Σάββατο 18 Μαΐου 2024

Αργολίδα: Προσφυγή στην ΕΕ για την προστασία του πορτοκαλιού από αθέμιτες πρακτικές λόγω Αιγύπτου



ΠΗΓΗ https://www.ypaithros.gr

Με δεδομένη την ελεύθερη πτώση της τιμής του πορτοκαλιού και τη μείωση της ζήτησης λόγω του προβλήματος που δημιούργησε η εισαγωγή πορτοκαλιών από την Αίγυπτο, την Τρίτη 14 Μαΐου, η ΔΕΣΑ συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή βουλευτών της περιοχής, από τους οποίους και ζήτησε να «βάλουν πλάτη», καθώς το πρόβλημα με το πορτοκάλι έχει πάρει απρόβλεπτα μεγάλες διαστάσεις.

Στην έναρξη της συζήτησης, ο Στέλιος Δωροβίνης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ήρας, κατέθεσε στοιχεία από το ισπανικό υπουργείο Γεωργίας, που αποδεικνύουν την τεράστια αύξηση των εισαγωγών από την Αίγυπτο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, καταγράφεται αύξηση των εισαγωγών κατά 56% το έτος 2023 και κατά 125% κατά μέσο όρο τα προηγούμενα χρόνια.

Πτώση τιμών

Έπειτα, έγινε αναφορά στη θεαματική πτώση του πορτοκαλιού, με τον πρόεδρο του

Αγροτικού Συνεταιρισμού Ήρας να επισημαίνει ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, η τιμή του πορτοκαλιού από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2023 ήταν στα 34 λεπτά και τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2024 έπεσε στα 25 λεπτά

Ακόμη μία πτώση καταγράφηκε την άνοιξη του 2024, όταν η τιμή έπεσε από τα 23 λεπτά τον Μάρτιο στα 7 λεπτά τον Απρίλιο. Με βάση αυτά τα στοιχεία, όπως τονίστηκε, θα πρέπει να υπάρξει επιδότηση των αγροτών, ώστε να αντιστοιχεί για κάθε παραγωγό μέση τιμή στα 31 λεπτά

Βοήθεια από ΕΕ

Στη συνέχεια, ο Σπύρος Καχριμάνης, πρόεδρος της κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης «Κέντρο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας» και του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ήλιος», ανέδειξε τον δεύτερο στόχο των παραγωγών, που είναι η προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση με αίτημα τον έλεγχο της Αιγύπτου για αθέμιτες πρακτικές και ειδικότερα για πρακτικές ντάμπινγκ.

Επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι στην Ισπανία καταγράφεται έντονη κινητικότητα γύρω από αυτό το θέμα τόσο από συνεταιριστικές οργανώσεις όσο και από ευρωβουλευτές και σημείωσε ότι ένας από τους λόγους που δημιουργείται διαφορά στις τιμές είναι και το αιγυπτιακό μεροκάματο, που κυμαίνεται από 5 έως 10 ευρώ.

Οι τοποθετήσεις των βουλευτών που ήταν παρόντες δεν πρόσθεσαν κάτι νεότερο πάνω στο ζήτημα, αλλά κατέγραψαν, όπως αναμενόταν, τη βούλησή τους να συνεργαστούν, προκειμένου να βρεθεί λύση.

Ακρίδες

Πέρα από τους δύο βασικούς άξονες, που είναι η πριμοδότηση των πορτοκαλιών και η προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συζητήθηκε και το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την παρουσία και τη δράση των ακρίδων, με αίτημα να κηρυχθεί η περιοχή ακριδόπληκτη, ενώ τέθηκε και το ζήτημα της Συνδεδεμένης Ενίσχυσης, για την οποία ζητήθηκε να υπάρξει διόρθωση, καθώς η μείωση που έγινε ξεπέρασε το 50% σε σχέση με την περασμένη χρονιά (η συνολική ενίσχυση πέρσι ήταν 5,3 εκατ. ευρώ και φέτος έπεσε στα 3,6 εκατ. ευρώ, ενώ η επιλέξιμη έκταση από 8.358 εκτάρια πέρασε το 2023 στα 16.357 εκτάρια).