Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Σαν προσευχή στην πιο βαθειά εμπιστοσύνη Ελισσάβετ Καρατζόλη

Η Ελισσάβετ Καρατζόλη σε νέα τραγούδια
Το άλμπουμ περιέχει δώδεκα τραγούδια, ένα εκ των οποίων είναι διασκευή της γνωστής «Καληνύχτας» του Σωκράτη Μάλαμα. Τι αντιλαμβάνεται κανείς από την πρώτη ακρόαση; Ότι πρόκειται για μια καταπληκτική ερμηνεύτρια της οποίας η φωνή θυμίζει πέλαγος: άλλοτε γαλήνια, τρυφερή, ηλιόλουστη και άλλοτε βαθιά, σκοτεινή και τρικυμισμένη. Η έκταση της φωνής, η χροιά και η τεχνική της είναι το λιγότερο εκπληκτικές, προϊόντα (πέραν του ταλέντου) της μακρόχρονης θητείας της στις ζωντανές εμφανίσεις.
Στο πολύ ενδιαφέρον album συμμετέχουν με τρία ντουέτα ο Μιλτιάδης Πασχαλίδης, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και η Ίρις Τσακίρη. Τραγούδια έχουν χαρίσει στην ερμηνεύτρια το συγκρότημα Κάρμα, ο Μάνος Ελευθερίου, ο Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης, τα Κίτρινα Ποδήλατα, ο Άγγελος Κατσίρης, ο Χρήστος Παπαδόπουλος, ο Αντώνης Μιτζέλος, ενώ έχει γράψει κι η ίδια η Ελισσάβετ Καρατζόλη.

Το ντουέτο με τον Μιλτιάδη Πασχαλίδη «Μου φθάνει ένα παράθυρο»- σε στίχους Μάνου Ελευθερίου
και μουσική Αλέξανδρου Εμμανουηλίδη- αποτυπώνεται στη μνήμη και - το σημαντικότερο - μπορεί να τραγουδηθεί ατομικά και συλλογικά. Εξαιρετική επίσης η κιθαριστική εισαγωγή στην «Ευχή» των Κίτρινων Ποδηλάτων, και ευπρόσδεκτος ο ροκ δυναμισμός στις «Νύχτες Σιωπής» των Κάρμα.

Δώδεκα τραγούδια σε έντεχνο και ροκ ύφος, υπογεγραμμένα από γνωστούς δημιουργούς που σε συνδυασμό με την ξεχωριστή ερμηνεία της Ελισσάβετ Καρατζόλη κάνουν το δίσκο της ένα υπέροχο μελωδικό ταξίδι.

Ο τίτλος του άλμπουμ– «Σαν προσευχή στην πιο βαθειά εμπιστοσύνη»- προέρχεται από στίχο του Μάνου Ελευθερίου, ενώ με την αγορά του CD, θα διατίθεται 1 ευρώ για τους φιλανθρωπικούς σκοπούς της ActionAid.
Λίγα λόγια για την Ελισσάβετ Καρατζόλη

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασε κλασική κιθάρα στην Μουσική Ακαδημία. Στη συνέχεια ξεκίνησε να σπουδάζει ψυχολογία, αλλά πολύ γρήγορα την κέρδισε η μουσική!
Έχει συνεργαστεί με μερικούς από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της Ελλάδας όπως: Λουδοβίκος των Ανωγείων, Γεώργιος Σταυράκης, Θανάσης Μπίκος, Παντελής Θαλασσινός, Πάνος Τζαβέλλας, Αντώνης Καλογιάννης, Βασίλης Σαλέας, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Διονύσης Τσακνής, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Κίτρινα Ποδήλατα, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας κ.α..
Κορυφαία στιγμή στην καριέρα της αποτελεί η συναυλία της στην Άνδρο, το 2000 με τη "Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης» όπου ερμήνευσε τα τραγούδια του αλλά και για πρώτη φορά ορισμένα του Μάνου Χατζιδάκι. Πάντα πειραματίζεται σε διαφορετικά είδη μουσικής και με την υποστήριξη των καλύτερων μουσικών, έλαβε μέρος σε εθνικά φεστιβάλ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη χρησιμοποιώντας τη φωνή της ως μουσικό όργανο. Έχει επίσης ασχοληθεί με τη διαφήμιση.
Έχει εμφανιστεί σε πολλές live μουσικές σκηνές (Τσάι στη Σαχάρα, House of Art, Καφέ Παράσταση, το Μπαράκι Του Βασίλη κλπ.) όπου τραγούδησε έντεχνο, τζαζ, ροκ αλλά και κλασική μουσική, που σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο της Γλυφάδας από όπου αποφοίτησε με άριστα. Το 2002, ερμήνευσε το τραγούδι της τηλεοπτικής σειράς του Βασίλη Νεμέα "Για πάντα φίλες», σε μουσική του Χρήστου Παπαδόπουλου.
Το 2005, συμμετείχε στη συναυλία για τον εορτασμό των 30 χρόνων στη δισκογραφία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου στο Ηρώδειο, η οποία στη συνέχεια κυκλοφόρησε και σε dvd- για όλους εκείνους που παρευρέθηκαν για να τη θυμούνται αλλά και για όσους δεν τα κατάφεραν, για να νιώσουν κάτι από την αίσθηση της.. Επιπλέον, συνεργάστηκε ερμηνευτικά στο άλμπουμ "Πιο πέρα από τα όνειρα" του Γιώργου Μίχα.

Συμμετείχε σε live εμφανίσεις με την Χάρις Αλεξίου στον Κεραμεικό, με την Ελευθερία Αρβανιτάκη στο Vox, καθώς και με τον Χρήστο Θηβαίο. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και συμμετείχε επίσης στα δύο τελευταία άλμπουμ του, "Το διάλλειμμα κρατάει δυο ζωές "και" Στο αφιερώνω ". Είναι καθηγήτρια φωνητικής και ορθοφωνίας. Διδάσκει σε διάσημους καλλιτέχνες, αλλά και σε Μουσικές Σχολές.
tips
Το ντουέτο με τον Μ. Πασχαλίδη, με τίτλο ¨Μου φτάνει ένα παράθυρο¨ ήδη παίζεται από τον Σεπτέμβριο αποκλειστικά στον Μελωδία Fm, που είναι και χορηγός επικοινωνίας του CD.

Το ντουέτο ¨Αυθαίρετο¨με τον Λ. Μαχαιρίτσα είναι από το σίριαλ του ΑΝΤ 1 Κύπρου ¨Την Πάτησα¨ και παίζεται εδώ και δύο χρόνια αποκλειστικά στην Κύπρο.

Το τραγούδι ¨Για πάντα φίλες¨ του Βασίλη Νεμέα, από το ομώνυμο σίριαλ του Alpha παίζεται τώρα στην Κύπρο.

Στο cd υπάρχει επίσης και μια διασκευή του τραγουδιού ¨Καληνύχτα¨ του Σωκράτη Μάλαμα που επίσης παίζεται αποκλειστικά εδώ και 1 χρόνο στον Μελωδία FM.

Πηγή ΑΝΑ -ΜΠΑ