Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Ερμιονίδα:Η κρίση και η αδιαφορία μας σκοτώνει και τα αδέσποτα



Γέμισε   αδέσποτα η  Ερμιονίδα.
Δεν τα χρειάζονται πια στα εξοχικά τους οι ιδιοκτήτες τους, άλλοι δεν μπορούν να τα ταΐσουν  και τα εγκαταλείπουν.
Κι από  τα γειτονικά νησιά μας,  για να μην τους ενοχλούν κυκλοφορώντας στα λιμάνια τους,  τα  ξεφορτώνονται στις απέναντι στεριές. 
Τα εγκαταλελειμμένα  ζώα, που δεν ευθύνονται αυτά  αλλά οι άνθρωποι που τα κατέστησαν αδέσποτα, πεινασμένα κυκλοφορούν σε αγέλες και γίνονται επικίνδυνα.
Έχουμε πολλά περιστατικά στην Ερμιόνη από επιθέσεις αδέσποτων ακόμα και σε παιδιά.
Η λύση εύκολη.
Φόλες παντού.
Γιατί  εδώ ο Δήμος μας που έχει την υποχρέωση να υπερασπιστεί τα αθώα αυτά πλάσματα, σύμφωνα με τον  νόμο 4039 / 12 που ορίζει ότι: «Οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς», αδιαφορεί.

Λύσεις όμως νόμιμες και πολιτισμένες έχουν άλλοι Δήμοι, όπως στα Χανιά.

Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης 

Πρόγραμμα περίθαλψης αδέσποτων ζώων από τον δήμο Χανίων - και μπράβο τους!

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα στείρωσης και περίθαλψης αδέσποτων ζώων που υλοποιεί ο δήμος Χανίων το τελευταίο διάστημα. Ήδη, περισσότερα από 180 αδέσποτα ζώα έχουν εξεταστεί από τους ιδιώτες κτηνιάτρους που έχουν συμβληθεί με τον δήμο για τον σκοπό του προγράμματος, σε 174 ζώα τοποθετήθηκε ηλεκτρονική σήμανση, ενώ ο αριθμός των ζώων που έχουν εμβολιαστεί υπερβαίνει τα 140.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν από τον δήμο, μέχρι και σήμερα 182 ζώα, (108 σκυλιά και 74 γάτες) έχουν εξεταστεί από τους συμβεβλημένους κτηνιάτρους, 148 ζώα (94 σκυλιά και 54 γάτες) έχουν εμβολιαστεί και 61 ζώα (21 σκυλιά και 40 γάτες) έχουν στειρωθεί, 34 τραυματισμένα ή άρρωστα ζώα (15 σκυλιά και 19 γάτες) έλαβαν υπηρεσίες φροντίδας -περίθαλψης. Σε 174 ζώα τοποθετήθηκε ηλεκτρονική σήμανση (τσιπ) ενώ 13 ζώα (10 σκυλιά και 3 γάτες) έχουν υιοθετηθεί από πολίτες μέχρι σήμερα.

Στο πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους του δήμου, περιλαμβάνονται κτηνιατρικές εξετάσεις, ηλεκτρονική σήμανση, αποπαρασίτωση, στείρωση και η αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, όπως τραυματισμοί και δηλητηριάσεις.