Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης: Θεατρική παράσταση "Νικόλαος Γαλάτης" στην Ερμιόνη


Κατ’ έτος από ιδρύσεώς του το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης τιμά την επέτειο της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης 1827, μέρος της οποίας διεξήχθη στην Ερμιόνη, με εκδηλώσεις ιστορικού περιεχομένου.
Φέτος το Μουσείο σε συνεργασία με το Θεατρικό Όμιλο Ερμιονίδας παρουσίασαν σε δύο παραστάσεις (23 και 25 Μαρτίου 2019, κτήριο Συγγρού, Ερμιόνη) το ιστορικό δράμα του σκηνοθέτη και ακαδημαϊκού Σπύρου Ευαγγελάτου «Νικόλαος Γαλάτης» σε διασκευή κειμένου Τίνας Αντωνοπούλου και σκηνοθεσία Δημήτρη Σίδερη.

Το έργο επιλέχθηκε επειδή σχετιζόταν με την Φιλική Εταιρεία, αφού ο Γαλάτης υπήρξε εξέχον μέλος της αλλά και την τοπική μας ιστορία ως εκ του γεγονότος ότι ο Γαλάτης δολοφονήθηκε στην Ερμιόνη. Το γεγονός ακόμη ότι ο αμφιλεγόμενος Γαλάτης παρέμεινε σχεδόν άγνωστος και με αφορμή την συμπλήρωση 200 χρόνων από τη δολοφονία του (1819) αποτέλεσαν την πρόκληση για το ανέβασμα του εξαιρετικού θεατρικού έργου.
Το έργο περιελάμβανε αφηγηματικά μέρη και δρώμενα με στόχο την παρουσίαση του ιστορικού πυρήνα των γεγονότων της Φιλικής Εταιρείας, των ιδρυτών της (Σκουφάς, Τσακάλωφ, Ξάνθος), του Νικόλαου Γαλάτη καθώς και του πολιτικού κλίματος μέσα στο οποίο κινήθηκαν και έδρασαν οι πολιτικές φυσιογνωμίες του Ιωάννη Καποδίστρια, του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου και άλλων επιφανών προσώπων της Φιλικής Εταιρείας (Σέκερης, Ριζάρης, Πεντεδέκας, Νέγρης κλπ).

