Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» αγόρασε το κύπελλο του Σπύρου Λούη

Πηγή
 Tτο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» έναντι 544.000 ευρώ δημοπρατήθηκε τελικά από τον οίκο «Christie's» το ασημένιο κύπελλο που απονεμήθηκε στον Έλληνα μαραθωνοδρόμο Σπύρου Λούη, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας του 1896.
Το 15 εκατοστών ασημένιο κύπελλο δημοπρατήθηκε μετά από απόφαση του εγγονού του Ολυμπιονίκη, με τιμή εκκίνησης τα 120.000 ευρώ. Οι προσφορές ήταν πολλές και τελικά το κύπελλο δόθηκε για το ποσό των 544.000 ευρώ. Όπως ανακοινώθηκε και επίσημα, ο αγοραστής είναι το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», το οποίο όπως λέει θα μοιραστεί το νέο του απόκτημα με τον ελληνικό λαό.
Στην ανακοίνωσή του το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» αναφέρει:

«Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» ανακοινώνει ότι απέκτησε το Ασημένιο Κύπελλο που εμπνεύστηκε και σχεδίασε ο Michel Bréal, για τον Πρώτο Μαραθωνιονίκη, τον Έλληνα Σπύρο Λούη, και το οποίο του απονεμήθηκε κατά τους πρώτους Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, στην Αθήνα, το 1896. Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» απέκτησε το Ασημένιο Κύπελο σε έντονη δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε σήμερα στον οίκο Christie's στο South Kensington του Λονδίνου. Το Ίδρυμα θα μοιραστεί το κύπελλο με τον ελληνικό λαό, εκθέτοντάς το μόνιμα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου το 2015. Στο μεταξύ, το Ίδρυμα θα ερευνήσει την εύρεση κατάλληλης προσωρινής θέσης για την έκθεσή του στο κοινό.
«Η σημασία και η αξία του Ασημένιου Κυπέλλου που κέρδισε ο Έλληνας δρομέας Σπύρος Λούης, είναι πολύ μεγαλύτερες από τη σημασία οποιουδήποτε άλλου αναμνηστικού των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα το 1896», είπε ο Alexander Kitroeff, Καθηγητής Ιστορίας στο Κολέγιο Haverford και διακεκριμένος ιστορικός των Ολυμπιακών Αγώνων. «Το γεγονός ότι η οικογένεια του Σπύρου Λούη κατάφερε να διατηρήσει το κύπελλο για παραπάνω από έναν αιώνα, ο οποίος χαρακτηρίστηκε από ταραχώδη γεγονότα, πολυάριθμους πολέμους, καθώς και την Κατοχή της Ελλάδας, συμβολίζει τη σημασία που αποδίδουν οι Έλληνες στην αρχαία κληρονομιά τους και τους Ολυμπιακούς Αγώνες».
«Θα μοιραστούμε το Ασημένιο Κύπελλο του Michel Bréal με το κοινό και θα λειτουργεί ως τεκμήριο της ιστορίας, της κληρονομιάς και του σθεναρού πνεύματός μας», είπε ο Ανδρέας Κ. Δρακόπουλος, Πρόεδρος και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». «Ελπίδα μας είναι ότι θα εμπνεύσει και θα αναζωπυρώσει την περηφάνια των Ελλήνων, όπως έγινε και με τη νίκη του Σπύρου Λούη, την τελευταία ημέρα της διοργάνωσης των πρώτων Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων».
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ασημένιο κύπελλο του Breal πατήστε εδώ