Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Παραίτηση από φιλότιμο

Ο ευρωβουλευτής του κυβερνώντος κεντροδεξιού Φιλελεύθερου Κόμματος της Δανίας, Γενς Ρόχντε, παραιτήθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του και θα ενταχθεί στο Κοινωνικό Φιλελεύθερο Κόμμα, διαμαρτυρόμενος για τα σχέδια της κυβέρνησης να κατάσχει τα αντικείμενα αξίας των προσφύγων προκειμένου να χρηματοδοτήσει την παραμονή τους στη χώρα.
Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που έχει προκαλέσει πολεμική, προβλέπει μεταξύ άλλων ότι θα επιτρέπεται η έρευνα στις αποσκευές των προσφύγων και μεταναστών και πως θα κατάσχονται όλα τα αντικείμενα αξίας ή τα μετρητά άνω των 3.000 κορονών, ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 400 ευρώ. Από το μέτρο εξαιρούνται ρολόγια, κοσμήματα όπως οι βέρες, και τα κινητά τηλέφωνα.

«Λάθος δρόμος»

Ο Γενς Ρόχντε υποστήριξε ότι αυτό το νομοσχέδιο όπως και άλλα, που προβλέπουν τη μείωση των επιδομάτων και παροχών προς τους πρόσφυγες, αποδεικνύει ότι οι Φιλελεύθεροι έχουν πάρει «λάθος δρόμο».
Όπως τονίζει, πλέον η κυβέρνηση υποστηρίζει περισσότερο τις θέσεις του αντιμεταναστευτικού Κόμματος του Λαού της Δανίας (DF), καθώς η κυβέρνηση εξαρτάται από τη στήριξή του στο Κοινοβούλιο.
«Το Φιλελεύθερο Κόμμα έχει υποχωρήσει (από τις θέσεις του) σε μεγάλο βαθμό. Οι απόψεις του DF είναι απόλυτα αποδεκτές, αλλά δεν κατανοώ γιατί πρέπει να τους αντιγράφουμε» τόνισε ο Ρόχντε, που εκλέγεται βουλευτής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το 2009.
Πλέον ανακοίνωσε ότι θα ενταχθεί στο Κοινωνικό Φιλελεύθερο Κόμμα.

«Ανησυχώ» για τους Δανούς

«Με κάνει να απορώ, αλλά και να ανησυχώ, καθώς οι Δανοί πολίτες δεν έχουν αντιδράσει και τόσο οργισμένα, αρκετοί πολίτες δεν έχουν αντιταχθεί (στα κυβερνητικά σχέδια) υποστηρίζοντας ότι δεν είναι σωστά» αναφέρει.
«Δεν μπορεί να είναι σωστό να πρέπει να αποδεχθούμε ότι θα κατάσχουν ακόμα και τα τελευταία αντικείμενα αξίας που τους έχουν απομείνει και (μαζί) το τελευταίο ίχνος αξιοπρέπειας από τους πρόσφυγες όταν φθάνουν στη Δανία» κατέληξε στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Politiken.
(Στοιχεία από το ΑΠΕ/ΜΠΕ)