Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Γυναίκα πρόεδρος στον Αρειο Πάγο

enet
Ηταν σίγουρα μια ιστορική προαγωγή. Το υπουργικό συμβούλιο επέλεξε για πρώτη φορά έπειτα από 177 χρόνια λειτουργίας του Αρείου Πάγου μια γυναίκα δικαστή για τη θέση του προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας.

Η 65χρονη νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ρένα Ασημακοπούλου, θα παραμείνει στη θέση αυτή τα επόμενα δύο χρόνια, οπότε και συνταξιοδοτείται. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου, που εισηγήθηκε την προαγωγή, μίλησε για δικαστή με «ακέραιο φρόνημα και βαθιά γνώση της δικαιοσύνης».
Είναι χαρακτηριστικό ότι η αθρόα είσοδος γυναικών στον παραδοσιακά ανδροκρατούμενο μέχρι τότε Αρειο Πάγο άρχισε μετά το 2003, όταν προήχθη σε αρεοπαγίτη η πρόεδρος Εφετών, Νίκη Γιαννακάκη. Η δικαστής ήταν μόλις η δεύτερη γυναίκα που περνούσε την πόρτα του Αρείου Πάγου, μετά την Αννα Αθανασιάδη, που είχε προαχθεί τη δεκαετία του '80.
Η κ. Ασημακοπούλου γεννήθηκε το 1946 στη Χατζή Πυλίας του Νομού Μεσσηνίας και εισήλθε στο δικαστικό σώμα στις
11.11.1969.
Ως πρωτοδίκης Αθηνών έλαβε μέρος στην πρώτη μεγάλη δίκη του Γ. Κοσκωτά στο τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, το οποίο καταδίκασε τον πρώην μεγαλοτραπεζίτη σε κάθειρξη 25 ετών. Τον Απρίλιο του 2010, ως αρεοπαγίτης, είχε μειοψηφήσει στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου, η οποία με απόφασή της απάλλαξε οριστικά τον πρωτοδίκη-ανακριτή της υπόθεσης Siemens, Ν. Ζαγοριανό, από κάθε ποινική και πειθαρχική κατηγορία.

Ομως, οι γυναίκες είχαν χθες την τιμητική τους στο υπουργικό συμβούλιο, καθώς η επίτροπος επικρατείας Ελένη Διακομανώλη επελέγη για τη θέση του γενικού επιτρόπου Διοικητικών Δικαστηρίων.

Για τις δύο κενές θέσεις αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου η κυβέρνηση επέλεξε τους Αθανάσιο Κουτρομάνο και Γεώργιο Χρυσικό. Νέος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας επελέγη ο σύμβουλος Αναστ. Γκότσης, ενώ για τις θέσεις των δύο αντιπροέδρων του Ελεγκτικού Συνεδρίου η κυβέρνηση επέλεξε τους Μιχ. Ζυμή και Ευφροσύνη Κραμποβίτη.