Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

«Μαράν Αθά», στο Ναύπλιο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το «Μαράν Αθά»
Στο ΝΑΥΠΛΙΟ στις 29 και 30 Απριλίου
Σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώτη
Με τη Γιασεμί Κηλαηδόνη
Το «Μαράν Αθά», χαρακτηρίστηκε από την κριτική ως πνευματικό γεγονός και σταθμός στα θεατρικά μας πράγματα.
Θα παρουσιαστεί για δύο μόνο παραστάσεις, την Παρασκευή 29 και το Σάββατο 30 Απριλίου 2011, στο Ναύπλιο σε συνεργασία με το Σύλλογο Γεωπόνων Αργολίδας στο Θέατρο ΤΡΙΑΝΟΝ στις 9:00 μμ
Βασίζεται σε ένα σύγχρονο ελληνικό κείμενο από τα σημαντικότερα της ελληνικής λογοτεχνίας. Είναι γραμμένο σε μια ιδιότυπη γλώσσα, δομημένη από στοιχεία της ντοπιολαλιάς της Θεσσαλίας και της εκκλησιαστικής καθαρεύουσας. Το αποτέλεσμα είναι ένας ρυθμικός «γλυκύς» και «εύηχος» λόγος.

Η Γιασεμί Κηλαηδόνη σ’ έναν υποκριτικό άθλο δυόμισι ωρών δίνει υπόσταση σε όλα τα πρόσωπα – πρωταγωνιστές που αναδύονται στη μνήμη ενός 90χρονου μοναχού, όταν ύστερα από 65 χρόνια ηθελημένης σιωπής εξομολογείται, λίγο προτού πεθάνει, τα πεπραγμένα της ζωής του.

Τη φρικτή τιμωρία και τον ευνουχισμό του από τον προστάτη δεσπότη που τον ανέθρεψε και τον προόριζε για τη διαδοχή του. Σταλμένος απ’ αυτόν σ’ ένα απόμακρο χωριό της Θεσσαλίας να παρακολουθεί τις μυστικές τελετουργικές συναντήσεις εννέα γυναικών, των Ταρσών και μυείται άθελά του στη γυναικεία απόκρυφη γνώση.

Έτσι του αποκαλύπτεται ένα άγνωστο γοητευτικό σύμπαν που τον οδηγεί στον αληθινό έρωτα του για μια Ταρσή.

Η αναγνώριση του εαυτού μας, μέσα από την αναγνώριση του άλλου και τα όρια της προσωπικής μας βούλησης και ευθύνης είναι τα εσώτερα μοτίβα της παράστασης.

Συντελεστές

Θεατρική διασκευή- σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώτης

Ερμηνεύει η Γιασεμί Κηλαηδόνη

Μουσική: Βαγγέλης Γιαννάκης

Σκηνικά – κοστούμια: Μαρία Πασσαλή

Τιμές εισιτηρίων

Γενική είσοδος 20 ευρώ, φοιτητικό – μαθητικό 15 ευρώ

Πληροφορίες στα γραφεία του Δημοτικού θεάτρου 27520-26461

Και 2752-360301 ( Δημήτρης Δήμου)

Προπώληση εισιτηρίων στα καταστήματα:

1) « Το μεγάλο Κατάστημα» Αμαλίας 21, Ναύπλιο, τηλ. 27520- 25972

2) Οπτικά «Καραμπινίδης» Άργους 19 Ναύπλιο, τηλ. 27520- 26067

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Θέατρο «Μεταξουργείο Ακαδήμου 14: 210-5234382 & 210-5238475, diadromi@otenet.gr

Kαι με την κ. Κηλαηδόνη Γιασεμί 210-3428001, 6977976622, kiljasmine@hotmail.com

Με έναυσμα την ερμηνεία της Γιασεμί Κηλαηδόνη, το πυκνό κείμενο του Θωμά Ψύρρα, που συνδυάζει την ντοπιολαλιά με το λόγο του Παπαδιαμάντη και του Βιζυηνού, μετατρέπεται σε μια δραματοποιημένη αφήγηση με ένταση και εσωτερικότητα.

Η παράσταση έχει ενιαία ατμόσφαιρα και διαπνέεται από μια εσωτερικότητα που δεν επιτρέπει ούτε στο μυαλό ούτε στα μάτια να δραπετεύσουν από τη σκηνή.

Η Γιασεμί Κηλαηδόνη μας εντυπωσίασε με την ακρίβεια της ερμηνείας της. Παραδομένη ψυχή και σώματι στην παράσταση καταφέρνει, όσο εξαντλητικό και αν είναι, να μας οδηγήσει με το σώμα, τις εκφράσεις και τις χειρονομίες της στα υπόγεια της ψυχής του ήρωα της.

Μαρία Κρύου, «ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ»