Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

...αντισυνταγματικό; Ε, και;

προτείνει η Έλλη Βασιλάκη
 γράφει ο Γιάννης Καλαμίτσης 
 
 

     ΤΙ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ;
Ενας απλός άνθρωπος, όπως και εκατομμύρια άλλοι Ελληνες. Πιστεύω σ’ αυτά που πιστεύουν οι περισσότεροι και αγωνιώ για τα όσα αγωνιούν κι αυτοί.
Προσπαθώ να καταλάβω τι γίνεται, αλλά δεν τα καταφέρνω.
     Ίσως επειδή είμαι κάπως «παραδοσιακός». Θυμάμαι και αναπολώ τις εποχές που όσοι ανέβαιναν στο βήμα της Βουλής, για να μιλήσουν, ήταν ικανότατοι ρήτορες. Και μιλούσαν από στήθους, όπως υποχρεώνει ο Κανονισμός της Βουλής, κι όχι από χαρτάκια.
Τώρα παρακολουθώ το Κανάλι της Βουλής και μπερδεύομαι ολωσδιόλου. Ολοι που ανεβαίνουν στο βήμα διαβάζουν το ποιηματάκι τους, το οποίο, τις περισσότερες φορές, τους το έχει γράψει κάποιος από το προσωπικό του γραφείου τους. Γι’ αυτό και δυσκολεύονται ακόμα και να το διαβάσουν.
Και ο προεδρεύων της Βουλής κάνει το κορόιδο και δεν ενοχλείται που παραβιάζεται ο Κανονισμός.
Πάει λοιπόν κι ο Κανονισμός της Βουλής. Τον ξεφτιλίσαμε.

      Οι δικαστές απέχουν από τα δικαστήρια. Πολλοί λένε πως αυτό είναι αντισυνταγματικό. Ε, και; Το μόνο αντισυνταγματικό είναι; Αυτή η κυβέρνηση των τριών καμπαλέρος το έχει κάνει το Σύνταγμα σουρωτήρι.
Τέσσερα άρθρα του Συντάγματος κατήργησαν οι συνταγματάρχες και όλοι καταλάβαμε πως μας κυβερνάει μια δικτατορία. Αναμενόμενο το να καταργήσει μια δικτατορία κάποια άρθρα του Συντάγματος. Αλλά μια εκλεγμένη «δημοκρατική» κυβέρνηση να παραβαίνει ένα ένα τα περισσότερα άρθρα του Συντάγματος πού ακούστηκε;

      Ξεκινήσαμε το 1974 με μια Προεδρευομένη Δημοκρατία και με την πρώτη Αναθεώρηση βρεθήκαμε να έχουμε έναν Πρόεδρο χωρίς αρμοδιότητες και να ζούμε σε μια Πρωθυπουργευόμενη Δημοκρατία.
Σήμερα, σε τι Δημοκρατία ζούμε; Πώς μπορεί να εξακολουθεί να λέγεται Δημοκρατία ένα καθεστώς που δεν έχει Σύνταγμα που να το σέβεται;

     Τα έχω χαμένα!
     Η πρώτη εξουσία, η νομοθετική, περιορίζεται στο να ψηφίζει, απλώς, νόμους που ετοίμασαν άλλοι, όπως η τρόικα.
     Η δεύτερη εξουσία, η εκτελεστική, βρίσκεται σε αδράνεια. Εκτελεί η τρόικα και οι Ράιχενμπάχ της.
     Η τρίτη εξουσία, η δικαστική, απέχει.

Η παράγραφος 4 του άρθρου 120 του Συντάγματος λέει:
Η τήρηση του παρόντος Συντάγματος
επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων
που δικαιούνται
και υποχρεούνται
να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε
επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.

Αυτό το άρθρο δεν έχει καταργηθεί ως σήμερα.