Πέμπτη 18 Μαΐου 2023

fail = First Attempt In Learning

 

Η αποτυχία στη Δανία:
Η πρώτη απόπειρα μάθησης

Στη Δανία, η αποτυχία αποτελεί στην πραγματικότητα μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος (πρόγραμμα "δοκιμή και αποτυχία").
Η Λίνεα Νορς, μία μαθήτρια Λυκείου από τη Γιουτλάνδη, λέει ότι ο δάσκαλός της την ενθάρρυνε πολύ να κάνει λάθη. Αντλούσε παραδείγματα από τα άσχημα διαγωνίσματα και όχι τόσο από τα καλά. Αυτή είναι μία πολύ συχνή τακτική στα σχολεία της Δανίας.
Η Λένε Κριστόφερσεν, μία δασκάλα έξω από την Κοπεγχάγη, διδάσκει στους μαθητές να αποδέχονται την αποτυχία και να δείχνουν περιέργεια γι' αυτή. Χρησιμοποιεί το ακρωνύμιο fail (=αποτυχία) που σημαίνει First Attempt In Learning, δηλαδή πρώτη απόπειρα μάθησης. Βάζει τα παιδιά να επικεντρώνονται στη διαδικασία της μάθησης και όχι στο αποτέλεσμα.
Η βάση για αυτό είναι ότι μαθαίνουμε πολλά περισσότερα από τα λάθη μας, παρά από τα πράγματα που κάνουμε σωστά.
Η Λίνεα είπε ότι τα παιδιά δεν στεναχωριούνται, ούτε ντρέπονται να επικεντρώνονται στο άσχημο διαγώνισμα, γιατί το θεωρούν φυσιολογικό κομμάτι της διαδικασίας. Αυτό ενθαρρύνει και την ευαισθησία στην τάξη, αφού τα παιδιά δεν κρίνουν ποιος είναι ο καλύτερος ή ο χειρότερος. Μαθαίνουν από τα λάθη που κάνουν μαζί και ανταγωνίζονται μόνο τον εαυτό τους.
Η ευαισθησία, όπως ξέρουμε, συνδέεται άμεσα με την ενσυναίσθηση. Δημιουργεί μεγαλύτερη σύνδεση με την κατανόηση παρά αποσύνδεση με τον ανταγωνισμό. Οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να κουβαλάνε την ασπίδα της τελειομανίας είκοσι τόνων για να προστατεύονται από την κριτική, επειδή τα λάθη είναι φυσιολογικά και δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να είσαι ο καλύτερος. Το σχολείο δεν έχει σχέση μόνο με τα ακαδημαϊκά μαθήματα. Έχει σχέση με το να αισθάνονται τα παιδιά συνδεδεμένα με τους άλλους. Αυτή η σύνδεση δημιουργεί περισσότερη ευτυχία. Αυτό ενθαρρύνουν, γιατί "όταν νιώθεις καλά μαθαίνεις καλά".

"Πώς οι Δανοί εκπαιδεύουν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στο σχολείο και στην οικογένεια"

Jessica Joelle Alexander
(επιτυχημένη συγγραφέας, ειδική στη γονεϊκή φροντίδα, αρθρογράφος, ομιλήτρια και ερευνήτρια. Η δουλειά της έχει δημοσιευτεί στους New York Times, στο Vanity Fair, στο ΝΡR, στη Huffington Post, στο Mother Mag και στο Greater Good Science Centre στο Μπέρκλεϊ. Το προηγούμενο βιβλίο της Γιατί οι Δανοί μεγαλώνουν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στον κόσμο (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα) έγινε best seller σε πάνω από 19 χώρες. Γράφει άρθρα για τη Huffington Post, την Copenhagen Post και τη Local Denmark. Μιλάει τέσσερις γλώσσες, και ζει με τον σύζυγό της και τα δύο παιδιά τους στην Ευρώπη. jessicajoellealexander.com)πηγές: Ελληνική Εταιρία Δυσλεξίας και εκδόσεις διόπτρα

.