Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Τάσος Λάμπρου : ΠΕΡΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Κρανίδι 4 Ιουνίου 2015


Δελτίο τύπου
ΘΕΜΑ: ΠΕΡΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ, ΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ Ο.Τ.Α ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Με αφορμή την έναρξη της τουριστικής περιόδου και της διαπίστωσης εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου ότι υπάρχει αναγκαιότητα να συνεργαστούμε με ιδιώτη εργολάβο για να αναλάβει και αυτός ένα τμήμα του τομέα καθαριότητας στο Δήμο μας και από την άλλη πλευρά οι αποφάσεις του Συνεδρίου των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με τις παράλληλες εξαγγελίες της Κυβέρνησης για τον νέο εθνικό σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων σας καταθέτω τις πρώτες βασικές κατευθύνσεις, τις κύριες θέσεις μας που σχετίζονται τόσο με τη βελτίωση της ποιότητας των δημοτικών υπηρεσιών όσο και με τη διαχείριση του ανθρώπινου προσωπικού.
  1. Πιστεύω ότι η κύρια επιλογή τόσο του τότε Δήμου Κρανιδίου 1999-2010 όσο και του Δήμου Ερμιονίδας 2011-2014 ακόμη και το 2015 πρέπει να είναι ένα μικτό σύστημα, δηλαδή και χρησιμοποίηση εποχιακών υπαλλήλων με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου και η δυνατότητα συνεργασίας με ιδιώτη εργολάβο που θα συνδράμει κατά την τουριστική – καλοκαιρινή περίοδο στην αποκομιδή των απορριμμάτων αλλά και στην καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων.
  2. Ο προγραμματισμός της έγκρισης και της πρόσληψης προσωπικού ορισμένου χρόνου στον τομέα των ανταποδοτικών υπηρεσιών να γίνεται έγκαιρα. Για το 2015 υπήρχε μεγάλη καθυστέρηση που οφείλεται στην απειρία και στην ατολμία της νέας Κυβέρνησης και έτσι οι εποχιακοί υπάλληλοι καθαριότητας θα έρθουν στο Δήμο μας και στους άλλους Δήμους το μήνα Αύγουστο και κάτω από γραφειοκρατικά εμπόδια μπορεί και το μήνα Σεπτέμβριο! Η έγκριση της πρόσληψης από την Υπουργική Επιτροπή εκδόθηκε το μήνα Μάιο άρα θα έχουμε εποχιακό προσωπικό για την προετοιμασία της καλοκαιρινής περιόδου το μήνα Οκτώβριο. Η έγκυρη έγκριση και πρόσληψη εποχιακού προσωπικού είναι το ζητούμενο για την σωστή οργάνωση της υπηρεσίας καθαριότητας.
  3. Κύρια θέση μου είναι το «ξεπάγωμα» των προσλήψεων τόσο του τακτικού όσο και του έκτακτου προσωπικού των ανταποδοτικών υπηρεσιών γιατί δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και αποτελεί αίτημα του Συλλόγου εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο κάθε Δήμος με την Οικονομική του Υπηρεσία και σε συνεργασία με την Υπηρεσία Καθαριότητας θα εισηγηθούν την οικονομική δυνατότητα πρόσληψης τόσο τακτικού όσο και εποχιακού προσωπικού ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες κάθε Δήμου με τις ανάλογες ανάγκες του και τον ευρύτερο σχεδιασμό του.
Για το Δήμο Ερμιονίδας διεκδικούμε πρόσληψη τακτικού προσωπικού ανταποδοτικών υπηρεσιών που θα καλύψει τις πάγιες ανάγκες του και εποχιακό προσωπικό που θα καλύπτει τις εποχιακές ανάγκες λόγω της τουριστικής φυσιογνωμίας του Δήμου μας.
  1. Η αναγκαιότητα συνεργασίας με ιδιώτη εργολάβο για την αποκομιδή (και είχε η εισήγηση τη θετική μου ψήφο σε αυτή την ενότητα) δεν ακυρώνει τις ενστάσεις μου για την έλλειψη σωστού προγραμματισμού και για τις συγκεκριμένες επιλογές της διοίκησης του Δήμου Ερμιονίδας (σε αυτό το σημείο είχε η εισήγηση την αρνητική μου ψήφο) γιατί μέχρι τον Ιούνιο 2015 και τον πρόχειρο διαγωνισμό των επόμενων 80 ημερών συνολικού κόστους 60000 ευρώ χωρίς το ΦΠΑ είχαν προηγηθεί 4 απευθείας αναθέσεις 2 για την καθαριότητα κοινόχρηστων χώρων και 2 για την αποκομιδή απορριμμάτων συνολικού προϋπολογισμού 98.400 ευρώ με το Φ.Π.Α. ενώ θα μπορούσαν να είχαν ενταχθεί σε ένα συνολικό διαγωνισμό, σε μία συνολική εργολαβία. Και φυσικά θυμάμαι και υπάρχουν τα απαραίτητα πρακτικά της εξαγγελίας της διοίκησης του Δήμου στην συζήτηση του προϋπολογισμού του 2015 για άλλη πολιτική για άλλη στρατηγική στην αποκομιδή των απορριμμάτων με μειωμένο το ποσό που θα δίνονταν σε ιδιώτες εργολάβους.
  2. Ο Δήμος μας απαιτείται να αναζητήσει και να εφαρμόσει πιλοτικά προγράμματα κοινωφελούς εργασίας τα οποία έχουν γίνει και στο παρελθόν. Αναμένουμε την τρέχουσα περίοδο το 2015 επιτέλους να υλοποιηθούν αλλά και τη δυνατότητα της συνεταιριστικής δράσης ανέργων που θα μπορούσαν οργανωμένα να προσφέρουν τις υπηρεσίες στο Δήμο μας. Το διεκδικούν οι εργαζόμενοι της τοπικής αυτοδιοίκησης και έχει εφαρμοστεί πιλοτικά σε πολλούς Δήμους της χώρας μας. Αξίζει να αναζητήσουμε συνδυασμό λύσεων για να έχουμε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα με βασικό στόχο τη βελτίωση των δημοτικών υπηρεσιών με τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης για τους δημότες του Δήμου μας.

Για τη Δημοτική Παράταξη
Προοδευτική Συμμαχία Ερμιονίδας
Ο επικεφαλής
Τάσος Λάμπρου
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ερμιονίδας