Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Αποκτά brand η αγκινάρα Ιρίων

Ένα αίτημα πολλών ετών των αγροτών της περιοχής Ίρια της Αργολίδας, αρχίζει να υλοποιείται.
Η μοναδική και φημισμένη αγκινάρα που καλλιεργείται είναι καιρός να αποκτήσει Προστατευόμενη  Γεωγραφική Ένδειξη. Τα οφέλη αναμένονται να είναι πολλά αφού θα διευκολυνθεί περεταίρω η πρόσβαση στις αγορές, η αναγνωρισιμότητα του προϊόντος, η προνομιακή τιμολόγηση, και φυσικά η προτίμηση από τους καταναλωτές. Το τελικό όφελος φυσικά θα είναι για τους παραγογούς οι οποίοι θα μπορέσουν να αυξήσουν και να διασφαλίσουν το εισοδήμά τους.
Ο φάκελος  καταχώρησης Προστατευόμενης  Γεωγραφικής Ένδειξης  (Π.Γ.Ε.) για την Αγκινάρα Ιρίων ήδη έχει κατατεθεί από τον Δήμο Ναυπλιέων, εκ μέρους του Αγροτικού Συν/σμού Ιρίων, στο Τμήμα ΠΟΠ- ΠΓΕ – ΙΠΠ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Η οριοθετημένη γεωγραφική ζώνη  παραγωγής της Αγκινάρας Ιρίων περιλαμβάνει τις Τοπικές Κοινότητες Καρνεζαιίκων, Ιρίων και Κάντιας, που σημαίνει ότι όλοι οι καλλιεργητές εντός ζώνης, εφόσον θέλουν και τηρούν τις προδιαγραφές, μπορούν  να κάνουν χρήση του Κοινοτικού Σήματος για τα προϊόντα Π.Γ.Ε, όταν ολοκληρωθεί η καταχώρηση στο Κοινοτικό Μητρώο.
Η διαδικασία καταχώρησης  συνεχίζεται με την  αξιολόγηση του φακέλου υποψηφιότητας σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο.
moriasnow