Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Γνώρισε τους αγρότες που έχουν ήδη ξεκινήσει την επανάσταση στην τροφή μας

Βαρβάρα Θανασία
Θέλουμε να γίνουμε κομμάτι ενός μεγαλύτερου δικτύου, να γνωρίσουμε κι άλλους παραγωγούς και να μάθουμε από πρώτο χέρι περισσότερες πληροφορίες για την φροντίδα φυτών και δέντρων χωρίς  χημικά και φυτοφάρμακα”,
λένε η Βαρβάρα και ο Αλέξανδρος, αγρότες του σήμερα και του μέλλοντος που αγαπάνε αυτό που κάνουν και θέλουν να ανταλλάξουν γνώσεις πέρα από τα σύνορα. 
16 αγρότες από Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Ιταλία, Σλοβακία και Ελλάδα, μαζί με τη Greenpeace, ξεκινούν το πρόγραμμα “FarmErasmus, ένα πρόγραμμα ανταλλαγής γνώσεων για παραγωγούς που τους ενδιαφέρει η καινοτομία και η βιώσιμη
γεωργία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επισκέψεις και φιλοξενία σε αγροκτήματα του Βελγίου, της Βουλγαρίας και της Γαλλίας, όπου εφαρμόζεται ένα πλούσιο φάσμα βιώσιμων γεωργικών πρακτικών.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν δύο Έλληνες αγρότες, η Βαρβάρα και ο Αλέξανδρος, από τη Βόρεια Ελλάδα (Νέα Αμισός, 5χλμ έξω από την Δράμα), που παρέα θα επισκεφτούμε τα αγροκτήματα του Βελγίου τον επόμενο μήνα.

Η Βαρβάρα Θανασία, μητέρα δύο εφήβων, ανέλαβε το αγρόκτημα από τους παππούδες της και σήμερα παράγει βιολογικά λαχανικά, φρούτα, βότανα και φτιάχνει μαρμελάδες. Διαχειρίζεται τα χωράφια της σαν μικρά οικοσυστήματα και σέβεται τους κανόνες της φύσης, όπως τη βιοποικιλότητα και την προστασία της γης, του νερού και του κλίματος. Γι’ αυτό τον λόγο έδωσε το όνομα Tης γης” στα προϊόντα της και το αξίζουν. Η Βαρβάρα προμηθεύει τα προϊόντα της σε οικογένειες, ταβέρνες και μανάβηδες στην Δράμα, οι οποίοι εκτιμούν τις καθαρές μεθόδους της, χωρίς χρήση χημικών φυτοφαρμάκων.
“Τα φρούτα και τα λαχανικά μου είναι βιολογικά. Δεν τα πουλάω όμως σε υψηλότερη τιμή, γιατί ο καθένας πρέπει να έχει πρόσβαση στην υγεία. ”,
λέει η Βαρβάρα και το εννοεί.
Αλέξανδρος Καρυοφυλλίδης
Ο Αλέξανδρος Καρυοφυλλίδης δουλεύει μαζί με τον πατέρα του και μάλιστα πριν από 4 χρόνια μετακόμισε από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ελλάδα για να τον στηρίξει στη στροφή που έκαναν όταν άλλαξαν ολόκληρο τον τρόπο καλλιέργειάς τους και μετέτρεψαν το αγρόκτημά τους από συμβατικό σε βιολογικό. Χρησιμοποιούν μόνο φυσικές μεθόδους προστασίας για τα δέντρα τους και πουλάνε τα φρούτα τους σε λαϊκές αγορές δυο φορές την εβδομάδα.
 Ο πιο σημαντικός λόγος για την αλλαγή είναι η υγεία. Η υγεία του πατέρα μου, της οικογένειάς μας και των πελατών μας”,
μου εξήγησε ο Αλέξανδρος. 
“Ο πατέρας μου αρρώστησε από τα χημικά που χρησιμοποιούσε στο παρελθόν, αντιμετώπιζε συχνά δυνατούς πονοκεφάλους. Κάναμε αυτή τη ριζική αλλαγή γιατί ήταν σημαντικό για εμάς. Η γεωργία είναι μία καθημερινή διαδικασία εκμάθησης. Στη φύση όλα εξαρτώνται από τον χρόνο.”
Και οι τρεις μας ανυπομονούμε για την επίσκεψη μας στα αγροκτήματα του Βελγίου, όπου καλλιεργούν φρούτα με βιώσιμους τρόπους τα τελευταία 25 χρόνια και διαθέτουν μεγάλη εμπειρία και γνώσεις σε βιώσιμες πρακτικές.  
Παρακολούθησε τις ανταλλαγές στο https://gr.farmers2farmers.org
greenpeace