Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Προς άμεση κατεδάφιση 35 αυθαίρετα στην Ερμιονίδα;

kathimerinι
  Στα 553 φθάνουν τα αυθαίρετα κτίρια -μεταξύ των οποίων μεγάλες εξοχικές κατοικίες και παράνομοι επαγγελματικοί χώροι σε δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο και Ιόνια νησιά- τα οποία τυπικά οδεύουν προς κατεδάφιση, καθώς εξαιρούνται από τη νομιμοποίηση, με βάση τις διατάξεις του νέου νόμου.
Τα συγκεκριμένα κτίρια βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις και σε περιοχές αιγιαλού και παραλίας, όπως προέκυψε από τους ελέγχους που διενήργησε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου και Ιονίων, σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, οι υποθέσεις των συγκεκριμένων αυθαιρέτων έχουν τελεσιδικήσει και οι πλήρεις φάκελοι έχουν αποσταλεί για εκτέλεση. 
Καταγραφή ανά νομόΕιδικότερα, η καταγραφή των αυθαιρέτων κτισμάτων ανά νομό και στις τρεις περιφέρειες έχει ως εξής:
Στην Πελοπόννησο τα περισσότερα αυθαίρετα βρίσκονται στη Λακωνία, όπου ο αριθμός τους φθάνει τα 140, και ακολουθούν η Μεσσηνία με 85, η Κορινθία με 80, η Αργολίδα με 49 και η Αρκαδία με 31. Στη δυτική Ελλάδα ο μεγαλύτερος αριθμός αυθαιρέτων καταγράφηκε στην Αχαΐα, όπου φθάνουν τα 52. Ακολουθεί η Αιτωλοακαρνανία με 36 και έπεται η Ηλεία με
10. Στα Ιόνια νησιά επίσημα στοιχεία υπάρχουν μόνο για την Κεφαλονιά όπου φθάνουν τα 69 και την Ζάκυνθο όπου κατεγράφη μόλις 1, ενώ όσον αφορά την Κέρκυρα ο αριθμός τους, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεπερνάει τα 80. Σχετικά με τα αυθαίρετα ανά καλλικρατικό δήμο, πρώτος στη λίστα είναι ο Δήμος Ευρώτα στη Λακωνία με 125 και ακολουθούν ο Δήμος Λουτρακίου - Αγίων Θεοδώρων με 44, ο Δήμος Πατρέων με 36, ο Δήμος Ερμιονίδας στην Αργολίδα με 35, ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας στην Αρκαδία με 28, ο Δήμος Καλαμάτας με 27, ο Δήμος Πύλου - Νέστορος στη Μεσσηνία με 21, ο Δήμος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης στην Κορινθία με 19, ο Δήμος Δυτικής Μάνης επίσης με 19 κ.ά.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, δεν έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή 250 αυθαιρέτων που αφορούν τη δυτική Ελλάδα, ενώ αναμένεται η αποστολή πρωτοκόλλων κατεδάφισης από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.