Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

Βασίλης Γκάτσος: Δυστυχώς οι τοπικοί βουλευτές μας δεν εκφράζουν το δίκαιο αίσθημα των κατοίκων της Ερμιόνίδας.




Μαζί τους και ο Υπουργός που υπόσχεται να πάρει τη δομή από τον Γαλαξία ........ μετά από 4 μήνες, ικανοποιημένος που εφαρμόζει το ποσοστό 0,5% ....... για την Αργολίδα, το 1% για την Περιφερειακή Ενότητα (άρα χωράμε περισσότερους), το 5%(!!!!) για την Ερμιονίδα και το 0% (!!!) για την Αργοναυπλία.

Οι βουλευτές μας:

"Στο πλαίσιο της σύσκεψης, ο κ. Ανδριανός έθεσε εκ νέου τα πολλαπλά προβλήματα που δημιουργεί η λειτουργία της δομής φιλοξενίας προσφύγων στην Ερμιονίδα, αναφέρθηκε στη γραπτή απάντηση του υπουργού, και επεσήμανε με επιχειρήματα την ανάγκη κατάργησης της δομής και απομάκρυνσής της από την Αργολίδα."

Μα δε ζητάμε αυτό. Ζητάμε το δίκαιο. Να μείνουν 12 οικογένειες στην Ερμιονίδα και να εφαρμόσει εδώ και τώρα το Υπουργείο το δίκαιο ποσοστό, το 0,5%, για την Αργολίδα. Εδώ και τώρα. Και ζητάμε οι υπόλοιποι να πάνε στην υπόλοιπη Αργολίδα, και τη δίκαιη κατανομή του ο Υπουργός να την εφαρμόσει αργότερα πανελληνίως.

Υπάρχει και η άλλη στάση του κ Γκιόλα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αποδέχεται ως δίκαιη στάση της Κυβέρνησης τη δομή στον Γαλαξία, δηλαδή ταυτίζεται με τον Υπουργό που .... δικαίως η Ερμιονίδα έχει 5% αντί 0.5%. Ούτε καν αναφέρεται στις υποχρεώσεις τού υπόλοιπου νομού Αργολίδας, ούτε για απομάκρυνση της δομής από την Ερμιονίδα.
Ενδιαφέρεται ..... για το ανθρωπιστικό μέρος της υπόθεσης, και για αυτά που έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση. Δηλαδή να ξεσπιτωθούν δέκα γιατροί και να έλθουν στο Κρανίδι, όπου και θα κάθονται χωρίς αντικείμενο, να έρθουν διμοιρίες αστυνομίας και άλλων υπηρεσιών, και όχι, ως είναι δίκαιο, να πάνε οι πολλοί μετανάστες στην Αργοναυπλία όπου υπάρχουν όλα αυτά έτοιμα συν δύο μεγάλα νοσοκομεία. Και μικρό παιδί αντιλαμβάνεται ότι είναι μακράν του δικαίου αιτήματος των κατοίκων, προσκολλημένος σε μια αντιπολίτευση τάχατες σοσιαλιστικού και φιλάνθρωπου χαρακτήρα.

Και έτσι κάθε αντίδραση των κατοίκων, είτε ακραία, είτε λογική, κάθε κίνηση των εξαθλιωμένων προσφύγων, γίνεται θέαμα στο διαδίκτυο και στην τηλεόραση και χρησιμοποιείται από την τέταρτη εξουσία, για αύξηση της ακροαματικότητας, αύξηση πωλήσεων τηλεπροϊόντων, και ξεδίπλωμα της "ευφυίας" πλείστων "δημοσιογραφούντων". Και φτάνουν να εγκαλούν την αστυνομία που δεν διάλυσε την πορεία των εξαθλιωμένων. Δηλαδή θέλανε να τους επιτεθούν με γκλοπ και καπνογόνα; Να τους συλλάβουν και να τους κλείσουν πού; Μετά να τους πάνε δικαστήριο; Η αστυνομία αντιμετώπισε την κατάσταση με σωφροσύνη και ανθρωπιά.

