Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

Τοποθέτηση του Δ.Σ. Γιάννη Δημαράκη για τον Προϋπολογισμό τους έτους 2018 του Δήμου Ερμιονίδας.



Τοποθέτηση του Δ.Σ. Γιάννη Δημαράκη 
για τον Προϋπολογισμό τους έτους 2018 του Δήμου Ερμιονίδας.
Κύριε Πρόεδρε και κύριοι Σύμβουλοι
Καλούμαστε σήμερα (27/12/2017) να ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό του Δήμου Ερμιονίδας για το έτος 2018. Είναι ένας τυπικός τεχνοκρατικός προϋπολογισμός, που τελεί υπό την αυστηρή έγκριση του Υπουργείου Εσωτερικών σύμφωνα με τους μνημονιακούς νόμους. Ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος και έχει εγκριθεί από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των Ο.Τ.Α. του Υπουργείου Εσωτερικών.
 Στον υπό ψήφιση προϋπολογισμό παρατηρούμε ότι στους κωδικούς αριθμούς των εσόδων από χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, Διεθνείς Οργανισμούς, ΕΣΠΑ και Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα δεν δηλώνεται ούτε ένα ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος Ερμιονίδας δεν ενέταξε κανένα αναπτυξιακό έργο για χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα.   
Σας υπενθυμίζω ότι στο τέλος του 2015, όταν ήμουν Αντιδήμαρχος και είχα στις αρμοδιότητές μου και τα ευρωπαϊκά προγράμματα, είχα υποβάλει σε συνεργασία με τον Δήμαρχο και τις Κοινότητες του Δήμου, οκτώ προτάσεις κατασκευής έργων με σκοπό να ενταχθούν σε ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης μέσω της αναπτυξιακής εταιρείας «Πάρνωνας Α.Ε.». 
Συγκεκριμένα υποβλήθηκαν στο πρόγραμμα CLLD οι εξής προτάσεις:
1.      Συντήρηση και τοποθέτηση των ψηφιδωτών δαπέδων στην Παλαιοχριστιανική Βασιλική εκκλησία της Ερμιόνης.
2.      Αντιπλημμυρικά έργα στην Κοινότητα Διδύμων.
3.      Αντιπλημμυρικό δίκτυο στους Φούρνους με κατεύθυνση των υδάτων προς τον χείμαρρο του χωριού.
4.      Πλακόστρωση των οδών που συνδέουν ιστορικά κτήρια της Ερμιόνης (Συγγρού, Ι. Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου, Καποδιστριακό, Ι. Ναός Ταξιαρχών, Βουλευτικό). 
5.      Λιμνοδεξαμενή (για άρδευση) στη θέση Ρορρό.
6.      Βελτίωση πρόσβασης στο κάστρο Θερμησίας και φωτισμός αυτού.
7.      Βιοκλιματική ανάπλαση της Πάνω Πλατείας Κρανιδίου.
8.      Προστασία από τη διάβρωση της θάλασσας του παραλιακού χαρακτηρισμένου διατηρητέου κτηρίου Μίληση, στο Πόρτο Χέλι και κατασκευή περιμετρικού πεζόδρομου. 
Για να μπορέσουν να ενταχθούν έργα σε ευρωπαϊκά προγράμματα
χρηματοδότησης πρέπει να γίνουν οριστικές μελέτες. Από τα παραπάνω έργα οριστική μελέτη υπάρχει μόνο για το υπ’ αρίθμ. 1 προαναφερόμενο έργο ενώ για τα υπ’ αρίθμ. 2 και 3 έργα υπάρχουν μόνο προμελέτες.

Λίγους μήνες μετά την υποβολή των προτάσεων παραιτήθηκα από τη θέση του Αντιδημάρχου (Μάιος 2016) διότι διαφώνησα με την ασκούμενη πολιτική του Δημάρχου. Έκτοτε δεν γνωρίζω σε ποιον ανέθεσε ο Δήμαρχος την διεκπεραίωση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση των μελετών για τα παραπάνω έργα. Πάντως μέχρι σήμερα δεν έχει έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο προς έγκριση καμία μελέτη των προαναφερόμενων έργων.

Το αποχετευτικό έργο Πόρτο Χελίου και Κρανιδίου, ένα έργο σημαντικό, εκτελείται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και όχι από τον Δήμο Ερμιονίδας.

Ένα άλλο αναπτυξιακό έργο, αυτό της μαρίνας Πόρτο Χελίου εκτελείται από ιδιωτική εταιρεία, η οποία έχει υπογράψει προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο μετά από διαγωνισμό. Δυστυχώς αυτό το έργο, όπως είναι γνωστό, έχει σταματήσει λόγω αστοχιών κατασκευής του. Ο Δήμος Ερμιονίδας, ως κύριος του έργου, πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να αρθούν οι αστοχίες και το έργο αυτό να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ο προϋπολογισμός του 2018, επειδή δεν περιέχει έσοδα από ευρωπαϊκά προγράμματα για χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αναπτυξιακός. Κατά συνέπεια δεν είναι αυτός που εγώ προσωπικά θα ήθελα να είναι. Όμως θα ψηφίσω τον προτεινόμενο προϋπολογισμό στο σύνολό του για να μπορέσει ο Δήμος να διεκπεραιώσει τις απολύτως απαραίτητες στοιχειώδεις λειτουργίες του. Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή αν τελικά δεν εγκριθεί ο προϋπολογισμός, τότε ο Δήμος δεν θα έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει στοιχειωδώς.

Ερμιόνη 27/12/2017

Γιάννης Δημαράκης

Δημοτικός Σύμβουλος

Δήμου Ερμιονίδας