Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023

Βασίλης Γκάτσος: Ύδρα: Πλήρης και επί .... της νήσου διαχείριση αποβλήτων της.


Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 12,5 εκ. ευρώ ( πλέον ΦΠΑ) , εντάχθηκε το Μάρτιο του 2022 και χρηματοδοτείται πλήρως από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».

Ο ορίζοντας ολοκλήρωσης του είναι το πρώτο εξάμηνο του 2024, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση βρισκόταν σε εκκρεμότητα από το 2015, όταν η προηγούμενη διοίκηση του ΕΔΣΝΑ ξεκίνησε τις προσπάθειες ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 οι οποίες όμως δεν ολοκληρώθηκαν τότε.
Τι περιλαμβάνει το «πράσινο» έργο της Ύδρας
Σύμφωνα με τη δημοπράτηση, το έργο περιλαμβάνει:
• την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας και Διαχείρισης Αποβλήτων που θα διαθέτει :
 Μονάδα Προεπεξεργασίας Σύμμεικτων Αστικών Στερεών Αποβλήτων
 Μονάδα Επεξεργασίας Βιαποβλήτων
 Μονάδα Δεματοποίησης και Προσωρινής Αποθήκευσης Ανακυκλώσιμων Υλικών
• την κατασκευή χώρου υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων
• την κατασκευή Εγκατάστασης Επεξεργασίας Στραγγισμάτων
• την αποκατάσταση του όμορου χώρου ανεξέλεγκτης διάθεσης της Ύδρας


Η Ύδρα που είναι ιστορικός διατηρητέος οικισμός, που ολόκληρο το νησί είναι ιστορικό, προστατευόμενο, διατηρητέο και ιδιαίτερου κάλλους, θα διαχειρίζεται πλήρως επί της νήσου της τα αστικά απόβλητά της.

Εμείς δεν μπορούσαμε, δεν θέλαμε, δεν είμαστε ικανοί, δεν,.......
Αντί λοιπόν να δημιουργήσουμε αρχικά έναν οργανωμένο ΧΥΤΑ (Χώρο Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων) που γρήγορα θα μετεξελισσόταν σε ΧΥΤΥ (Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) που θα μας ωθούσε και στηναποτελεσματική ανακύκλωση, φτιάξαμε δεματοποιητή για την φοντανοποίηση των αποβλήτων μας με στόχο να βγουν έξω από την Ερμιονίδα, και στη συνέχεια σταθμό μεταφόρτωσης για να πάνε και πάλι εκτός Ερμιονίδας και φυσικά να πληρώνουμε, αδιαφορώντας εκ των πραγμάτων και για σωστή ανακύκλωση. Όσο για τα μπάζα.........

Β. Γκάτσος