Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Γιατί τρέξατε; Ποιο το νόημα;

Σταύρε,
 Ο εντοπισμός μιας ακόμη εντυπωσιακής παμπάλαιας ελιάς ήταν να ανακοινωθεί στην γιορτή του λαδιού και της ελιάς στο Κρανίδι ως ευτυχές γεγονός, και ως σύμβολο της φετινής εορτής. Όχι ως «κάπου στην Ερμιόνη» αλλά στην Πικροδάφνη, στους πρόποδες του Προφήτη Ηλία και πολύ κοντά στην άλλη πανάρχαια ελιά, μέρος του μεγάλου και παμπάλαιου ελαιώνα της Μονής των Αγίων Αναργύρων.
Πάλι (μόλις τόμαθες) πρόλαβες να πάρεις τον κότινον τον ήμερον πανάρχαιας ελιάς και για λογαριασμό του Δήμου και του Δημάρχου που μέχρι τώρα ουδέν ενδιαφέρον επέδειξαν για το σοβαρό αυτό θέμα, την ανάδειξη δηλαδή των μνημειακών ελαιών κ.λ.π. (τα διαβάζεις στην μπλοκόσφαιρα).
Μάλλον δεν πρόλαβες τη γειτόνισσα μας  την κυρά Βασιλικώ που σούρπα σούρπα κτύπαγε τις πόρτες. «Καλέ ανοίχτε! Έχω ένα μυστικό κι αν δεν το πώ θα σκάσω!».

Και το θέμα δεν είναι  ο Δημόκριτος. Είναι το πώς εσείς που είσαστε σήμερα η διοίκηση του Δήμου μας (και με τη ψήφο μου) θα προσφέρετε τις υπηρεσίες σας στους νέους παραγωγούς, ώστε να δημιουργηθεί μια απτή μυθολογία και ιστορία για το εξαίρετο λάδι, ώστε να συμβάλετε και σεις στην εμπορική του επιτυχία και τις εξαγωγές ως brand name. Μια μυθολογία και ιστορία που θα δείχνει και ένα νέο δρόμο στα παιδιά, ότι η επιχειρηματικότητα και το ρίσκο στον αγροτικό τομέα είναι τιμή και οδηγεί σε καταξιωμένες δραστηριότητες πολύ πιο χρήσιμες στην κοινωνία, από το χαρτί που σε παρκάρει στο δημόσιο.

