Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Πλωτό αιολικό πάρκο στην Πελοπόννησο

Στα σκαριά είναι η ίδρυση Ευρωμεσογειακού Ινστιτούτου Έρευνας στην Πελοπόννησο για τη θαλάσσια αιολική ενέργεια καθώς και η εγκατάσταση του πρώτου πλωτού αιολικού πάρκου με ταυτόχρονη εκμετάλλευση της κυματικής ενέργειας.
Μάλιστα, κατά την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασία της περιφέρειας με την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, εκπρόσωπος της εταιρείας Hexicon AB παρουσίασε στον Περιφερειάρχη και την αντιπροσωπεία της ΡΑΕ, την επένδυση αυτή. Παράλληλα ορίστηκε ομάδα εργασίας, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της ΡΑΕ κ. Δημήτριο Ραχιώτη με συμμετοχή εκπροσώπων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της ΡΑΕ Ελλάδας, της ΡΑΕ Κύπρου και των φορέων τεχνογνωσίας, η οποία θα επεξεργασθεί τη συγκεκριμένη πρόταση.
Ο Περιφερειάρχης αναφερόμενος στην συγκεκριμένη πρόταση για την ίδρυση του πρώτου Μεσογειακού Πλωτού Αιολικού Πάρκου στην Πελοπόννησο δήλωσε πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου

δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για καινοτόμες έξυπνες λύσεις που δίνουν ουσιαστικές προοπτικές ανάπτυξης.
Στην ανάδειξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου ως σημαντικού ενεργειακού κόμβου στον ευρύτερο χώρο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου στοχεύει η υπογραφή Πρωτόκολλου συνεργασίας μεταξύ της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και της Περιφέρειας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΡΑΕ Νίκο Βασιλάκο, η συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ΡΑΕ, αφού με αυτό τον τρόπο θα έχει την δυνατότητα έγκυρης και συστηματικής ενημέρωσης.
Αλλά και από την πλευρά της περιφέρειας αντιμετωπίζεται θετικά η συνεργασία. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης «η γεωγραφική αλλά και η γεωπολιτική θέση της Πελοποννήσου είναι ιδιαιτέρως ελκυστικές για παραγωγή και μεταφορά ενέργειας προς την Ευρώπη. Εργαζόμαστε μεθοδικά προκειμένου η Πελοπόννησος να μετατραπεί στο ενεργειακό κέντρο της Νοτίου Ελλάδος».

πηγή