Το θεατρικό κείμενο σκιαγραφεί τον θυελλώδη χαρακτήρα του Νικόλαου Γαλάτη, ενός προσώπου με προτερήματα αλλά και
ελαττώματα. Στο πρόσωπο αυτού του κεντρικού ήρωα βλέπουμε τον ενθουσιώδη και ανυπότακτο νέο, που ζώντας το όραμα της απελευθέρωσης της πατρίδας του περιφρονεί τις συμβάσεις παρασυρμένος από την εσωτερική του φλόγα. Η ορμή του τον υποχρεώνει να αρνηθεί αυτά που η στοιχειώδης λογική τα θεωρεί απαραίτητα για την επιτυχία ενός επαναστατικού εγχειρήματος.
Ο χαρακτήρας του Γαλάτη ως σύγχρονου Αλκιβιάδη είναι αυτός που θα οδηγήσει τους Φιλικούς να αποφασίσουν τη δολοφονία του.
Παράλληλα κατά τη διάρκεια του έργου αναδεικνύονται ιστορίες ζωής συνυφασμένες με την ανθρώπινη φύση όπως ο έρωτας, οι εγωισμοί, οι φιλοδοξίες, οι έριδες, η φιλαυτία.
Το ΙΛΜΕ ευχαριστεί θερμά τον ευρηματικό Δημήτρη Σίδερη για την γόνιμη συνεργασία, την εξαιρετική σκηνοθεσία του, τα κοστούμια εποχής, που επέλεξε από ιδιωτικό βεστιάριο της Αθήνας και τα με πολλή ατμόσφαιρα σκηνικά, τα οποία προσδιόρισαν τις διαφορετικές πόλεις που διαδραματίστηκε το έργο (Οδησσός, Μόσχα, Πετρούπολη, Κωνσταντινούπολη, Ερμιόνη).
Ευχαριστούμε τους ερασιτέχνες ηθοποιούς της επαρχίας μας, οι περισσότεροι των οποίων ανέβαιναν για πρώτη φορά στο θεατρικό σανίδι, οι οποίοι διέθεσαν πολύτιμο χρόνο και κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια υποδυόμενοι ρόλους δύσκολους και απαιτητικούς δίνοντας τον καλύτερο εαυτό τους. Εξαίρουμε την ωριμότητα και υπευθυνότητα των τριών μαθητών που υποστήριξαν ρόλους μεγαλύτερους από την ηλικία τους και ιδιαίτερα απαιτητικούς.
Οι ηθοποιοί με σειρά εμφάνισης ήταν οι εξής:
1.   ΚΑΠΕΤΑΝ ΛΙΒΑΔΑΣ. Μανώλης Σκούρτης (μαθητής Α΄ Λυκειου)
2.   ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ Α΄. (Ρωσικού στρατού). Παναγιώτης Παπαμιχαήλ (μαθητής Γ΄ Γυμνασίου)
3.   ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ Β΄. (Ρωσικού Στρατού). Άγγελος Μπαλαμπάνης (μαθητής Β΄ Γυμνασίου)
4.   ΣΚΟΥΦΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ. Χρήστος Σπανός
5.   ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΟΣ. Κώστας Πεντεδέκας
6.   ΓΑΛΑΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ  α) Γιώργος Δημαράκης (1-4 επεισόδιο),
                                            β) Γιώργος Λεβέντης (5-9 επεισόδιο)
7.   ΔΟΥΚΙΣΣΑ ΤΣΕΡΚΑΣΩΦ. Χρύσα Τσίρνα
8.   ΤΣΑΚΑΛΩΦ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ. Παναγιώτης Δερματάς
9.   ΗΝΟΓΕΤΝΗ. Ηρώ Σαρδελή
10. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Παύλος Δαγρές
11. ΞΑΝΘΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ. Θανάσης Πάτσιος
      Αφηγήτρια: Τίνα Αντωνοπούλου
Στην απαγγελία του ποιήματος του ερμιονίτη συγγραφέα και σκηνοθέτη Τάκη Σπετσιώτη «Νικόλαος Γαλάτης», η Κατερίνα Χατζηζήση – Σκούρτη.
Ευχαριστούμε το Γυμνάσιο και το Λύκειο Ερμιόνης για τη βοήθεια που παρείχαν.
Ευχαριστίες αποδίδουμε στον Γιάννη Μ. Σπετσιώτη, ο οποίος μας παρείχε το κείμενο του θεατρικού έργου «Νικόλαος Γαλάτης», το οποίο υπήρχε στη βιβλιοθήκη του αείμνηστου φιλολόγου Απόστολου Γκάτσου καθώς και στη φιλόλογο Ήρα Φραγκούλη – Βελλέ, η οποία συνεισέφερε στην ιστορική έρευνα για το Νικόλαο Γαλάτη.
Επίσης ευχαριστούμε το Δήμο Ερμιονίδας και την  Κέλλη Μήτσου, Πρόεδρο του Νομικού Προσώπου Παιδείας και Πολιτισμού για την υλική υποστήριξη. Ακόμη τον μαέστρο Κώστα Κοσμά της Φιλαρμονικής Ερμιονίδας, τον μαέστρο Θεοδόση Αντωνιάδη της Φιλαρμονικής Ναυπλίου και τον χοροδιδάσκαλο Δημήτρη Κοντοκάλη της Δημοτικής Χορευτικής Ομάδας Κρανιδίου, οι οποίοι παραχώρησαν κάποιες στολές για τις ανάγκες του έργου.
 Σημαντικά συνέβαλαν στο ανέβασμα της παράστασης  οι χορηγίες συμπατριωτών μας, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά.
Επιπροσθέτως ευχαριστούμε τον Γιάννη Δημαράκη, τον Μάκη Δημαράκη και τον Ίωνα Ξυπολιά για την πολύτιμη εθελοντική συμβολή τους στην τεχνική και ηλεκτρονική υποστήριξη της παράστασης.
Ευχαριστίες αποδίδουμε ακόμα στους δημοσιογράφους Πολύδωρα Δάκογλου, Κατερίνα Κουρτέλη, Κώστα Πρωιμο και Μίλτο Ιωαννίδη καθώς και στους εικονολήπτες Άγγελο Δρίτσα και Κοσμά Γεωργίου, οι οποίοι παρακολούθησαν με τον προσήκοντα σεβασμό την παράσταση και την πρόβαλαν με τον δημοσιογραφικό επαγγελματισμό που τους χαρακτηρίζει.
Τις δύο παραστάσεις παρακολούθησαν περισσότεροι από 300 θεατές. Μεταξύ αυτών οι βουλευτές Γιάννης Ανδριανός και Γιάννης Μανιάτης, ο Δήμαρχος Ερμιονίδας Δημήτρης Σφυρής, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ερμιόνης Παναγιώτης Μέξης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Τάσος Τζανής, οι επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων Γιάννης Γεωργόπουλος, Τάσος Λάμπρου και Τάσος Τόκας καθώς και πλήθος δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων.
Επίσης στην εκδήλωση παρέστησαν η κα Μαράικε Ηλιού Ντε Κόνινγκ, μεγάλη χορηγός του ΘΟΕ, η κα Χαριτίνη Δίπλα, καθηγήτρια του Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και η κα Ήρα Φραγκούλη-Βελλέ τέως Πρόεδρος του ΙΛΜΕ.
Οι εξαιρετικές φωτογραφίες της παράστασης που ακολουθούν ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της τελικής πρόβας από την Ρίνα Λουμουσιώτη, την οποία ευχαριστούμε θερμά.
Ερμιόνη 26-3-2019
Για το ΔΣ του ΙΛΜΕ
Η Πρόεδρος
Τίνα Αντωνοπούλου