Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Νέο επεισόδιο στο σήριαλ με το εξασθενές χρώμιο στο νερό Λουτρακίου

Έχουν περάσει 6 μήνες από τη στιγμή που ανακινήθηκε το θέμα με την καταλληλότητα του νερού Λουτρακίου.
Το σήριαλ τότε είχε τελειώσει με την δέσμευση του Αντιπεριφερειάρχη (αρμόδιου για θέματα υγείας) Αν. Πουλά ότι η Περιφέρεια θα διεξάγει ελέγχους για την ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου στο νερό.
Ήταν μία υποχρέωση που βάσει της εγκυκλίου του Υπ. Υγείας το καλοκαίρι του 2011 περνούσε από τις Νομαρχίες στους Δήμους.
Παρόλα αυτά ο Δήμος Λουτρακίου ποτέ δεν προχώρησε σε κάποια ανακοίνωση για μέτρηση του εξασθενούς χρωμίου, το οποίο σύμφωνα με τον Καθηγητή Γ. Ζαμπετάκη προκαλεί καρκίνο με την κατάποση.
Από τότε πέρασαν 6 μήνες και δεν έγινε καμία ανακοίνωση. Η ΔΕΥΑ Λουτρακίου δεν έχει προβεί σε καμία ανάρτηση στην
ιστοσελίδα του Δήμου σχετικά με τις μετρήσεις που θα έπρεπε βάσει της παραπάνω εγκυκλίου να έχει πραγματοποιήσει εδώ και ένα χρόνο.
Πρόσφατα δε ο Δήμος προχώρησε και σε εκδήλωση σχετικά με την καταλληλότητα του νερού της περιοχής και τις ευεργετικές του ιδιότητες σε μία προσπάθεια να αντιστρέψει τις αρνητικές εντυπώσεις που είχαν δημιουργηθεί προ εξαμήνου με τη σιωπή του Δημάρχου αλλά και την άρνηση της ΔΕΥΑΛ να προχωρήσει σε ελέγχους για εξασθενές χρώμιο γεγονός που είχε οδηγήσει την Περιφέρεια να αποφασίσει να επιληφθεί η ίδια (παρόλα αυτά τα αποτελέσματα ακόμη αναμένονται).
Τελικά φαίνεται ότι κάτοικοι της περιοχής του Σχίνου αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και προχώρησαν οι ίδιοι σε μετρήσεις στο δίκτυο της περιοχής Σχίνου που βρίσκεται δίπλα στα Γεράνεια Όρη (μία περιοχή που έχει στοχοποιηθεί για εναπόθεση χημικών αποβλήτων).
Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν σε διαπιστευμένο εργαστήριο και ήδη έχουν αναρτηθεί στο Facebook δείχνουν συγκέντρωση 20 μg/l.  isthmos