Έρρωθσε,
Βασίλης Γκάτσος
----------------------------------------------------------------------
(Η ΣΧΕΤΙΚΉ ΑΝΑΡΤΗΣΗ: ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΗΣ)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------
   Η απάντηση του κου Κούστα
Μου ήταν αδιανόητο ότι η ανάρτηση στο Blog της Παράταξής μας, με την φωτογραφία της ελιάς θα είχε τέτοια συνέχεια και προεκτάσεις. Μια έκφραση θαυμασμού και όχι μόνο της φύσης και της μάνας Γης, ταλαιπωρήθηκε και κακοποιήθηκε βάναυσα, από τον ραγδαία εξελισσόμενο σε " από αέρος φρουρό και θεματοφύλακα της Ερμιονίδας ", φίλο και κουμπάρο μου Βασίλη Γκάτσο. 
  Και όμως, επειδή σε τούτο τον τόπο δυστυχώς μπορούν να συμβαίνουν τα πάντα, καθώς ανύποπτος επισκεπτόμουν κάποια Blogs, είδα ένα σχετικό σχόλιο του κ. Δαμαλίτη στο Blog << Ερμιονίδα, μας αρέσει, δεν μας αρέσει >>. Ανέτρεξα λοιπόν γεμάτος αγωνία  στο σχόλιο του  Βασίλη του  Γκάτσου. Διαβάζοντας το, έμεινα εμβρόντητος από τις διαπιστώσεις και τις προεκτάσεις του Βασίλη. Θα ήθελα λοιπόν να του αναφέρω τα εξής:
  1) Από ότι είδες Βασίλη, η σχετική ανάρτηση και ενασχόληση με την ελιά δεν είναι δική μου αποκλειστικά αλλά σε αυτήν συμμετέχουν πρωτίστως η κ. Άμυ Μονά πρόεδρος του
Δημοτικού Διαμερίσματος Κρανιδίου ( έχεις να πεις τίποτα για το λάδι του Κρανιδίου ; )  και ο Παντελής ο Κολυμπάδης Αντιδήμαρχος αλλά ταυτόχρονα νέος και φέρελπης αγρότης. Ο δικός μου ο ρόλος είναι επικουρικός καθαρά. Φαίνεται ότι η σχέση που έχουμε (κουμπαριά), σου δημιουργεί μια ιδιαίτερη έφεση και θέληση αναφοράς στο πρόσωπο μου.  Και είναι σεβαστή και ευπρόσδεκτη, αρκεί να είναι καλοπροαίρετη. Και σε αυτό, πρέπει να ξέρεις,  μπορώ να έχω γνώμη. Εκτός αν, εκτός αν είναι υποβολιμιαία και ξενόφερτη. Πάντως είτε έτσι, είτε αλλιώς, δεν με φοβίζει το γεγονός.
  2) Η συγκεκριμένη ελιά βεβαίως και θα τιμήσει την φετινή γιορτή. Άλλωστε, εμείς ήδη αυτό το κάναμε πράξη, βάζοντας αυτή τη συγκεκριμένη ελιά σαν κύριο θέμα της αφίσας της φετινής γιορτής. Και η ανάδειξη κάποιων θησαυρών μπορεί να περνά και μέσα από τις προτάσεις πολλών. Και σε αυτούς τους πολλούς θέση και γνώμη έχεις και εσύ ( όχι με την
αποκλειστικότητα που επαίρεσαι και εκδηλώνεις ) και όλοι οι συμπολίτες μας αλλά πρωτίστως η Δημοτική Διοίκηση και ο Δήμαρχος του Τόπου μας γιατί εκπροσωπούν όλο το λαό της Ερμιονίδας, γιατί αυτός τους εξέλεξε και αυτός θα τους κρίνει. Και σαφώς υπάρχουν και οι στιγμές που πρέπει ο καθένας μας να θέτει τον εαυτό του στην δημόσια κρίση, για να αξιολογηθούν και αποτιμηθούν τα έργα και οι ημέρες του.
  3) Τις παραινέσεις που μου απευθύνεις στο τέλος του σχόλιού σου, δεν σε είδα να τις απευθύνεις στις προηγούμενες διοικήσεις των δύο πρώην Δήμο Ερμιόνης και Κρανιδίου, οι οποίες όχι μόνο δεν ασχολήθηκαν με το ντόπια προϊόντα, τους παραγωγούς και την προώθηση τους, αλλά έκαναν ότι ήταν δυνατό για να διαλύσουν τον κοινωνικό, παραγωγικό και οικονομικό ιστό και αυτό ήταν πρότινος κοινή μας διαπίστωση μετά από κάθε συζήτηση για τα δρώμενα του τόπου μας. Εκτός αν για σένα Βασίλη, αυτό έχει αλλάξει. Γιατί έχουμε συζητήσει αρκετά και αν θυμάμαι καλά η τελευταία μας συζήτηση ήταν όταν σε ενημέρωσα για θέματα που έχουν να κάνουν με το τεράστιο θέμα της διαχείρησης των απορριμμάτων, τον δεματοποιητή και την κατάσταση στο Σταυρό Διδύμων.
  Επειδή όμως ο λαός γνωρίζει και λέει την αλήθεια, για ρώτησε τους παραγωγούς της ελιάς και του ροδιού της Ερμιονίδας: Ποιοι ήταν αυτοί που οργανωμένα αγκάλιασαν το λάδι και το ρόδι της περιοχής μας και τους έδωσαν μια νέα προοπτική και εξέλιξη; Η απάντησή τους από ότι φαίνεται δεν θα σ' αρέσει καθόλου. Θα είναι όμως, είτε το θέλεις είτε όχι, η αλήθεια και η πραγματικότητα. 
 Και επειδή θαυμάζω την φύση και την μάνα Γη, θα ξαναβάλω την φωτογραφία της επίμαχης ελιάς και θα την αφιερώσω σε όλους τους ελαιοπαραγωγούς του Δήμου μας, με άπειρη εκτίμηση, συμπάθεια και συμπαράσταση. Και σαφώς και σε σένα γιατί και εσύ είσαι ελαιοπαραγωγός και ανήκεις στην καθ΄όλα συμπαθή αυτή παραγωγική τάξη.
Σταύρος Κούστας 
Αντιδήμαρχος του Δήμου Ερμιονίδας