Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Φωτοβολταϊκά: Σε προτεραιότητα Πόρος, Ύδρα, Σπέτσες

 Προτεραιότητα στις αιτήσεις των αγροτών και των πολιτών για φωτοβολταϊκά στα χωράφια και τα σπίτια τους, αντίστοιχα, δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

 Την ίδια στιγμή, η υπουργός Τ. Μπιρμπίλη άναψε το «πράσινο φως» για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων ισχύος έως 150 kWp και στα νησιά που είναι διασυνδεδεμένα με το ηλεκτρικό δίκτυο της ηπειρωτικής Ελλάδας.
 Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με διευκρινίσεις της υπουργού ΠΕΚΑ, θα εξετάζονται από τον Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και τη ΔΕΗ κατά προτεραιότητα αιτήματα για τη χορήγηση προσφορών σύνδεσης στα δίκτυά τους από τους επαγγελματίες αγρότες (έχουν υποβληθεί 6.000 αιτήσεις), τους πολίτες που θέλουν να τοποθετήσουν φωτοβολταϊκά στις ταράτσες των κτιρίων τους, ενώ την «τριάδα» συμπληρώνουν και τα αιτήματα για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα.
  Για την ακρίβεια, πρόκειται για αιτήσεις που υποβλήθηκαν μετά την ψήφιση του Νόμου 3851/2010.
  Εξάλλου, με άλλη υπουργική απόφαση της κ. Μπιρμπίλη τροποποιείται το πρόγραμμα ανάπτυξης φωτοβολταϊκών σταθμών, ώστε να επιτρέπεται η εγκατάσταση σταθμών με ισχύ έως 150 kWp στα διασυνδεδεμένα με το διασυνδεδεμένο δίκτυο ή σύστημα νησιά.
  Αφορά τα εξής νησιά: Εύβοια, Ανδρος, Τήνος, Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος, Σαμοθράκη, Θάσος, Αμουλιανή, Κέα, Αίγινα, Αγκίστρι, Πόρος, Υδρα, Σπέτσες, Κύθηρα, Ελαφόνησος, Σαλαμίνα, Κέρκυρα, Παξοί, Αντίπαξοι, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα, Μεγανήσι, Κάλαμος, Καστός και Ζάκυνθος.
Οπως σημειώνει η Τ. Μπιρμπίλη: «Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική προσπάθεια για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης φωτοβολταϊκών στα νησιά, μέσω της δημιουργίας μικρών σταθμών, καθώς πρόκειται για μικρές εγκαταστάσεις που συνδέονται κοντά στα σημεία ενεργειακής κατανάλωσης και συνεπώς αποκομίζονται τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για το δίκτυο και τους καταναλωτές (περιορισμένα έργα σύνδεσης, μείωση απωλειών κ.λπ.)».

Τέλος, η υπουργός ανακοίνωσε ότι αναρτήθηκε στον διαδικτυακό τόπο του ΥΠΕΚΑ ο Νόμος 3468/2006 με όλες τις τροποποιήσεις του σε ενοποιημένο κείμενο, με σκοπό να λάβουν οι υποψήφιοι επενδυτές και οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες σαφή γνώση όλων των πρόσφατων αλλαγών στην αδειοδοτική διαδικασία των έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ιδίως των αλλαγών που επήλθαν με τον Νόμο 3851/2010.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν όλο το θεσμικό πλαίσιο στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.ypeka.gr.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
imerisia