Ο Δήμαρχος και η Αντιπολίτευση επίσης πρέπει να διευκρινίσουν τι θέλουν: Θέλουν την πλήρη απομάκρυνση της δομής, άρα και όλων των προσφύγων από την Ερμιονίδα; Να τους πάνε σε άλλα κορόιδα; Ή θέλουν μετά παρρησίας να αναλάβουν το μέρος που τους αναλογεί συμβάλλοντας στην εθνική προσπάθεια λύσεων; Γιατί όλοι μάς τα μασάνε στο κύριο, και μετά ξεχειλίζουν από ανθρωπιστικό ενδιαφέρον.

Ο υπουργός και οι βουλευτές θεωρούν νόμιμη τη δομή. Δεν αμφιβάλει κανείς, γιατί αν ήταν παράνομη θα είχε επέμβει ο εισαγγελέας. Δίκαιη δεν είναι. Φόρτωσαν .... αρμοδίως ένα δυσανάλογο βάρος στην Ερμιονίδα, βάρος που έπρεπε να πάρει σχεδόν στο σύνολό του η Αργοναυπλία, όπου, συν τοις άλλοις, έχει νοσοκομεία, εκεί είναι τα κεντρικά της Αστυνομίας, Πυροσβεστικής και Λιμενικής Υπηρεσίας, και των Υπηρεσιών της Περιφέρειας.

Όσο για τα φιλάνθρωπα αισθήματα ξεχνάνε να αναφέρουν οι "δημοσιογραφούντες" την εποχή που γέμισε η Ερμιόνη εξαθλιωμένους Αλβανούς με το άνοιγμα των συνόρων. Είχαν εγκατασταθεί στις παρυφές του Κροθιού, μέσα στα βράχια σαν τα ζώα. Στη χωματερή και στα σκουπίδια έβρισκαν τα αναγκαία. Ζητιάνευαν και έπαιρναν και από τα περιβόλια. Δεν λέω έκλεβαν, ούτε άρπαζαν. Σε τέτοια κατάσταση εξαθλίωσης είχαν το δικαίωμα να κρατηθούν στη ζωή. Οι κάτοικοι τούς τάισαν, τους έντυσαν, φρόντισαν τα παιδιά τους, τους νοίκιασαν σπίτια, και τα γέμισαν με έπιπλα και στρωσίδια από τα περισσεύματα τους, τους πήραν στις δουλειές τους. Οι ανάρμοστες συμπεριφορές ανάξιες λόγου. Αργότερα πολλοί Αλβανοί που επέστρεψαν στη χώρα τους έρχονταν στην Ερμιόνη μόνο και μόνο να ευχαριστήσουν τους σωτήρες τους. Μάλιστα πολλοί Αλβανοί γαλουχημένοι, ως είναι φυσικό, από το σοσιαλφασιστικό καθεστώς του Χότζα εξέφραζαν δημοσίως ανιστόρητες και βλακωδώς ανθελληνικές απόψεις, που αντιμετωπίζονταν με γέλιο αλλά και επιχειρήματα. Έτσι εννόησαν και τι είναι δημοκρατία για να την μεταφέρουν και στον τόπο τους.
Και να σκεφτείτε ότι από όλη την Ελλάδα, δική μας εξ Ερμιονίδος "ιστορικός" ήταν μεταφράστρια των έργων του Χόντζα, και με δικαίωμα να μπαινοβγαίνει στη τότε περίφρακτη Αλβανία!
 Γι' αυτό είναι ωραία η Ερμιόνη, γι αυτό την πάμε όλοι μας, γι αυτό επιμένουν να ζουν μαζί μας οι ξένοι, και όχι για τα ηλιοβασιλέματά της, τα σκορδόψωμα και τα χταπόδια στον ήλιο.

Βασίλης Γκάτσος