Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

"Γιάννης Τσαρούχης - Μελέτες για 17 θέματα"

Το πολύπλευρο έργο του Γιάννη Τσαρούχη, ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της γενιάς του '30, μέσα από την ιδιαίτερη σκοπιά του εργαστηρίου του, παρουσιάζει η έκθεση που εγκαινιάζεται σήμερα στο Μουσείο Μπενάκη.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν περίφημα έργα του αλλά να γνωρίσουν και τον τρόπο με τον οποίο ο σπουδαίος καλλιτέχνης επεξεργαζόταν ένα θέμα, με την αίσθηση πως βρίσκονται στο ατελιέ του.


Μέσα από σχέδια αλλά και μέσα από ολοκληρωμένα έργα καταγράφεται η δημιουργική διαδικασία που ακολούθησε ο καλλιτέχνης για να αποδώσει σημαντικά θέματα που τον απασχόλησαν, από τα νεανικά του χρόνια έως την ωριμότητα του, όπως "Η θυσία της Ιφιγένειας", οι "Τέσσερις εποχές", οι "Ναύτες", οι "Νεοι με φτερά
πεταλούδας" και το "Καφενείο παρθενών".

Η έκθεση, που τιτλοφορείται "Γιαννης Τσαρουχης - Μελέτες για 17 θέματα", οργανώνεται σε συνεργασία με το Ιδρυμα Τσαρούχη, το οποίο στεγάζεται προσωρινά στο Μουσείο Μπενάκη, αφού το διατηρητέο κτίριο στο Μαρούσι όπου εζησε και δημιουργησε ο μεγάλος ζωγραφος χρήζει άμεσων επισκευών για τις οποίες δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα.

"Δίπλα στα έργα και στις σειρές τις διάφορες, υπάρχουν ορισμένα
επεξηγηματικά ή η πρώτη ιδέα που του είχε έρθει και πως άρχισε να κάνει αυτά τα θέματα" σημειώνει η πρόεδρος του Ιδρύματος Τσαρούχη και ανιψιά του μεγάλου ζωγραφου Νικη Γρυπαρη, η οποία επιμελείται την έκθεση.

"Το σύνολο του υλικού του ιδρύματος Τσαρούχη έχει ήδη μεταφερθεί στο Μουσείο Μπενάκη, το οποίον από τούδε και στο εξής θα οργανώνει σταδιακά εκθέσεις στηριγμένες στο έργο που μας έχει κληροδοτήσει" σημειώνει ο διευθυντής Μουσείου Άγγελος Δεληβοριάς.

"Προσπαθούμε σε αυτή τη φάση και τα δύο ιδρύματα, και το μουσείο Μπενάκη και το ίδρυμα Γ. Τσαρούχη, να ενώσουμε κατά κάποιο τρόπο ό,τι καλό έχει να προσφέρει ο καθένας προκειμένου να βοηθηθεί ας πούμε το έργο του Γ. Τσαρούχη και η προβολή του" επισημαίνει η υποδιευθύντρια μουσείου Μπενάκη Ειρήνη Γερουλάνου.

Η έκθεση, που φιλοξενείται στο κτίριο της οδού Πειραιώς του Μουσείου Μπενάκη, θα διαρκέσει μεχρι τις 31 Μαρτίου του 2013.
megatv