Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Καρατζάς 68 χρόνια μετά

Αυτές τις μέρες, πριν από 68 χρόνια, μια τραγωδία σημάδεψε για πάντα τις ψυχές των κατοίκων των φτωχών χωριών της Τροιζηνίας.
Στις 4 Ιουνίου 1944, τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής, εξοργισμένα με τους Τροιζήνιους που σήκωσαν κεφάλι και αντιστέκονταν, συγκέντρωσαν όλους τους άντρες του Καρατζά, και τους έκλεισαν σε μια αποθήκη.
Την επομένη 5 Ιουνίου,  οι Γερμανοί διάλεξαν 23, ηλικίας 18-55 ετών, τους οδήγησαν στον ξεροπόταμο, που βρίσκεται κοντά στο δρόμο Τραχειάς- Κρανιδίου, στο συνοικισμό Νιχώρι και τους εκτέλεσαν. Κάποιοι κατάφεραν να γλιτώσουν. Σήμερα στο σημείο αυτό υπάρχει λιτή αναθηματική μαρμάρινη πλάκα.
Είχε προηγηθεί ο βασανισμός και η δολοφονία του 18χρονου Βασίλη Μπούρα, τον οποίο είχαν κρεμάσει για τρεις μέρες, στο δρόμο Τραχειάς – Κρανιδίου, στη θέση Νιχωρίτικα.
Οι εκτελέσεις των Γερμανών έγιναν ως αντίποινα για την δράση του ΕΛΑΣ στην περιοχή.
Διαβάστε το χρονικό στην KOUTOUZIS NEWS.
Τις επόμενες μέρες, οι ήρωες του Καρατζά, θα τιμηθούν από τον Δήμο Τροιζηνίας σε σχετική εκδήλωση. Αν και μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί κάτι επίσημα, πληροφορούμαστε, πως έχει εγκριθεί κονδύλι 3.000 ευρώ για τα έξοδα της εκδήλωσης. Οι ήρωες του Καρατζά, θα τιμηθούν από τους συντοπίτες τους, εν μέσω μιας πρωτοφανούς… αντίφασης.
Παρά τις μαρτυρικές μνήμες της θηριωδίας των Γερμανών, τόσο στον Καρατζά όσο και σε ολόκληρη την Τροιζηνία, οι κάτοικοι με την ψήφο τους στις πρόσφατες εκλογές, ανέδειξαν ως δεύτερη δύναμη, το κόμμα της Χρυσής Αυγής, που μπήκε με υψηλό ποσοστό στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Όσο κι αν οι εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής επιχειρούν να
ξεφορτωθούν την ταμπέλα του νεοναζιστικού κόμματος, όσο και αν προσπαθούν – υπό το βάρος του υψηλού εκλογικού ποσοστού- να γίνουν περισσότερο politically correct και να αποβάλουν ατοπήματα του παρελθόντος, οι απόψεις των χρυσαυγιτών για τον Χίτλερ και τον εθνικοσοσιαλισμό που άφησε στο πέρασμα του, εκατομμύρια νεκρούς σε ολόκληρη την Ευρώπη, έχουν καταγραφεί ιστορικά.
Φυσικά η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων της Χ.Α. δεν ασπάζεται αυτές τις απόψεις, ωστόσο η τρανταχτή αυτή αντίφαση, έρχεται να καταδείξει την κρίση αξιών των κατοίκων αυτής της χώρας.
Πολλοί από τους Τροιζήνιους που θα παρευρεθούν στις εκδηλώσεις μνήμης, ακύρωσαν ουσιαστικά την παρουσία τους, με την ψήφο τους στις 6 Μάη.
Την Ελλάδα του σουρεαλισμού και της ιστορικής λήθης, την συναντούμε κι εδώ και όπως λένε «Ο λαός που ξεχνά την ιστορία του είναι καταδικασμένος να τη ξαναζήσει»…

Οι Ήρωες της εκτέλεσης στο Νιχώρι είναι:
1.-Μπούρας Βασίλειος του Νικολάου (απαγχονίστηκε) 18 ετών
2.-Ανδριανός Ευάγγελος του Αθαν. 18 ετών
3.-Γιακουμής Παναγιώτης του Κων. 32 ετών
4.-Γιακουμής Παναγιώτης του Χαρ. 29 ετών
5.-Δανόπουλος Κοσμάς του Μωυσή 22 ετών
6.-Δανόπουλος Μωυσής του Φιλίππου 49 ετών
7.-Δερματάς Αθανάσιος του Κων. 41 ετών
8.-Λεβέντης Ανάργυρος του Ιωαν. 28 ετών
9.-Λιβανός Παναγιώτης του Γεωργ. 30 ετών
10.-Μούγιος Αθανάσιος του Δημ. 25 ετών
11.-Μούγιος Νικόλαος του Δημ. 32 ετών
12.-Μούγιος Γεώργιος του του Ιωαν. 21 ετών
13.-Μπάκας Αθανασιος του Γεωργίου 29 ετών
14.-Μπάκας Κωνσταντίνος του Γεωργίου 23 ετών
15.-Μπελεσιώτης Ανάργυρος του Αντων. 21 ετών
16.-Μπελεσιώτης Αντώνιος του Αθαν. 55 ετών
17.-Σαχίνης Κωνσταντίνος του Σταύρου 27 ετών
18.-Σαχίνης Σταμάτης του Σταύρου 33 ετών
ΔΙΑΣΩΘΕΝΤΕΣ:
1.- Ανδριανός Γεώργιος του Αθαν.
2.-Θεοδωρόπουλος Σταμάτης του Αριστείδη
3.- Λεβέντης χρήστος του Ιωάννου, αδελφός του εκτελεσθέντος Ανάργυρου
4.-Μπάκας Γεώργιος του Αθανασίου
5.-Μπάκας Κωνσταντίνος του Αθ
ανασίου
6.- Σαχίνης Παναγιώτης του Σταύρου, αδελφός των Κωνσταντίνου και Σταμάτη
M. Κανατσίδης porosnews