Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Διεθνής Ημέρα Μουσείων-Δράσεις του ΙΛΜΕ

 Διεθνής Ημέρα Μουσείων 18/05/2022

Ο φετινός εορτασμός της διεθνούς ημέρας των Μουσείων είχε ως θέμα «Δύναμη των Μουσείων». Επειδή μέσω των εκπαιδευτικών δράσεων τα Μουσεία δημιουργούν έναν πολιτιστικό ιστό και συμβάλλουν στη γνώση και στη Διά Βίου Μάθηση ενώ καλλιεργούν παράλληλα τη διάθεση δημιουργίας και προσφοράς, το ΙΛΜΕ τίμησε τη διεθνή ημέρα των Μουσείων με ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που παρακολούθησαν οι μαθητές του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου Θερμησίας με τίτλο «Προσφορά του Μουσείου μέσα από τις αισθήσεις. Ακούω - αγγίζω – αισθάνομαι.»

Το πρόγραμμα εκπόνησαν η Τίνα Αντωνοπούλου, Πρόεδρος του ΔΣ του ΙΛΜΕ και η Κατερίνα Σκούρτη, Γραμματέας του ΙΛΜΕ. Στην πραγματοποίηση του προγράμματος συμμετείχαν και οι εκπαιδευτικοί Γιούλη Λεπιντζή και Σπυριδούλα Ζέρβα.

Το Μουσείο παρέμεινε ανοικτό το πρωί και το απόγευμα στις 18/05/2022 τιμώντας τη διεθνή ημέρα των Μουσείων.

Δράσεις του ΙΛΜΕ το Μάιο 2022

Παρασκευή 06/05/2022. Πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Η πολιτιστική κληρονομιά (ρωμαϊκό υδραγωγείο – ταφικό μνημείο – παλαιοχριστιανική Βασιλική) που άφησε στην Ερμιόνη η Ρωμαιοκρατία και το Βυζάντιο». Το πρόγραμμα εκπόνησε και παρουσίασε η φιλόλογος Ήρα Φραγκούλη – Βελλέ και παρακολούθησε η Ε΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου Ερμιόνης. Για την πραγματοποίηση του προγράμματος συνεργάσθηκαν οι εκπαιδευτικοί Παρασκευή Σκούρτη – Δαγρέ  και Γιώργος Αλεξάκος.

Δευτέρα 09/05 και Τρίτη 10/05/2022.  Το ΙΛΜΕ εκπόνησε πρόγραμμα με τίτλο «Η Γ΄ Εθνοσυνέλευση στην Ερμιόνη 1827. Μερική αναπαράσταση της Εθνοσυνέλευσης». Το πρόγραμμα παρακολούθησαν τα δύο τμήματα της ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ερμιόνης. Για την πραγματοποίησή του συνεργάστηκαν οι δασκάλες του Δημοτικού Σχολείου Ελένη Βλάσση – Κούστα, Σοφία Σταυρακάκη και οι φιλόλογοι Ήρα Φραγκούλη – Βελλέ και Τίνα Αντωνοπούλου.

Υπενθυμίζουμε ότι το Μουσείο ανοίγει για ομαδικές επισκέψεις ενδιαφερομένων κατόπιν συνεννοήσεως. Οι επισκέπτες ενημερώνονται για τα ιστορικά γεγονότα της Επαναστατικής περιόδου και κυρίως για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν κατά την Γ΄ Εθνοσυνέλευση 1827 στην Ερμιόνη. Έτσι δεχθήκαμε τις παρακάτω επισκέψεις.

Σάββατο 14/05/2022. Επίσκεψη του Συλλόγου Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων Σπάρτης.

Κυριακή 15/05/2022. Επίσκεψη της ΣΤ΄ τάξης Δημοτικού Σχολείου Ανυφίου Αργολίδας.

Κατά τη διάρκεια των δύο παραπάνω επισκέψεων παρέστησαν και βοήθησαν στην ξενάγηση η Πρόεδρος και η Γραμματέας του ΙΛΜΕ καθώς και η Δήμητρα Μοιράγια ,μέλος του ΔΣ του ΙΛΜΕ.

Το ΙΛΜΕ ευχαριστεί όλους τους προαναφερόμενους, οι οποίοι συνεργάστηκαν για την επιτυχή εκτέλεση των προγραμμάτων και την υποδοχή και ξενάγηση των επισκεπτών.

Τίνα Αντωνοπούλου