαδή σαν να είναι το κάθε φαινόμενο ξεχωριστό.
Όμως υπάρχει περίπτωση, όπως συμβαίνει στον ασβεστόλιθο, να υπάρχει ολόκληρος δαίδαλος σπηλαίων και υπόγειων ποταμών προ εκατομμυρίων χρόνων και απλά οι δολίνες να είναι καταπτώσεις σπηλαίων με αδύναμη οροφή. Αν η είσοδος του σπηλαίου Φράχθι ήταν κλειστή με χώματα και βλάστηση και η οροφή δεν είχε καταπέσει, ποιος θα υποψιαζόταν ότι από κάτω είναι σπήλαιο;
Οι δολίνες λοιπόν κάλλιστα μπορεί να είναι μέρος ενός δαιδαλώδους υπογείου συστήματος σπηλαίων και πολύ πιθανόν να σχετίζονται και με την καταβύθιση στα εκκλησάκια, αλλά και τις καταβόθρες στον κάμπο, που παλιά ήσαν ορατές και που εκεί οδηγούσαν τα νερά οι Διδυμιώτες για να αδειάζει ο κάμπος (Μηλιαράκης).
Μπράβο στον κύριο Αποστόλου που δημοσιοποίησε το θέμα, καλόν είναι να το μάθει και η Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία, να το γράψει και ο τύπος του νομού και της Περιφέρειας, διότι πολύ πιθανόν να είμαστε μπροστά σε ευχάριστες και εντυπωσιακές εκπλήξεις.
Πάντως το παρόν το κοινοποιώ και στο e mail της Σπηλαιολογικής Εταιρείας.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος