Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Φεστιβάλ Αρμάτα 2011 τον Σεπτέμβριο, στις Σπέτσες

Αναβιώνει και πάλι φέτος στο νησί της Μπουμπουλίνας η αναπαράσταση της πυρπόλησης του ομοιώματος της τούρκικης ναυαρχίδας, με αφορμή την επέτειο της ναυμαχίας των Σπετσών, στις 8 Σεπτεμβρίου του 1822.
Οι Σπέτσες, είναι μια από τις οκτώ ευρωπαϊκές πόλεις, που μετέχουν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ιστορικών Αναπαραστάσεων, μαζί με τις πόλεις Βρυξέλλες στο Βέλγιο, Δουβλίνο και Κορκ στην Ιρλανδία, Μπαϊλέν στην Ισπανία, Σλάφκοφ στην Τσεχία, Τιούκσμπερι στη Βρετανία και Υδρα, στις οποίες γίνονται αντίστοιχες αναπαραστάσεις ιστορικών γεγονότων.

Την ίδια μέρα, 8η Σεπτεμβρίου, στις Σπέτσες, γιορτάζει η Παναγία η Αρμάτα και η επέτειος τιμάται με πολιτιστικές εκδηλώσεις που οργανώνονται από το δήμο και διαρκούν μια εβδομάδα.

Το πρόγραμμα του εορτασμού ξεκινά από τη Δευτέρα 5 του μήνα, και ολοκληρώνεται την Κυριακή 11, και περιλαμβάνει: έκθεση αφιερωμένη στην αλιεία και τη ζωγραφική με έργα των ζωγράφων Αλ. Τσιρώνη και Ντ. Τασιούλη που διοργανώνεται από την Αναργύρειο Κοργιαλένειο Σχολή Σπετσών στην οικία του Σ. Ανάργυρου, ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ των τοπικών ομάδων Σπετσών και Αργολίδας, παραδοσιακούς χορούς, ροκ συναυλία από το συγκρότημα "Soul less", χορούς latin από
τοπική χορευτική ομάδα και ελληνικούς χορούς από το "Λύκειο Ελληνίδων", μουσικές βραδιές με τα συγκροτήματα "Ρεμέτζο", "Ταξιδευτές", Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Παναγία Αρμάτα στις 8 Σεπτεμβρίου, μουσικό ταξίδι από την μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού , συναυλία του Χρ. Νικολόπουλου με τους Μ. Δημητριάδη και Γ. Νέγκα.

Το Σάββατο 10 του μήνα, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει παραδοσιακούς χορούς από τη χορευτική ομάδα του Λαογραφικού Εργαστηρίου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαλατσίου, χαιρετισμό του δημάρχου Σπετσών και την αναπαράσταση της ιστορικής ναυμαχίας, παρουσία επισήμων.

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, με κανονιοβολισμούς, δοξολογία στο μητροπολιτικό ναό του Αγ. Νικολάου, κατάθεση και ρίψη στεφάνων στη θάλασσα.

Μέσα από τις εκδηλώσεις, οι Σπέτσες θυμούνται τη Ναυμαχία του 1822, όταν ο Αν. Μιαούλης και οι πλοίαρχοι των τριών νησιών (Υδρα, Σπέτσες και Ψαρά), αντιμετώπισαν τις τουρκικές δυνάμεις, ενώ ο Σπετσιώτης Κοσμάς Μπαρμπάτσης πυρπόλησε την τουρκική ναυαρχίδα, με αποτέλεσμα ο τουρκικός στόλος να υποχωρήσει άπρακτος.




© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