Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

ΠΛΙ

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα

του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος


Το 2014 αποτελεί έτος ορόσημο για το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, αφού συμπληρώνει 40 χρόνια λειτουργίας και θα τα εορτάσει με εκθέσεις και πολλαπλές δραστηριότητες σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιδρύματος θα εφαρμόσει το τελευταίο τρίμηνο του 2013 τέσσερα εκπαιδευτικά προγράμματα με άξονα τα αντικείμενα μελέτης του Μουσείου και το Χρονολόγιο του ΠΛΙ από το 1974 μέχρι σήμερα.


Ύφασμα- Κοπή- Ένδυμα


Από την πρώτη ένδυση (δέρμα ζώου) περνάμε στις βασικές πρώτες ύλες (μαλλί, βαμβάκι), στην επεξεργασία τους για τη δημιουργία της κλωστής (γνέσιμο), στην ύφανση για τη δημιουργία του υφάσματος και τέλος στην εφαρμογή αυτού του υφάσματος (οικιακή χρήση, ένδυμα)
Διάρκεια: 90΄
Χώρος εφαρμογής: Μουσείο “Β. Παπαντωνίου”
Οικονομική συμμετοχή: 3 ευρώ κατ' άτομο
Σχολική βαθμίδα: Δημοτικό

Μουσείο- Δρόμοι- Μνήμη

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα που στοχεύει στην κατανόηση της

ατομικής και συλλογικής μνήμης.Τα προσωπικά τους αντικείμενα, τα εκθέματα του Μουσείου “Β. Παπαντωνίου” και η πορεία του ΠΛΙ μέσα στον χρόνο θα είναι τα εργαλεία για να μεταβούμε βιωματικά από την ατομική στην συλλογική μνήμη που είναι το “μουσείο”.
Διάρκεια: 90΄
Χώρος εφαρμογής: Μουσείο “Β. Παπαντωνίου”
Ημέρες: Τρίτη και Τετάρτη
Οικονομική συμμετοχή: 3 ευρώ κατ' άτομο
Σχολική βαθμίδα: Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο

Η πόλη μας!


Πρόγραμμα γνωριμίας με την τοπική ιστορία μέσα από έναν περίπατο στο ιστορικό κέντρο της πόλης του Ναυπλίου και με κατάληξη στο Μουσείο “Β. Παπαντωνίου”.
Ο εκπαιδευτικός αυτός περίπατος στοχεύει στη γνωριμία με την πόλη-ανοιχτό μουσείο, μέσα από την παρατήρηση, προκειμένου να οδηγηθούν οι μικροί και νεαροί επισκέπτες στη σύγκριση και στην ταύτιση ιστορικών, αρχιτεκτονικών και περιβαλλοντικών δεδομένων.
Η επίσκεψη τέλος στο Μουσείο “Β. Παπαντωνίου” αναδεικνύει την κοινωνική ζωή της πόλης κατά τον 19ο αιώνα.
Διάρκεια: 90΄
Χώρος εφαρμογής: Ιστορικό κέντρο πόλης Ναυπλίου και Μουσείο “Β. Παπαντωνίου”
Οικονομική συμμετοχή: 3 ευρώ κατ' άτομο
Σχολική βαθμίδα: Δημοτικό (Δ’, Ε’ και Στ’ τάξεις), Γυμνάσιο, Λύκειο

Μουσείο Παιδικής Ηλικίας "Σταθμός"

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα γνωριμίας με το Μουσείο Παιδικής Ηλικίας.Στόχος το παιχνίδι του άλλοτε σε σχέση με το παιχνίδι του σήμερα. Η μεθοδολογία που ακολουθείται βασίζεται στην ανάπτυξη ενός παιχνιδιού ρόλων με σκοπό τη γνωριμία με το “έκθεμα” μέσα από την παρατήρηση και τη σύγκριση και με εμψυχωτικό εργαλείο το θεατρικό παιχνίδι.
Διάρκεια: 60’
Χώρος εφαρμογής: Μουσείο Παιδικής Ηλικίας «Σταθμός»
Οικονομική συμμετοχή: 3 ευρώ κατ' άτομο
Σχολική βαθμίδα: Νηπιαγωγείο και Δημοτικό 

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος εφαρμόζονται το σχολικό έτος 2013 μετά από συνεννόηση.

argolikeseidiseis


Έλλη Βσιλάκη