Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Επανακυκλοφόρησε το βιβλίο του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη «Ω γλυκύ μου έαρ!»


Επανακυκλοφόρησε
Το βιβλίο του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη «Ω γλυκύ μου έαρ!» στο οποίο περιγράφεται η ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής στην Ερμιόνη μέσα από διηγήσεις και βιώματα που άντεξαν στο χρόνο. Η δεύτερη έκδοση του βιβλίου περιέχει νέα στοιχεία της παράδοσης του τόπου και πλούσιο φωτογραφικό υλικό. 


Γράφει η Αθηνά Αναγνωστοπούλου
«Ω  γλυκύ μου έαρ!»
Γιάννη Μ. Σπετσιώτη
Εισαγωγή – Επιμέλεια: Τζένη Ντεστάκου

Όνειρο ζωής και αντιχάρισμα στη γενέθλια γη της Ερμιόνης αποτελεί το πλήρες και εύληπτο λογοτεχνικό βιβλίο «Ω γλυκύ μου Έαρ!» του καταξιωμένου συγγραφέα Γιάννη Σπετσιώτη που κυκλοφόρησε πρόσφατα.
Ο απέριττος διάκοσμος του εξώφυλλου με την «Αποκαθήλωση» του El Greco τραβάει σα μαγνήτης το βλέμμα και αποκαλύπτει a priori το περιεχόμενο του βιβλίου.
Με γραφή θελκτική, απλή, ειλικρινή, αυθόρμητη, απροσποίητη, χωρίς ίχνος ακαμψίας μιλάει περισσότερο στην καρδιά παρά στη σκέψη. Ζωντανεύει στιγμές που πέρασαν αλλά δεν ξεχάστηκαν, γεμάτες εόρτια ευφροσύνη, ιερή συγκίνηση και μυσταγωγία.
Είναι μια καταγραφή – έκπληξη της Μ. Παρασκευής, με χρονική αφετηρία τη γραφική Ερμιόνη των παιδικών του χρόνων.
Πρόκειται για ευλαβικό προσκύνημα χρέους, αναπόλησης και νοσταλγίας στην εκκλησιαστική «ενορία» του συγγραφέα με πρωταγωνιστή τον «ίδιο» αλλά και πολλά επιλεγμένα «υπαρκτά» πρόσωπα από το θεόφρονα λαό της Ερμιόνης.
Περισπούδαστες εκκλησιαστικές φράσεις και αναφορές ποικίλουν και πυκνώνουν εντυπωσιακά το λόγο φθάνοντας ως το βαθύτερο πυρήνα του Δράματος της ζοφερής και πολυδάκρυτης Ημέρας της Μ. Παρασκευής.
Οι συχνές προεκτάσεις και παρεμβάσεις κοινωνικού στοιχείου και προβληματισμού επιβεβαιώνουν πόσο η σύζευξη Χριστιανισμού και Ελληνισμού καλλιέργησαν τα ήθη κι έγιναν γέφυρα πολιτισμού που φθάνει ως τις  μέρες μας,
Η άριστη Επιμέλεια του θελκτικού αυτού βιβλίου οφείλεται στη χαρισματική Τζένη Ντεστάκου. Με ρέουσα γλώσσα, έγκυρη γνώση και λυρισμό εισάγει εύστοχα τον αναγνώστη στο πάντερπνο κλίμα της μηνυματοφόρου κορυφαίας Ημέρας της Μεγάλης Εβδομάδας και της αναμενόμενης Ανάστασης.
Επίσης λαμπρό συμπλήρωμα του βιβλίου αποτελούν οι φωτογραφίες με εαρινές παπαρούνες και αστραφτερά λευκά πετάλια λεμονανθών που αποπνέουν ουράνιο μύρο στο δροσερό αγέρι που τ’ αγκαλιάζει.
Κι όσο γυρίζουμε σελίδες προβάλλουν πανέμορφοι ανθοστολισμένοι Επιτάφιοι, λιτές μορφές αγίων, μεγαλειώδεις πίνακες του El Greco αλλά και φωτογραφίες ευλογημένων απλών ανθρώπων της Ερμιόνης που έφυγαν, αφού πάλεψαν με τη μοίρα και το χρόνο.
Αμέτρητα αποστάγματα μνήμης, πνευματικής ανάτασης και ομορφιάς αναδεικνύουν την Ερμιόνη σε τόπο διαχρονικό, μοναδικό και με άπειρες δυνατότητες.
Μέσα από την τοπική θρησκευτική παράδοση και τις ιστορικές διακυμάνσεις στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα ελπίδας σε τούτες τις δύσκολες στιγμές που βιώνει ο τόπος μας.
Μας επιτρέπει να βρούμε το στίγμα και την ταυτότητά μας. Το μόνο αγώνισμα που ποτέ δεν είναι μάταιο είναι η προσπέλαση του Θεού. Μόνο ο Θεός εξευγενίζει τους αιώνες και σπάει το φράγμα της απέραντης μοναξιάς του ανθρώπου.
Ο συγγραφέας τονίζει έκδηλα, σε καίρια σημεία, ό,τι είναι ασύλληπτο. Προβληματίζει, γονιμοποιεί τη σκέψη και όσοι διαβάζουν πέρα από τις τυπωμένες γραμμές, διαπιστώνουν πόσο κοντά μας βρίσκονται με παντοδύναμο τρόπο ο Χριστός και η Παναγία!