Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Η «Μήδεια» σήμερα και αύριο στην Επίδαυρο

Μήδεια και Ιάσων, στην ευριπίδεια «Μήδεια»του Αντώνη Αντύπα με την Αμαλία Μουτούση και τον Χρήστο Λούλη
Η «Μήδεια» κατεβαίνει στην Επίδαυρο: Την Παρασκευή 22 Ιουλίου η τραγωδία του Ευριπίδη, στην παράσταση που σκηνοθετεί ο Αντώνης Αντύπας, παραγωγής του καλλιτεχνικού οργανισμού «Φάσμα», δίνει την πρεμιέρα της στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. Με την Αμαλία Μουτούση να προσθέτει έναν ακόμα ρόλο στο ενεργητικό της, πλάι στον Ιάσωνα του Χρήστου Λούλη.

Εργο που έχει επηρεάσει όσο λίγα την παγκόσμια δημιουργία, η «Μήδεια» είναι το δράμα του απόλυτου, το δράμα της προδοσίας, το δράμα του έρωτα. Παράλληλα ο Ευριπίδης φωτίζει τη θέση της γυναίκας, τη διαμάχη των δύο φύλων, τη σύγκρουση των δύο πολιτισμών αλλά και την κρίσιμη ηθική καμπή στην οποία είχε φτάσει ο αρχαίος κόσμος λίγο πριν την επερχόμενη κατάρρευση. Η
ανατολίτισσα Μήδεια, δαιμόνια και σοφή, εγγονή του Ήλιου, που έχει μέσα της τόσο πολύ σκοτάδι, έρχεται αντιμέτωπη με τον δυτικό και λογικό Ιάσωνα, τον οποίο ακολουθεί στην Ελλάδα και προδομένη γίνεται η φόνισσα των παιδιών της.
Με το μαύρο, το γκρι και το λευκό να δεσπόζουν στο λιτό σκηνικό του Γιώργου Πάτσα, ο Αντώνης Αντύπας στήνει μια παράσταση που βασίζεται στο κείμενο, ενώ δίνει στον θίασο την ταυτότητα μιας ομάδας προσκυνητών που κάθε χρόνο πηγαίνουν εκεί για να πουν την ιστορία της Μήδειας.
Για την Αμαλία Μουτούση η πρώτη «Μήδεια» που ερμήνευσε ήταν σε σκηνοθεσία του Μιχαήλ Μαρμαρινού σε μια διπλή παράσταση όπου η Αλέκα Κατσέλη έπαιζε την αντίστοιχη του Χάινερ Μύλερ. Ακολούθησαν κι άλλοι ρόλοι στο αρχαίο δράμα, όπως Ηλέκτρα στην ομώνυμη τραγωδία του Σοφοκλή αλλά και η Ηλέκτρα στην «Ορέστεια», η Αντιγόνη στην ομώνυμη τραγωδία, η Ατοσσα στους «Πέρσες» με σημαντικούς πάντα σκηνοθέτες, όπως ο Γιάννης Κόκκος, ο Μ. Μαρμαρινός, ο Λευτέρης Βογιατζής, ο Ντίμιτερ Γκότσεφ ενώ με τον Θωμά Μοσχόπουλο ήταν η Κλυταιμνήστρα στην «Ηλέκτρα» του Χόφμανσταλ.

«Μήδεια» του Ευριπίδη Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου Πρεμιέρα: Παρασκευή 22 Ιουλίου (παράσταση και στις 23/7)
Ώρα έναρξης 21.00


ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Μετάφραση Γιώργος Χειμωνάς
Σκηνοθεσία Αντώνης Αντύπας
Σκηνικά-κοστούμια Γιώργος Πάτσας
Μουσική Ελένη Καραΐνδρου
Κίνηση Αγγελική Στελλάτου.

Φωτισμοί Λευτέρης Παυλόπουλος

Μουσική διδασκαλία Αντώνης Κοντογεωργίου
Φωνητική διαμόρφωση Μίρκα Γεμεντζάκη
Φιλολογικός συνεργάτης Γιάννης Λιγνάδης
Βοηθοί σκηνοθέτη Σύλβια Λιούλιου, Νίκος Πασχίδης
Βοηθός συνθέτη Patrick Evans
Σχεδιασμός ήχου παράστασης Γιώργος Καρυώτης
Παίζουν: Αμαλία Μουτούση, Χρήστος Λούλης, Μαρία Καλλιμάνη, Θέμης Πάνου, Αρης Λεμπεσόπουλος, Γιάννης Νταλιάνης, Δημήτρης Ήμελλος. Συμμετέχει 15μελής χορός γυναικών. Κορυφαία Μ. Καλλιμάνη
tovima